Hoppa till innehåll

Sveriges bästa Gin & Tonic 2021 är utsedda – här är recepten

En gin och tonic på en träbricka
Robin Åberg

Sveriges Bästa Gin & Tonic 2021 har korats. Kocken William Prütz och bartendern Mimmi Arvidsson stod för de vinnande bidragen och här delar de med sig av sina bästa tips för att göra en mästerlig GT.

En gin och tonic behöver inte vara komplicerad för att vara god, det har vi slagit fast för länge sen. Men sen finns det ju vissa gin och tonic som är komplicerade – om de är godare? Ja, i alla fall enligt tävlingen ”Sveriges bästa Gin & Tonic” där årets bästa go-to-drink precis korats.

Tävlingen, som anordnas av ginens goda vän Schweppes, består av två klasser: en för hemmamixare och en för proffs. Utmaningen består i att skapa nya GT-recept som trots kreativ höjd i smak och garnityr fortfarande ska vara trogna originalet.

Till tävlingen skickade proffs och hemmamixare från hela landet in sina bästa recept. Dessa granskades sedan av en expertjury som valde ut de tre bästa i varje klass. Därefter röstades två vinnare fram genom en öppen omröstning på drinkgeneratorn.se.

Årets vinnare Mimmi Arvidsson och William Prütz.

Vinnare i bartenderklassen blev Mimmi Arvidsson, bartender på Schnitzelplatz Lagerhuset i Göteborg. Arvidssons GT ”Sommar på Bryggan” bjuder på en mix av söt melon, sval gurka och aromatisk citronmeliss. För extra sommarkänsla sveps det hela in i en doft av rosor. I hemmamixarklassen avgick kocken William Prütz från Motala med segern. Prütz drink ”The Sauvignon GT” bygger till stor del på en rätt speciell gin.

”Jag är rätt nyfiken och provar gärna nya smaker. Efter ett tips från en arbetskamrat så kom jag över en flaska gin baserad på ett Sauvignon Blanc vin, vilket inte hör till vanligheterna. Ginen hade lagrats på franska ekfat i sex månader och fått en smak av enbär, ingefära, peppar, vanilj och apelsinskal. Den inspirerade mig i skapandet av mitt recept”, berättar William Prütz.

För den som vill briljera lite extra på helgens förfest kommer här recepten på årets bästa gin och tonics. Se bara till att vara ute i god tid, för det krävs lite förberedelser för att komma upp i mästarnivå.

”Sommar på bryggan” – skapad av Mimmi Arvidsson

Ingredienser :
Is
5 cl Brygga Lilla London Gin
5 cl färskpressad, sötad juice av galiamelon*
10 cl Schweppes Tonic & Twist of Lime
Frysta kulor av galiamelon*
Citronmeliss
Rosenvatten
Ätbara blommor
Gurkskiva skuren på längden

Gör så här:
Placera en längdskuren gurkskiva längs glasets insida. Addera juice av galiamelon och fyll sedan upp glaset med is. Lägg i tre frysta melonkulor och blad av citronmeliss. Tillsätt gin och toppa upp glaset med Schweppes Tonic & Twist of Lime. Spraya rosenvatten i glasets öppning. Garnera med ätbara blommor och citronmeliss.

*Melonjuice
1 Galiamelon
5 dl Socker
5 dl Vatten

Gör så här:
Dela galiamelonen på mitten. Ena halvan skärs i bitar. Lägg bitarna i en kastrull ihop med lika delar vatten och socker. Koka upp under omrörning till dess att sockret smält och melonen blivit mjuk. Ta från spisen och låt svalna. Låt melonen ligga kvar i sockerlagen över natten. Sila ur melonen ur lagen. Ta fram andra halvan av melonen och mixa den ordentligt i en mixer. Tillsätt melonsockerlag till den mixade melonen motsvarande 10cl melonsockerlag per 1kg melon. Smaka av så du får en fin sötma. Sila ur genom en finmaskig sil och därefter genom en silduk.

*Melonkulor
1 Galiamelon

Gör så här:
Gröp ur melonköttet med ett kuljärn så det formas. Frys in över natten.

”The Sauvignon GT” – skapad av William Prütz

Ingredienser:
Is
5 cl Sorgin Yellow Gin
1 cl Sockerlag smaksatt med ingefära och vanilj*
10 cl Schweppes Tonic & Pink Pepper
Apelsinzest
Torkad apelsin*

Gör så här:

Fyll glaset till hälften med is. Tillsätt gin och sockerlag. Rör försiktigt ett par varv med barsked. Toppa upp med Schweppes Tonic & Pink Pepper. Garnera med en remsa apelsinzest och en torkad apelsinskiva.

*Sockerlag smaksatt med ingefära och vanilj
7 gram färsk ingefära
1 dl socker
1 dl vatten
1 vaniljstång

Gör så här:
Dela vaniljstången på mitten och skrapa ut fröna. Riv skalad färsk ingefära. Värm upp vatten tillsammans med socker så att sockret löser upp sig. Sockerlagen får inte koka. Tillsätt ingefära, vaniljfrön och vaniljstång när temperaturen på sockerlagen är under 75 grader. Låt dra i 1,5 – 2 timmar. Sila av genom en finmaskig sil och häll upp på flaska (vaniljfrön ska komma med).

*Torkad apelsin
1 ekologisk apelsin

Gör så här:
Skölj apelsinen och torka torr. Skiva så tunt du kan. Lägg ut på en plåt med bakplåtspapper och låt stå i ugnen på cirka 75 grader i 4-5 timmar, eller tills de är helt torkade. Avlägsna från bakplåtspappret innan de svalnar.

Tre grundknep för en riktigt bra GT

GT-mästaren Mimmi Arvidsson delar med sig av tre tips att tänka på om du vill steppa upp ditt GT-game.

Hitta din perfekta bas
”Det är svårt att misslyckas med en gin och tonic om man väljer grunden med omsorg. Våga låta ginen ta plats och utgå från en gin av god kvalitet. Här vill jag tipsa om att prova en lokalproducerad gin, det finns många svenska varumärken att upptäcka. När det kommer till tonic så rekommenderar jag att du väljer en variant som inte är för söt. Då har du större utrymme att smaksätta med sötare ingredienser senare, utan att tappa GT:ns fina balans. Låt det ta tid att testa dig fram till vilken gin och vilken tonic, som utgör din perfekta bas.”

Smaksätt i två enkla steg
”När du hittat din perfekta bas av god gin och läskande tonic, så finns det ett stort utrymme att vara kreativ. Ett sätt att lyckas är att smaksätta din GT i två enkla steg. Ett knippe färska örter är en god start. Färska örter lyfter fram det kryddiga i ginen och gör jobbet som snyggt garnityr. Därefter lägger du till en ingrediens som följer upp tonicens friskhet. Tänk citrusfrukt, gurka, melon eller annat som kan förstärka den läskande känslan. Våga utmana dina smaklökar och testa nya kombinationer, ibland kan oväntade smakpar passa förvånansvärt väl ihop!”

Var generös med is
”En god gin och tonic ska vara riktigt kall. Fyll alltid hela glaset med is, så smälter den långsammare och kyler bättre. Enkelt men helt avgörande för upplevelsen.”

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.