Annons
Annons

Så hittar du drömuret på resan – i världens 7 bästa klockbutiker

November är en av årets största månader för shoppingresor till utlandet. I november finns också i princip alla nyheter som presenterats på årets klockmässor äntligen i butik. Så den stora frågan är: Ska du passa på att köpa klockor utomlands eller inte när du flyr höstmörkret?

Anders Modig

Därför ska du köpa klocka utomlands

Pris: Vissa länder har i grunden lägre priser, och lägre momssatser skruvar också ner priset. Förutom i länder som Kina och Brasilien, som lägger på brutala lyxskatter.

Annons

Urval: Utomlands finns det helt enkelt massor av klockor som aldrig importeras till Sverige.

Upplevelse: När man pratar om butiksmiljöer vågar man ofta ta ut svängarna lite mer – klart att klockbutiker ska ha cigarrlounger, stenstatyer och utställningar. Det är ju också något speciellt med att köpa klockor i klockornas hemland eller på adresser som Rodeo Drive (90210!), Rue de Saint Honoré och Orchard Road.

Därför ska du köpa klocka i Sverige

Ingen stress: Du kan återkomma till butiken flera gånger innan du bestämmer dig.

Service: Eftersom du måste serva din mekaniska klocka ungefär vart femte år, är det praktiskt att kunna lämna in klockan på hemmaplan. Samma gäller också om du har andra frågor angående skötsel eller vill ha hjälp med att exempelvis byta armband.

Stammisfaktorn: Att vara stamkund bygger naturligtvis upp en relation – vilket i bästa fall kan ge dig tillgång till klockor i limiterade serier. En bra relation kan också påverka priset, eftersom det vid klockköp ofta finns möjligheter att pruta.

SLUTSATS:

Köp gärna någon av dina klockor utomlands, men bygg också upp en relation med en pålitlig handlare på hemmaplan.

 

Här är Cafés guide till några av världens bästa multibrandbutiker.

Les_Amb_Zurich_2_987_1

LA-ZURICH-Espace-Connaisseur-2

1. Les Ambassadeurs, Zürich

Över 700 kvadratmeter fördelat över tre våningar på exklusiva Bahnhofstrasse i Zürich gör Les Ambassadeurs till en av Schweiz bästa butiker. Varje månad har butiken en ny utställning med klocktema på översta våningen, och efter utställningen kan du slå dig ner i en fåtölj, bläddra i klockböcker och ta en kaffe. Eller, om du är på det humöret: slå dig ner och röka en cigarr innan du slår till på en ny dinka. I slutet av november öppnar Les Ambassadeurs sin femte butik, på Kapellplatz i Luzern.

Bahnhofstrasse 64, 8001 Zürich. Tel: +41 44 227 17 17

www.lesambassadeurs.ch

 

IMG_1126_Br_print

IMG_1153_Br_print

2. Chronopassion, Paris

Laurent Picciottos butik Chronopassion har sedan 1988 varit ett självklart stopp för Paris klockkonnässörer, samlare och vanliga dödliga. Butiken är inte stor, men här finns flera av de bästa märkena, framför allt ett imponerande urval av många små independentmärken som du inte hittar i Sverige, bland andra Urwerk, MB&F, och finska Sarpaneva. Vägg i vägg ligger Picciottos andra butik – en monobrandbutik för Hublot, som efter totalrenovering slår upp dörrarna andra veckan i november.

271, Rue Saint Honoré, 75001 Paris. Tel: +33 1 42 60 50 72

www.chronopassion.com

 

_78V8736

_78V9639

Foto: Nathan Beck/The Watch Book by Tourneau

3. Tourneau Time Machine, New York

När Tourneau Time Machine med skyltfönster mot Madison Avenue stod färdig år 2000, åkte den med sina 1486 kvadratmeter rätt in i Guiness rekordbok som världens största klockbutik. Tänk dig ett smärre varuhus med Casio, Luminox och Victorinox i stället för grönsaker på bottenplan, Rolex på gatuplan och Breguet och Patek Philippe på övervåningarna. Missa inte heller Tourneaus Certified Pre-Owned, vilket är Tourneaus benämning för vintage och second hand. I CPO-sortimentet finns också NOS (New Old Stock) med några få år på nacken till bra priser. Numera är Time Machine världens näst största butik – Tourneau, som har 33 butiker spridda runt USA, öppnade nämligen en 1579 kvadratmeter stor butik i Las Vegas 2005.

12 East 57th Street , New York, NY 10022. Tel: +1 212 758 7300

www.tourneau.com

 

Exterior

Interior-front 

4. Westime, Rodeo Drive

Mer än en techmiljardär på den amerikanska västkusten har hittat sina tickande dyrgripar hos bröderna John och Greg Simonian, vilka nu har fyra Westime-butiker i LA, Malibu och San Diego.

216 North Rodeo Drive

Beverly Hills, CA 90210

Tel: +1 310 888-8880

www.westime.com

 

Malmaison---Final-June-2011

150318-9297_8_9

5. The Hour Glass Malmaison, Singapore

The Hour Glass är för den stora klocksamlar-communityn i Singapore vad AG:s och Miss Voons Kobebiff är för köttkonnässörer i Stockholm.

270 Orchard Road #01-01, Singapore 238857. Tel: +65 6884 8484

www.thehourglass.com

 

nymansur2 nymansur

Foto: Johan Annerfeldt

6. Nymans Ur 1851, Stockholm

Ja, vi har faktiskt en världsklassbutik i Stockholm. Utöver lyxstapelmärken som Rolex och Chopard, hittar du på Nymans Ur 1851 inte bara traditionskramare av högsta klass, däribland A. Lange & Söhne och Vacheron Constantin; du hittar också nyskapande sci-fi-monster från HYT och Richard Mille. Överkurs: Flera modeller av HYT och Richard Mille tillverkas av samma urmakare, Giulio Papi på Audemars Piguet Renaud et Papi i Le Locle.

Biblioteksgatan 1, 111 46 Stockholm. Tel: +46 8-545 061 60

www.nymansur.com

 

Van-Cleef-&-Arpels---Boutique-Vendome-2

7. Place Vendôme, Paris

Ibland är det också skönt att dyka in i märkesbutiker och fullständigt impregneras av lyxig branding. På Place Vendôme hittar du bland annat Patek Philippe, Jaeger-LeCoultre och Van Cleef & Arpels. Missa inte heller Cartiers klassiska flaggskeppsbutik på 13 Rue de la Paix, 100 meter i nordostlig riktning från den svarta fallosen – här kan du också passa på att blanda din egen parfym med hjälp av Paris känsligaste näsor.

 

Bubblare: Marcus Watches, London

 

Anders Modig är klockkonnässör och skriver om klockor för Café. Han är bosatt i Basel och har tidigare varit chefredaktör för Plaza Watch, nu gör han coffeetableböcker om klockor och skriver för Vanity Fair on Time. 

Annons

Dela (119)
Tweeta

Annons


Laddar