Annons

Bygg din egen ”cowboykåk” – SVT-Dick ger sina bästa tips

Det går spikrakt uppåt för Dick Bewarp och hans ”cowboykåk”. Efter premiären i SVT väller det in beundrarmejl och telefonen går varm. För Café ger husbyggaren sina bästa tips för sig som vill ge dig på något liknande.

Markus Thunberg
Bilder Privata
Bygg din egen ”cowboykåk” – SVT-Dick ger sina bästa tips

Dick Bewarp på sin veranda i Jämtland.

Den 25 juni 2017 hade 51-årige Dick Bewarps märkliga, mysiga och inspirerande tv-program Cowboykåken premiär i på SVT. Stockholmaren Dick ska under åtta avsnitt bygga ”en riktig cowboykåk”, ett timmerhus med veranda i Jämtland, helt från scratch.

Annons

21.55 på en söndagkväll kan nog inte ses som en supertid för ett tv-program, men det har inte hindrat programmet från att göra succé – och bli en så kallad lägereld. Komikern David Sundin skriver att Cowboykåken är ”det nya Skam” och Dick själv beskrivs som en rock’n’roll-variant av Ernst Kirchsteiger. Café ringde upp Dick i huset i Jämtland.

Gilla Cafe.se på Facebook

– Uppmärksamheten är helt galen måste jag säga. Redan efter det första avsnittet var det kört, säger Dick.

Det kommer en del beundrarpost?

– Vilken jävla spridning det fått alltså, det är bättre än en löpsedel i Expressen det här. Det roligaste är att typ alla varit positiva. En tant tyckte att jag svor för mycket och det håller jag med om. Men det verkar som att det finns ett behov av något sådant här, och det är skönt att jag har kredd, till skillnad från andra byggprogram. Jag kan ställa mig bredvid den här kåken och säga ”det här har jag byggt, det har inte varit 50 byggjobbare här”.

Man kan titta på min tv-serie och lära sig allt!

Om man kollar på ditt program och får för sig att göra något liknande, vad borde man tänka på INNAN man drar igång?

– De kommer stanna innan de barkat tre stockar, haha! Jag ville ut på landet och hade den där romantiska bilden av cowboylivet, min favoritfilm är Into the wild. Och många killar bär nog på den drömmen, men man är fast i barn och bil och allt det där. Det måste man ge upp. Det är inte så svårt om man har tid och driv, men jag har jobbat 14 timmar om dagen i tre år med huset. Och jag gjorde det mesta själv eftersom jag är så snål.

– Nu tycker jag det är jävligt tungt att jag inte byggde i lösvirke utan försökte bygga amerikanskt, i lite fräckt Alaskastuk.

Det måste ha kommit förbi en del gubbar och förklarat hur fel du gjorde?

– Absolut, men det var jävligt positivt att de kom. Eftersom jag gjort ett grundligt förarbete under ett års tid visste jag ungefär hur jag skulle göra, men gubbarna var guld värda. De kan knepen.

Ångrar du något med ditt bygge?

– Farsan lurade mig att bygga för stort. Jag bor med mina två hundar och behöver inte så mycket yta, men det är bra att ha när familjen kommer upp.

Vilka byggknep kan du bjuda på?

– Förarbetet är grymt viktigt, jag kollade på Youtubefilmer i ett års tid och byggde en modell av huset. Men nu kan man ju titta på min tv-serie och lära sig allt!

– Det kostar att bygga, det är inte så att man kan köpa 300 stockar och tro att man är klar. Det gäller att ha en schysst budget.

– Det är också viktigt med känningar. Har du en kompis brorsa som gör el eller vvs, plocka in honom. De lägger på så mycket på allt att det blir flera gånger dyrare att ta någon från gatan. Och muta med whiskey!

Hur mycket kostade bygget totalt?

– Jag vill inte säga det, men ett gäng bagare och en lastbil bananer. Det blev dyrare än jag trodde, det är så jävla mycket skit som kostar.

Vad var värst?

– Barkningen och taket, och slutet: insidan med spiraltrappan. Jag hade sett fram emot snickarglädjen när jag skulle börja inomhus men det blev en sån jävla krasch. Jag blev aldrig klar och såg mer och mer som inte var klart. Då tänkte jag skita i allt.

Vad ska du göra nu?

– Jag slog i sista spiken på huset på sensommaren 2012, sedan har jag jobbat med tv-serien. Nu vet jag inte vad det blir! Jag är så jävla nyfiken på vad som ska hända, ska jag bli timmergubbe eller tv-blablabla? Vi får se.

Cowboykåken sänds på söndagar 21.55 i SVT och på SVT Play. Följ Cowboykåken på Facebook här.

Annons

Dela (2)
Tweeta

Annons


Laddar