Hoppa till innehåll

Därför har Tom Hanks den där dialekten i Forrest Gump

Just som man trodde att det inte gick att gilla Tom Hanks mer. Här är berättelsen bakom en av filmhistoriens mest unika dialekter.

Många av oss som sett Tom Hanks-klassikern Forrest Gump har någon gång försökt oss på den där speciella dialekten han har. Den har faktiskt en förklaring. En sorts origin story om man så vill.

Det visar sig att den långsamma, släpiga accenten från början kommer från Hanks skådespelarkollega Michael Connor Humphreys. Humphreys spelar Forrest Gump som barn och det hörs att han kommer från Mississippi. Jättetydligt. Regissören Robert Zemeckis ville först att Tom Hanks skulle lära barnet att prata som honom, men efter en stunds samtal insåg Hanks att det skulle vara ett helt omöjligt uppdrag

Foto: Paramount

Humphreys distinkta språkmelodi var full av extrastavelser och pauser, och istället för att försöka lära pojken att tvätta bort dialekten, bestämde sig Hanks för att själv lära sig det nya sättet att tala.

”Någonstans har jag kassettband, med timmar och åter timmar av samtal mellan mig och en väldigt ung Michael Humphreys,” berättar Hanks själv i Graham Norton Show.

Se själv på de tidiga auditionbanden för filmen, som alltså är inspelade innan Tom hade träffat sin unga kollega. Dialekten ligger här mycket närmre Hanks egen.

Och resten får man säga är historia. Något som skulle komma att bli en väldigt stor del i hur vi minns rollfiguren Forrest Gump har alltså sitt ursprung i ett barn från Mississippi och hans mycket säregna, charmiga dialekt. Livet tar oväntade vändningar ibland.

Det finns ett uttryck som min mamma alltid brukar slänga sig med, något om chokladaskar. Jag minns inte exakt hur det gick, men det känns som att det skulle passa in bra här.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.