Därför hör du grannens jubel innan du själv ser målet – C More svarar om fördröjningarna

en man som håller för öronen och ett svenskt fan som vrålar

Fotbolls-EM:s mest irriterande problem är svårt att lösa men C More lovar bättring i framtiden.

Robin Åberg | Foto: Getty  |  Publicerad 2021-07-01 15:51  |  Lästid: 2 minuter

Under fotbolls-EM kanske du har märkt att grannen ibland firar långt före du ser målet på din tv, att du får push-notiser om mål innan de hänt eller har du kanske själv råkat förstöra spänningen för någon genom att dra iväg ett ”Vilken balja!” bara för att få arga svar om spoilers tillbaka?

Fördröjningen på sändningarna från C More har varit svåra att missa under EM och har lett till att många spännande ögonblick tappat sin magi. Hela grejen med livesändningar är ju just att det ska vara live, man vill få känslan av att man upplever det som händer precis när det händer.

När vi testade klocka fördröjningen under Sveriges match mot Ukraina skilde det 52 sekunder mellan streaming via dator och linjär-tv. Den knappa minuten är mer än tillräcklig för grannen att springa ut på balkongen och vråla ut sin lycka över Forsbergs kvitteringsmål samtidigt som du fortfarande sitter och biter på naglarna.

För att få svar på varför detta problem existerar och om man som tittare kan göra något åt det kontaktade vi Anders Edholm, presschef på C More.

Varför finns denna fördröjning?

– Fördröjning, eller ”latency” som är den mer tekniska termen, är ett problem som alla streamingtjänster brottas med. Kort sammanfattat handlar det om hur signalen behandlas när den går från kameran på arenan via servrar, distribution och slutligen når mottagaren där tittaren finns. I varje steg tar behandlingen av dataströmmen olika lång tid beroende på den hård- och mjukvara som finns i just det steget. Normalt sett är latency inget man som användare märker så mycket av, men just nu under Fotbolls-EM när nästan hela Sverige ser matcherna blir latency högst påtagligt, säger Anders Edholm.

Varför har vissa en längre fördröjning än andra?

– Om det är så att grannarna skriker långt före dig så ser de sannolikt sändningen linjärt, annars beror skillnaderna på vilken mottagare du och dina grannar har. Det som också väger in är hur långt vi på C More har kommit med mjukvaran för respektive Smart TV, Apple TV, Chromecast, mobil och plattor. Vi har såklart full förståelse för att det kan vara otroligt frustrerande att se matcherna om man ligger efter grannarna.

Hur lång eller kort kan den vara?
– Om man utgår från en person som befinner sig på arenan, så har den personen såklart 0 sekunder latency, en person som ser matchen linjärt får vänta cirka 5 sekunder innan de kan se vad som händer på plats. För den som streamar matchen så har de streamingtjänster som har kommit längst i latencyfrågan fått ned fördröjningen till någonstans kring 18 sekunder oavsett plattform. Vi kan ärligt säga att C More inte är bäst i klassen gällande latency och vi ligger på någonstans mellan 15 – 65 sekunder beroende på plattform.

Gäller det här på alla plattformar?

– Ja det är tyvärr latency på alla plattformar och spannen skiljer sig åt.

Finns det något man som tittare kan göra åt det här?

– För oss på C More så är latency något som vi kommer att investera stort i under sommaren, både i hårdvara och mjukvara. Vi vågar lova en betydligt lägre latency till UEFA Champions League och SHL i höst. För resterande EM-matcher, om man vill skrika före grannarna, är mitt bästa tips att streama C More via Apple TV som just nu är den mjukvara vi kommit längst med. Via Apple TV så är vår Ultra HD-ström nere på cirka 15 sekunder och en vanlig HD-ström strax över 30 sekunder. Har man möjlighet så rekommenderas att undvika webben och Chromecast som båda just nu har en latency på över 40 sekunder.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2021-07-01 16:06