Hoppa till innehåll

Därför snackar alla om Netflix serie Squid Game

Squid Game Netflix

Den dystopiska sydkoreanska spänningsthrillern ”Squid Game” håller på att bli Netflix populäraste serie någonsin.

För två år sen kom Bong Joon-hos Oscarsbelönade film Parasite och gjorde sydkoreansk film till en världsangelägenhet. Nu vrids återigen världens popkulturella blickar mot Sydkorea med den nya spänningsthrillerserien Squid Game på Netflix.

I mitten av september landade det brutala överlevnadsdramat, ett sorts Hunger Games fast med några tusen liter mer teaterblod i rekvisitakostnad, hos streamingjätten som blivit en av Netflix mest populära serier någonsin på bara några veckor.

En överraskande hit få såg komma. Här är allt du behöver veta om det våldsamma sydkoreanska tv-seriemästerverket.

Vad handlar det om?

I Squid Game rekryterar en lömsk organisation deltagare med grova ekonomiska problem för att delta i ett gäng barnlekar, med den lilla haken att deltagarna dödas om de åker ut ur leken eller bryter mot reglerna. I potten för de 456 tävlanden, som alla är satta på den ekonomiska ruinens brant och inte ser någon annan utväg än att sätta sitt liv på spel i de bisarra barnlekarna, finns en gigantisk spargris fylld med 45,6 miljarder sydkoreanska won (ca 340 miljoner kronor) som morot för att klara sig till slutet. Seriens plot är enligt Squid Game-regissören Hwang Dong-hyuk kritik i sin renaste popkultursform mot kapitalismens konsekvenser på individen.

Squid Game är som det sockersöta tv-spelet Fall Guys fast med massa mord, som någon träffande beskrev det.

Man håller upp ett pepparkaksparaply i tv-serien Squid Game på Netflix.
Foto: Netflix

Hur går snacket?

Med tanke på hur många serier Netflix pepprar ut på månadsbasis är det inte helt givet att en sydkoreansk psykologisk thrillerserie skulle toppa ”populärast just nu”-listorna världen över. Men så är fallet. I dagsläget är Bridgerton, Lupin och The Witcher de mest tittade serierna på Netflix någonsin, men Squid Game är så poppis att den enligt Forbes är på god väg att bli Netflix mest streamade serie någonsin. Förutsatt att den fortsätter följa förväntade tittarsiffror.

Personer övervakas i en skolgårdsliknande miljö i tv-serien Squid Game på Netflix.
Foto: Netflix

Vem är det för?

Alla som gillar nagelbitande spänning och överlevnadsdraman i stil med Hunger Games, den blodiga japanska filmen Battle Royal (en film man minns oerhört väl fast det var typ två decennier sen man såg den) blandat med de psykologiska thrillerinslagen och generella stämningen i tidigare nämnda filmen Parasite.

Vakterna med röda dräkter och masker med runda ringar i tv-serien Squid Game på Netflix.
Soldaterna som övervakar tävlingarna har Playstation-handkontrollens olika symboler på sina masker. Foto: Netflix

Vem är det inte för?

För dig som inte kan hantera för väldigt grova våldsscener, blod och ond bråd död på en tv-skärm.

Vad är det för karaktärer?

De flesta karaktärer i Squid Game befinner sig på samhällets botten, i alla fall ur ett ekonomiskt perspektiv, och lockas därför av den stora spargrisbelöningen om de klarar sig igenom alla barnlekarna i serien. Serien fokuserar såklart inte på alla 456 tävlanden utan zoomar istället in på några få utvalda. Nedan följer några av karaktärerna som serien kretsar kring.

Huvudkaraktärerna i i tv-serien Squid Game på Netflix röker en cigarett tillsammans.
Huvudkaraktären Seong Gi-hun tillsammans med sin kompis, värdepappersfifflaren Cho Sang-woo. Foto: Netflix
  • Huvudkaraktären Seong Gi-hun (Lee Jung-jae) är en good guy (nåja) i medelåldern med stora skulder till lånehajar som kämpar för att få en fungerande relation till sin dotter.
  • Oh Il-nam (Oh Yeong-su) är en försynt äldre man med en dödlig hjärntumör som mot alla odds visar sig väl lämpad Squid Games dödliga utmaningar.
  • Jang Deok-su (Heo Sung-tae) är den tuffa moraliskt depraverade skurken som inte skyr några medel för att vinna.
  • Kang Sae-byeok (Jung Ho-yeon) är en listig ficktjuv från Nordkorea med en mystisk bakgrund.
Två deltagare med en varsin påse kulor i en av lekarna i tv-serien Squid Game på Netflix.
Foto: Netflix

Är Squid Game värd att se?

Det finns en förklaring till Squid Games extrema tittarsiffror, och det är att den är förbannat bra, hyfsat originell och extremt spännande. Seriens nio timmeslånga avsnitt plöjer du lätt på en helg. Och just det, som en generell rekommendation med icke-engelskspråkiga serier så ska du se den på originalspråk.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.