Därför spelar alla helt plötsligt gratisspelet ”Among Us”

Among Us

Mobilspelet på allas läppar, där du ska avslöja vem som är bedragaren bland dina spelande vänner, är lika enkelt som det är gravt beroendeframkallande.

Wilmer Gyllström  |  Publicerad 2020-10-12 15:17  |  Lästid: 2 minuter

Det som möjligen kan uppfattas som ett dystert sci-fi-spel är i själva verket ett av årets mest populära spel. Spelet har utvecklats av tre kompetenta medarbetare på spelutvecklaren InnerSloth, men det tog sin tid innan spelet slog viralt. Spelet lanserades först 2018 men har under de senaste sex månaderna haft över 85 miljoner spelare. Among Us finns för både PC, smartphones och surfplattor. Skillnaden är att du behöver betala för PC-versionen medan mobilspelet är gratis men annonser förekommer emellanåt.

Among Us går enkelt att ladda ner vi App Store eller Google Play och är som gjort för att spela och käbblas med dina vänner. Spelet kräver minst tre personer, och du kan som högst vara tio personer under en spelomgång. Men vad är egentligen grejen med Among Us? Varför tycker folk det är så fruktansvärt kul att spela?

Premissen för mobilspelet ”Among Us” går att jämföra med det populära sällskapsspelet ”Maffia”.

Så går Among Us till

Spelplatsen och scenen för Among Us är primärt ett rymdskepp, där besättningsmedlemmarna utför olika uppgifter för att underhålla rymdfarkostens vitala system. Men, minst en i besättningen är en bedragare vars uppgift är att sabotera och mörda de andra utan att bli upptäckt. De övrigas uppgift är att försöka lösa de problem som sker under spelets gång, som till exempel fixa kabelanslutning eller tanka motorn. Premissen för Among Us är inte helt olik populära sällskapsspelet Maffia.

Varje gång en död kropp upptäcks eller om en besättningsmedlem anropar nödläge kan de överlevande spelarna diskutera och rösta vem de tror bedragaren är. Den med flest röster kastas ut genom en luftsluss och får – chockerande nog – lämna spelet. Målet med spelet är att avslöja bedragaren eller slutföra alla uppgifter, medan bedragarens uppgift är att försöka utplåna besättningen.

Viktigt att tillägga är att man inte får prata med varandra under spelets gång, det är endast när en död kropp hittats och det kallas till krismöte som man får diskutera. I övrigt sker spelet under tystnad. Om du ser någon bli mördad gäller det att vara snabb till alarmknappen för att dela med sig av informationen. Det som är fiffigt är att bedragaren själv kan låtsas vara en vanlig besättningsmedlem har själv låtsasuppgifter som kan utföras, för att inte bli upptäckt av de andra.

Därför är Among Us så förbannat roligt

Spelet är en fantastisk blandning mellan bedrägeri och försiktighet, du vet aldrig huruvida personen som du arbetar med på samma station egentligen är bedragaren. På samma sätt som bedragaren behöver skydda sin identitet behöver övriga spelare vara försiktiga och agera oskyldigt så att de inte blir du som skickas ut genom luftslussen. Det som gör spelet så förbannat roligt är att man hela tiden behöver vara på sin vakt. Den kittlande spänningen är ständig och man kan aldrig slappna av. Ett hett tips är att sitta i samma rum med de som spelar, om någon lyfter blicken från skärmen och får ögonkontakt med en annan spelare är det svårt att inte dra på smilbanden.

Spelet ”Among Us” är gratis och finns att ladda ned i App Store och Google Play.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-10-12 15:28