Hoppa till innehåll

Cold Brew – sommarens coolaste kaffetrend har kommit till Sverige

I sommar ska kaffet drickas kallt – och det är enkelt att fixa. Cafés dryckesredaktör Andreas Grube om hur du gör sommarens godaste kaffe.

Cold brew är inget nytt, det har snackats om det i många år, och åker man exempelvis till USA är det rejält utbrett, men nu är trenden på gång att brejka även här i Sverige.

Idén är enkel: du tar nymalet kaffe och vanligt vatten som du häller i en burk och låter stå i kylen 12-24 timmar. Den långsamma kallbryggningen drar fram massor av smak, men utan den lite brända och rostade tonen som kommer fram när man brygger vanligt varmt kaffe.

Det finns såklart en massa olika cold brew-bryggare att köpa, men det går lika bra att ta en helt vanlig gammal syltburk och brygga i. Räkna med ungefär 150 gram malet kaffe till en liter vatten. Ta inte ett för mörkrostat kaffe, eftersom den långsamma kallbryggningen också kommer att dra fram de bittra tonerna i kaffet. Satsa allra helst på ett riktigt kvalitetskaffe, gärna mellanrost och med viss sötma.

När brygden är färdigt silar du kaffet ett par tre gånger genom ett vanligt kaffefilter – klart!

Det roliga med cold brew är att det också är sjukt gott att blanda drinkar på. En klassiker är till exempel att blanda med lite Baileys, och vill du göra en alkoholfri och fräsch sommardrink tar du 50/50 cold brew och tonic, som du serverar med rikligt med is och garnerar med citron eller apelsin.

Alltså:

  • Blanda 150 gram kaffe (gärna söt mellarost) med 1 liter vatten.
  • Låt stå i en burk i kylen i 12-24 timmar.
  • Sila 2-3 gånger genom ett vanligt kaffefilter.

Efter smak: addera Baileys.

Servera!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.