Hoppa till innehåll

Efter Hockeyns historia, nu gör SVT dokumentärserien Fotbollens historia

Svenska landslaget firar under vm 1994. Foto.
Robin Åberg

Goda nyheter till alla sportfantaster och dokumentärjunkies!

En god stund i tv-soffan, det brukar man kunna räkna med när Jens Linds stämma vibrerar ut ur högtalarna och ger tittaren en sportnostalgisk bamsekram. Så var det 2019 när Lind tillsammans med parhästen Albert Svanberg släppte dokumentärserien Hockeyns historia på SVT, och så lär det åter bli i vår då duon siktar på att upprepa succén.

Under nyårsdagen meddelade SVT att de två första avsnitten (av åtta) av dokumentärserien Fotbollens historia har premiär söndagen 21 april. Fotbollens historia handlar enligt SVT ”om sporten som växte fram till Sveriges nationalsport och sätter den i ett samhällsperspektiv, med ett mål att intressera alla”.

”Vår utmaning är att berätta historier så att de som vet allt kommer tycka att det är spännande och de som inte vet något kommer också kunna fängslas av det”, säger Jens Lind.

Förutom klassiska landslagsturneringar, legendariska klubblag och damfotbollens utveckling ska även tidigare okända historier och aldrig tidigare visade bilder rymmas i programmet (vad vore det för dokumentär annars?).

”Vi kommer ha ett större material där huvudpersoner har filmat själva. De här filmerna har legat i källarförråd”, säger Jens Lind.

Du kan spana in ett första smakprov från dokumentärserien här.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.