Hoppa till innehåll

Därför är utskällda bidén hetare än någonsin

En bidé och blå färg
Jonas Fiskáare

Grips inte av panik för att toarullarna är på väg att ta slut – det finns andra lösningar.

Sällan har våra matbutiker gapat så tomma på torrvaror och hygienartiklar som just nu. Myndigheternas rekommendationer om att allmänheten bör hålla sig hemma för att minska smittspridningen, har utlöst en våg av hamstrande köpbeteenden. Under senaste veckorna har media vid flertalet tillfällen rapporterat om hur både svenska och internationella matbutiker helt sålt slut på en alldeles särskild produkt: toalettpapper.

Det går dock inte att finna några som helst belägg för att hoardandet bidrar med någon nytta, tvärtom. Att fullt friska människor länsar butikshyllorna riskerar att leda till en farlig situation för dem som inte har möjlighet att ta sig fram och tillbaka till butikerna. Enligt en artikel i Expressen finns det heller inga risker att toalettpappren kommer att ta slut – fabrikerna meddelar att produktionen fortgår som vanligt och det finns därmed ingen anledning att oroa sig.

Men om det nu inte finns någon risk att dasspappret tar slut, varför plockar då fortfarande folk på sig i överflöd? Enligt psykologen Kata Nylén bottnar det i att vi människor är sociala djur som efterapar andras beteenden:

– Ser vi att det är tomt på toapappershyllorna eller pastahyllorna blir vi manade att ta de där sista paketen, för att det verkar vara något som andra tar. Det är möjligt att många hamstrar toapapper för att alla andra gör det.

Vad kan man då göra istället för att dämpa sin groende ångest över att rullarna snart tar slut? Enligt GQ Australia har det nu blivit allt populärare att införskaffa den något bortglömda, men ack så geniala prylen, som inte minst Café krönikör Nisse Hallberg kärleksförklarat: bidén.

Länge var detta något man stötte på i lyxiga hotellbadrum eller i Japan. Men i sin enklaste form är det faktiskt bara en slang i din toalett som gör rent där det behövs. På senare år har flera företag börjat erbjuda en mängd olika bidévarianter, som enkelt kan fästas till din toalett – utan att du behöver anlita en rörmokare.

3 schyssta och hyggligt prisvärda bidéer:


1. TUSHY Classic

Foto: TUSHY

Tushy Classic är riktigt enkel att installera och framförallt en prisvärd produkt. Precis som sitt syskon Tushy-bidet, kontrollerar du intensiteten på sprayen med en urtavla på sidan.

Mer info om produkten hittar du här.

2. Sonny Microshower

Foto: Sonny

Sonny är en laddbar och portabel bidé som ännu inte lanserats för försäljning, då företaget just nu promotar en crowdfunding-kampanj för att kunna finansiera slutprodukten. Om du skänker ett bidrag till kampanjen redan nu, har du dock chansen att få en prototyp (som är förvånansvärt snygg) hemskickad.

Mer info om produkten hittar du här.

3. Toto washlet

Foto: Getty

De viktigaste egenskaperna för en bidé är förmågan att reglera vattentemperatur och vattentryck. Men är du ute efter det lilla extra, såsom olika sprayinställningar och uppvärmt säte, är Toto washlet förmodligen något för dig.

Mer info om produkten hittar du här.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.