Annons

David Batra gamblar med husfriden i ny show om AKB: ”Får ta den risken”

David Batra om Anna Kinberg Batras relation till Sverigedemokraterna och nya föreställningen "Elefanten i rummet – han som är gift med henne".

Joel Linde
Foto Robert Eldrim, IBL
David Batra gamblar med husfriden i ny show om AKB:

Att en av Sveriges mest uppskattade komiker, David Batra, är gift med Moderaternas partiledare, Anna Kinberg Batra, är ett faktum som diskuterats runt många fikabord i Sverige.

Av den givna anledningen gör nu David Batra föreställningen ”Elefanten i rummet – han som är gift med henne”. 2014 drog han första skämtet om den något ovanliga familjesituationen.

Annons

– Jag tog mod till mig och pratade om hur praktiskt det är att komma hem och hämta dottern hos barnvakten och frun hos livvakten. Berättelsen funkade och embryot till en ny föreställning var fött, säger David Batra.

Gilla Cafe.se på Facebook

Äntligen får vi veta allt om hur stelt det blir hemma hos er efter att AKB har hävt ur sig något som skapar stora rubriker!

– Ja jag har bankat på den här trumman nu så då måste jag ju leverera det. Nej men är man för nära så blir det ju mer terapi än komedi och folk ska ju komma dit för att få skratta.

Men kommer du alltså göra satir på din egen fru inför svenska folket?

– Alltså… politisk satir är väl fan det tråkigaste som finns i hela världen. Oftast, i alla fall. Så det kanske inte är så jättemycket politik egentligen utan mer… trams.

Kommer vi få en inblick i ert privatliv vi kanske inte riktigt vill ha?

– Hahahaha. Så kanske det blir. En del grejer kommer säkert vara helt oprövade och man tar i lite för mycket och så märker man nästa dag att det här kan jag inte snacka om. Den risken tar man i det här jobbet.

Hur ofta har du tänkt ”det här kan jag inte skämta om”?

– Väldigt sällan egentligen, men man ger sig alltid ut på slak lina när man testar ett nytt skämt. Ibland är det väl lite för mycket information, men det måste ju vara en humorföreställning också.

Förutspår du dålig stämning vid middagsbordet?

– Jag får ta den risken.

Röstar du på Anna?

– Vad jag röstar på, det beslutet måste jag fatta när det blir val och just nu pågår hårda förhandlingar hemma om den här tvättsituationen. Vi har sjuka mängder tvätt och jag känner att jag vill komma igenom dem innan jag fattar beslut om vad jag röstar på.

Det har ju framgått tidigare att du inte älskar Sverigedemokraterna. Vad tänkte du när Moderaterna närmade sig dem?

– Min inställning till SD som parti och fenomen har inte ändrats en millimeter, jag skulle inte vilja att de satt i riksdagen överhuvudtaget, eller inte finnas överhuvudtaget. Men världen är ju full av olika missnöjespartier, vi har ju fått Donald Trump som president i USA. Så har man liksom diskuterat hur man ska få dessa partier att inte bli outsiders och bara växa och växa. Och då har man isolerat dem så mycket som möjligt: Ät inte tillsammans, stå inte i samma matkö, var inte i samma rum överhuvudtaget. Jag valde ju ganska tidigt, innan nästan någon annan gjorde det, att sitta ner med honom (Jimmie Åkesson, SD) och debattera till exempel. Men vad som är rätt det vet jag inte: Att diskutera politik eller total isolering? Där kan jag vara lite glad att det är jag som är komikern i familjen och inte politikern.

Är det viktigt att skämta om politik?

– Jag tror nog att det är ganska. Att fler är engagerade i någon sorts politisk diskussion är väl bra för demokratin, borde det vara tror jag. Men det är svårt att veta när vi är mitt inne i det. Historikerna får gräva upp våra gamla Facebookprofiler, sju meter ner i marken och titta på dem sen och analysera. ”Här är åtta bilder på frukostar”, så är det varvat med radikal politik där mellan frukostarna. ”Vad betydde detta 2017?”.

”Elefanten i rummet” har premiär på Rival i Stockholm den 29 september 2017 och beräknas bli ungefär 90 minuter lång.

Annons

Dela (218)
Tweeta

Annons


Laddar