Hoppa till innehåll

Därför tar Netflix avstånd från binge-modellen – börjar släppa avsnitt vecka för vecka

Markus Aamisepp

Tillintetgör Netflix allt höstmys?

När Netflix släpper en ny serie är reaktionen hos många skräckblandad förtjusning; visst är det alldeles fantastiskt att alla avsnitt släpps på en och samma gång. Men det är i samma veva lika bra att säga hejdå till sällskaplighet och produktivitet och istället välkomna ryggsmärtor av sängliggande samt gulbetsade chipsfingrar.

Kort sagt är det näst intill omöjligt att mitt i en serie som Stranger Things, ignorera cliffhangers och spara nästa episod till nästa kväll. Gemene man sitter redan efter första avsnittet, med bristfällig hållning och öppen mun, och ser i nervdaller klart resten av säsongen när karaktären Eleven öppnar portar mellan olika dimensioner.

Är det kanske därför Netflix har börjat släppa vissa nya serier vecka för vecka?

Precis som kidsen i Stranger Things reagerar man med skräck och fasa när det nalkas ett slut på Netflix binge-watch-tradition.

Just precis – streamingstjänsten har börjat släppa serier veckovis.

Den nya säsongen av The Great British Baking Show är det första originalprogrammet i Netflix historia vars avsnitt släpps vecka för vecka.

Nu kanske just den serien inte är särskilt vedertagen i svenska hushåll då det inte ens går att se det brittiska matlagningsprogrammet genom den svenska streamingtjänsten.

Men ropa inte hej bara för det!

Ja, typ exakt så här kan man se ut när man dammat av samtliga avsnitt av Narcos i en och samma sittning. Från serien The Big Bang Theory.

Även serien Rhythm & Flow – som är en slags Idol-liknande raptävling med Cardi B, T.I. och Chance the Rapper som domare (och kan ses i Sverige) – kommer att släppa avsnitt vecka för vecka från den 9 oktober.

Om episod-snåleriet kommer att tillämpas på samtliga framtida Netflixserier är i nuläget oklart. Men det anas oråd.

Streamingtjänsten har nämligen tidigare tagit avstånd från termen ”binge watching” när de bad alla sina skådespelare att sluta använda uttrycket när de marknadsförde sina filmer.

Den nya serien The Spy med Sasha Baron Cohen släpper (tack och lov) sedvanligt alla sina sex avsnitt på en och samma gång.

Kanske är det så att cheferna på Netflix faktiskt vill främja aktiviteter som inte innebär stillasittande – eller så vill de bara vara jävliga och göra den voluminösa dopaminkicken som ett nytt avsnitt bringar ännu mer kraftfull.

Det gäller alltså att passa på att bygga upp bufferten på söliga binge-watch-dagar när möjligheterna fortfarande finns.

Varför inte genom att sjukanmäla sig den 6 september när alla episoder i den nya serien The Spy med Sasha Baron Cohen i täten släpps på Netflix?

Källa: Comicbook & Hypebeast

Se också: Netflix 5 dyraste serier

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.