Därför måste vi sluta använda gråtskratt-emojin

Nej, du håller inte på att gråta av skratt, så sluta använda gråtskratt-emojin. Cafés Jonna Nordlund tar ett stryptag på den lögnaktiga ikonen.
Jag har, tillsammans med många andra, fallit i gråtskratt-emoji-fällan. Den lilla, gula gubben lurar sig in i var och varannat sms och lyser med sin överdrivenhet i de flesta kommentarsfälten. Men nu har det gått för långt, jag har tröttnat.
Emojis har blivit ett sätt för människor att förmedla känslor, utan att använda riktiga ord. Bland dessa känsloförmedlare är det en som används allra mest – gråtskratt-emojin, eller ”face with tears of joy” som den egentligen heter. Den här emojin figurerar ofta tillsammans med ord som ”Jag dööööööör” eller ”hahahahaha” men helst står den i samband med ett taggat namn i kommentarsfälten.
Förra året användes gråtskratt-emojin hela 6.6 miljarder gånger och 20 procent av alla emojis som användes i Storbritannien (17 procent i USA) 2015 var just ansiktet med tårar av glädje.

Visst är det en överanvändning vi har att göra med här. Varför inte se om det stämmer, exempelvis på David Hellenius Instagramkonto, som är ett av de mest gråtskratt-emoji-täta kommentarsfälten världen har sett.

Håller vi verkligen på att gråta av skratt när han gör en yogapose med hund? Nej.

Här tränar David. Kanske fnissroligt men ingen kan tycka att det är gråtskrattroligt.

Här är David trött under löpningen. Roligt? Kanske. Absolut inte gråtskrattroligt.
Kalla gråtskrattemojin en trend, ett sätt att uttrycka sig eller ”bara något man gör”, kalla det vad du vill – sanningen är att den är en falsk emoji. Lögn. Ljug.
De här emojisarna är mer passande när vi, exempelvis, ser David Hellenius med en hund på ryggen.

Ungefär så här ser vi faktiskt oftast ut när vi taggar in en polare i ett kommentarsfält.

Eller typ så här, liksom lite lagom glad med ett leende på läpparna.

Kan även i vissa fall se ut så här, när något liksom är ganska jätteroligt.

Men så här? Ja, kanske. En gång om året ungefär. När något är riktigt, riktigt roligt – då kan vi se ut så här. Men 20 procent (som siffran var i Storbritannien förra året) av gångerna vi tycker något är roligt ser vi inte ut så här.
Ändå använder vi emojin så mycket att den till och med blev Oxford Dictionaries Word of the Year 2015. Ja, på riktigt.
Kan vi inte därför ta ett gemensamt beslut att i framtiden endast låta gråtskratt-emojin figurera i situationer där vi faktiskt håller på att kikna av skratt, eller i alla fall ger ifrån oss mer än endast ett drag på smilbanden.
Bra.
(David Hellenius är bara ett av flera exempel på gråtskratt-invaderade kommentarsfält. Ni hittar hans Instagramkonto här.)