Hoppa till innehåll

Därför älskar Zlatan och Drake ”Fortnite”: ”Kändisar vill haka på trenden”

På drygt ett år har battle royale-spelet ”Fortnite” gått från 0 till 125 miljoner spelare och A-kändisar som Zlatan och Drake spelar frekvent. Men varför blir alla beroende av spelet?

Fortnite är succéspelet som barn – och kändisar – älskar att spela. Sedan multiplattformspelet, som bygger på det populära battle royale-konceptet där sista man eller kvinna kvar vinner, släpptes 2017 har gratisspelet samlat över 125 miljoner användare.

Kändisar som Zlatan, Travis Scott, Antoine Griezmann, Joe Jonas och Drake har hakat på Fortnite-trenden och söker man på ”Zlatan Fortnite” på Youtube finns flera videor där Zlatan, så att säga, är Zlatan när han spelar.

Lyssna bara på ljudupptagningen i videon nedan om du inte kan få nog av Zlatans Zlatan-retorik.

När världens största spelmässa – E3 – gick av stapeln i Los Angeles i somras var 50 amerikanska kändisar, däribland Fall Out Boys Pete Wentz och Desiigner, inbjudna för att tävla med proffs som Fortnite-giganten Tyler ”Ninja” Blevins.

Men varför älskar kändisarna att spela barnens favorit-first person shooter? Vi tog hjälp av Aftonbladets spelrecensent Effie Karabuda för att försöka reda ut vad i Fortnite som attraherar så mycket.

Hur kan ett spel som Fortnite komma från ingenstans och få 125 miljoner användare på drygt ett år?

– Det beror på själva battle royale-konceptet som är väldigt lätt att ta till sig, att kämpa för att bli den sista överlevaren. Men till skillnad från PUBG (PlayersUnknown’s Battlegrounds reds. anm), som har nästan exakt samma upplägg, är Fortnite gratis och har en glättigare och inte lika våldsam framtoning. Den sociala aspekten är också lockande.

Vad är det med Fortnite som gör att barn älskar spelet så mycket?

– De slipper betala för spelet och kan enkelt kan umgås och samarbeta med sina polare. Och så gillar de säkert att det är ett så högt tempo med snabba vändningar.

Zlatan och Drake är några exempel på superkändisar som spelar Fortnite. Varför dras kändisarna till Fortnite?

– Ärligt talat tror jag bara att de vill vara nere med kidsen och har lite fomo, de försöker sätta sig in i vad som är ”hett” just nu. Många kändisar som spelar Fortnite har också ett spelintresse sedan tidigare, så jag fattar att de vill haka på trenden. Det är liksom inte Taylor Swift som har fått ett uppvaknande och vill tjäna pengar på att streama Fortnite. Zlatan och Drake är redan inbitna gamers.

Gissningsvis spelar kändisarna en rad andra spel också – men varför anses just Fortnite coolt? Och varför vill man förknippas med Fortnite hellre än många andra spel?

– Det är inte särskilt coolt i min mening. Men de tänker väl att tittarsiffrorna blir högre om de spelar just Fortnite på Twitch eftersom att det är så poppis. Jag tycker det hade varit asfett om någon hade gått bananas på typ Bus Simulator istället.

Har kändisarna påverkat Fortnites popularitet?

– Inte direkt. Jag tror flera gamers tycker det är lite lökigt att Drake sitter och samlar trä i Fortnite, han borde väl vara ute på turné eller nåt. Det är de riktiga proffsen som bidrar till succén, som till exempel streamern Tyler ”Ninja” Blevins.

Vilket spel har potential att bli nästa Fortnite?

– Det vet man aldrig. Ingen trodde ju att Fortnite skulle bli såhär stort. Men så fort något nytt, lättillgängligt och barnvänligt släpps så börjar säkert processen om igen. Och jag som tyckte det räckte med Pokémon Go

Effie Karabuda, spelrecensent på Aftonbladet, förklarar varför Zlatan och Drake älskar spelet Fortnite.
Effie Karabuda är spelrecensent på Aftonbladet. Foto: Twitter.

Mer ”Fortnite” från Café!

Så blir du bra på ”Fortnite” – 7 bästa knepen enligt svenskproffset Ettnix

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.