Hoppa till innehåll

Därför är proteinpulverpruttar en grej – och så blir du av med problemet

Jesper Johansson

Säg det inte, säg det inte, säg det inte … PRUTTEINPULVER kan skapa problem med magen, men det finns flera sätt att komma runt det högljudda problemet.

Proteinpulver kommer med flera fördelar för den träningsgalne. Att ta in tillräckligt med protein för att få bäst effekt av sin träning är visserligen inte det klurigaste, men en shake efter gympasset förenklar livet. Men allt har sitt pris, och proteinpulver kommer med en ljudlig och illadoftande gåva för vissa.

Slentrianmässigt är broccoli, bönor och sparris de usual suspects till illadoftande pruttar men det finns faktiskt samma typ av problem med det så viktiga proteinet. Lori Walker är dietist på Easy Kitchen Guide. Hon berättar om hur vissa får magbesvär av muskelbyggaren.

”Protein är en viktig del av din diet och ger viktig näring för muskeltillväxt och utveckling. Tyvärr kan man få magsmältningsproblem, såsom uppsvälldhet, flatulens och magsmärtor.”

Anledningen till gasproblemen är inte mängden protein, som så många tror. Istället handlar det om typen protein. Sameer Islam är expert på matsmältning och han säger att myten om proteinmängd inte stämmer.

”En vanlig myt är att mängden protein som du intar gör det troligare att du pruttar. Det finns inget bevis som tyder på det. Typen protein som du intar har en betydligt större roll i gasskapande.

Anledningen till att just proteinpulver kan skapa problem för magen har att göra med det socker som är tillsatt. Islam säger att xylitol, mannitol och fruktos kan förbättra smaken på en dryck men göra det tuffare för magen att ta hand om allt. Enligt Sameer Islam är detta också anledningen till att man kan få en lite tjorvig kista av sockerfritt tuggumi, godis och sockerfria drycker.

Samtidigt kommer man som vegeterian eller vegan inte undan med problemet. Växtbaserade proteinkällor som bönor, soja och linser kan också bidra till matsmältningsproblem. Detta på grund av ”short-chain carbonhydrate”.

Det finns dock sätt att undvika problemen. Men’s Health har sammanfattat metoder för att minska det luftburna problemet. Ett av sätten är att inta sin proteinshake tillsammans med pepparmint och ingefära. Antingen tillsammans med shaken eller efteråt. Detta får din mage att slappna av.

Ett annat sätt att få bättre balans är att förbättra bakteriebalansen i tarmarna. Att ha en balanserad mikroflora i magen kommer att göra din matsmältning mer effektiv vilket kan reducera gasskapandet. Ett bra sätt att återfå balansen är att konsumera probiotika, alltså de bra och nödvändiga bakterierna som du redan har i system för att bryta ner det du intar. Exempel på detta är yoghurt, kefir och surkål.

Foto: Getty Images

Ett annat sätt att minska pruttandet är att gå ut på en upptäcksfärd för att hitta det bästa proteinet just för dig. Att byta animaliskt protein mot växtbaserat kan vara ett alternativ. Är det så att din proteinshake får magen att bubbla, ja men byt till en annan producent då – eller börja ät kyckling.

Just proteinpulver innehåller ofta mejerier, vilket kan vara problematiskt för alla som är laktosintoleranta. En enkel lösning här är att byta proteinpulver till en som skapats med andra ingredienser. Dessutom kan man försöka hitta ett proteinpulver som inte innehåller sockerarter såsom sorbitol och mannitol.

Ett annat sätt att bli av med pruttandet är att mumsa i sig fiber tillsammans med proteinet. En anledning till detta är att fiberrik mat också innehåller vitaminer, mineraler och antioxidanter vilket förstås är viktigt för en balanserad diet. Men, som med allt: för mycket kan ställa till problem. Så ha balans.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.