Därför är linne sommarens säkraste stilkort

Man i linnekläder.

Om våren gått i jeansens tecken, går sommaren linnematerialets dito. Cafés modechef Daniel Lindström förklarar varför.

Daniel Lindström  |  Publicerad 2020-05-19 10:25  |  Lästid: 2 minuter

Modebilden för män kort sammanfattad våren 2020: nonchalant välklädd. Då finns inget material som passar bättre än linnetyg, som tillåts vara bohemiskt skrynkligt. Dessutom är det hållbart, då linne framställs från lin som inte kräver någon stor mängd vatten eller andra jordbrukskemikalier för att växa. Många varumärken satsar stort på linne den här säsongen, bland annat Arket som gjort en specialkollektion med tunna kavajer, kort- och långärmade skjortor, shorts och byxor med löst sittande passform.

– Linne är på många sätt det ideala materialet, särskilt under sommaren. Det är slitstarkt och praktiskt men samtidigt otroligt elegant på ett avspänt sätt, och dessutom mer miljövänligt än till exempel bomull. Linne har också en massa speciella egenskaper som gör det både bekvämt och väldigt snyggt. Fibrerna är långa, styva och lite ojämna, vilket gör att tygerna får en unik karaktär och struktur. De är ofta luftigt vävda, vilket gör att linneplagg upplevs som svala i varmt väder, och naturligt lite skrynkliga med en subtil lyster, vilket ger ett avslappnat intryck även om man har på sig en kostym, förklarar Anna Teurnell, designchef på Arket.

LÄS OCKSÅ: Därför är denim vårens säkraste stilkort

Att köpa en kortärmad skjorta i linne känns naturligt för de flesta, men en hel kostym kan vara lite svårare. Eftersom materialet skrynklar är en lösare passform att rekommendera, mer vidd i byxan och kanske en lite längre kavaj. Att det ser skrynkligt ut är en del av charmen.

– Det är just det som är så fint, att det inte är perfekt slätt och struket. Det ger en avslappnad elegans som man gärna kan bejaka. Den här skrynkligheten gör också att linne funkar väldigt bra att klä upp och ner. Det går att se stilig ut i en hel linnekostym, samtidigt som det finns en avslappnad känsla som gör att det inte blir för formellt, utan funkar även i vardagen, fortsätter Anna Teurnell. 

Färgmässigt är det ofta toner av marinblått, beige och brunt som gör sig bäst. Det i sin tur är enkelt och snyggt att kombinera med vitt eller ljusblått. En annan fördel med linne är att det passar i de flesta miljöer och situationer under den här delen av året.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-05-19 10:25