Så blir du bra på ”Fortnite” – 7 bästa knepen enligt svenskproffset Ettnix

”Fortnite” är spelet som blivit ett världsfenomen. Med över 125 miljoner spelare är svenskproffset Johan ”Ettnix” Bengtsson en av världens bästa ”Fortnite”-spelare. För Café berättar han om e-sportens ständiga kamp för att bli accepterad – och varför spelet är så populärt.

Joakim Almén  |  Publicerad 2018-09-14 15:57  |  Lästid: 3 minuter

Fortnite är succéspelet som barn älskar att spela – och kändisarna. Sen multiplattformspelet, som bygger på det populära battle royale-konceptet där sista man eller kvinna kvar vinner, släpptes 2017 har gratisspelet samlat över 125 miljoner användare och blivit ett världsfenomen.

Kändisar som Zlatan, Travis Scott, Antoine Griezmann och Drake har hakat på Fortnite-trenden (varför kändisarna älskar att spela Fortnite reder vi ut här) och Sveriges bidrag till den absoluta – internationella – Fortnite-toppen heter Johan Bengtsson. Bengtsson, mer känd som sitt spel-alias ”Ettnix”, har vunnit flera stora internationella turnering (bland annat Dreamhack Winter) och rankas som en av världens absolut bästa spelare.

Med sin aggressivt offensiva spelstil är skåningen en Twitch-favorit och är numera kapten i den professionella e-sportsorganisationen Fnatics Fortnite-team.

Café tog ett snack med supersvensken om Fortnites hisnande popularitet, vad som egentligen krävs för att bli bra på spelet och hur e-sporten alltjämt fortsätter att kämpa för att bli accepterad av en bredare massa.

Fortnite-proffset Johan ”Ettnix” Bengtsson i en intervju i Café.

Hur ser din spelbakgrund ut – vad har du spelat innan?

– Jag har egentligen provat allt. Det började med Diablo II, men gick sedan snabbt vidare. Det var framförallt via Call of Duty som jag började spela mer seriöst. Sedan några år tillbaka har jag streamat, men det är Fortnite som är mitt första spel jag spelat professionellt.

Hur kan ett spel som Fortnite bokstavligen komma från ingenstans och få 125 miljoner användare på drygt ett år?

– Drake, Travis Scott, Antoine Griezmann, Dele Alli och Lil Xan spelar inte PubG (PlayersUnknown's Battlegrounds, en battle royale-konkurrent till Fortnite reds. anm), haha. Det är den första titeln som blivit ett riktigt mainstream-fenomen.

Vilka är de viktigaste egenskaperna för att bli bra på Fortnite?

– Talang. Absolut talang. Men talang är aldrig mer är ren rå vilja och dedikation. Timmar efter timmar, dagar efter dagar, veckor efter veckor har skapat det jag idag kan prestera.

Hur mycket tid lägger du på spelandet?

– Spelandet är mitt liv idag. Hur mycket lägger en fotbollspelare på fotbollen? Timmarna varierar, men de är alltid jäkligt många, haha.

E-sporten kämpar alltjämt med att bli tagna på riktigt allvar av mainstream-publiken. Belackarna säger att det absolut inte är en riktig sport, att det bara är underhållning och tidsfördriv. För två år sedan var Counter-strike-stjärnan HeatoN en av deltagarna i SVT:s extremt populära Mästarnas Mästare och IOK för samtal med internationella e-sportsförbundet IESF om att göra e-sport till en uppvisningsgren i Paris-OS 2024. E-sporten är fortfarande på frammarsch – och enligt Ettnix stärker Fortnite e-sportens status.

– Spelet lyckas bjuda in mainstream i e-sporten. Det är fortfarande en utmaning att prata om just e-sport i allmänhet. Stigmat ligger kvar, men tar man min organisation Fnatic som exempel: vi är backade av över 30 personer som finns där för oss. Vi har redan dragit förbi flertalet traditionella sporter. Vi har klivit ut ur källarna och klivit in på arenorna.

Precis som e-sportens status ökar prispengarna ständigt. Idag är sporten en miljonindustri, och precis som Ettnix säger är uppbackningen kring de allra bästa spelarna och teamen kraftig och seriös. Ekonomiskt går det alldeles utmärkt att leva på en framgångsrik Fortnite-karriär.

– Jag lever rätt gott nu. Under sommarn spelade vi Fortnite-turneringen Summer Skirmish, där drog jag hem dryga 200 000 kronor.

En av nycklarna bakom Fortnites höga spelaresiffror är att barn älskar spelet. Varför dras barn till Fortnite, borde inte dom spela typ Lego Star Wars?

– Jag tror det är enkelt att plocka upp – grafiken är tilltalande och man kan lätt köra igång med sina vänner på bara några minuter.

Slutligen: hur ser framtiden ut för Fortnite – har peaken nåtts?

– Med de enorma summorna de tjänar och det helt sinnessjuka spelarantalet måste en boom ha nåtts snart. Men jag vet inte, de gör sjukt feta community grejer och PR-stunts. Om Epic (spelföretaget som gör Fortnite reds. anm) vill göra sjuka saker och behålla sin spelarbas, så tror jag absolut de har kvalitén för att göra det.

Johan ”Ettnix” Bengtssons 7 bästa hacks för att bli bra på ”Fortnite”:

  • Lär dig fundamentet i hur byggandet fungerar. Där börjar resan mot att bli riktigt bra.
  • Träna muskelminne. Jobba alltid för att det ska bli som rinnande vatten.
  • Använd terrängen till din fördel – oavsett var du befinner dig. High ground, low ground, du måste kunna hantera alla delar.
  • Tänk på att många vapen inte är relevant för din vinst. Jobba alltid med en hög sustain. Vilket betyder att du ska ta vara på heals och shields.
  • Lär dig av de som redan kan. Var öppen för att sitta några timmar och kolla streams, ta in vad andra spelare redan bemästrat.
  • Lär känna andra duktiga spelare – spela med andra som vill bli bättre. Om intentionen är att lira med polare, då ska du såklart göra det. Men om du vill nå nästa nivå, hitta likasinnade.
  • Precis som med allt annat märker man snabb förbättring tidigt. Sen gäller det att ha tålamod: stanna upp i ditt spelade när du blivit något bättre och ”tryck dig igenom det”, då når du nästa faktiska nivå. Tålamod och dedikation är nyckelord.

Mer ”Fortnite” från Cafe!

Därför älskar Zlatan och Drake ”Fortnite”: ”Kändisar vill haka på trenden”

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 02:52