”Sluta kalla SD-väljarna för faktaresistenta”

Det är folk som kallar Donald Trumps eller Sverigedemokraternas väljare ”faktaresistenta” som är dummast. Det skriver Cafés Björn Werner.

Björn Werner  |  Publicerad 2017-01-17 12:15  |  Lästid: 3 minuter
werner
Björn Werner skriver om politik för Café.

Det är många som kallas faktaresistenta nu för tiden. Som om halva världen plötsligt blivit Gore-tex-skyddad från kunskap och sanningar. Namnen är många på den stegrande mängd politiker, debattörer och framförallt väljare som helt gett upp intresset för trovärdiga källor, etablerad statistik och vetenskap och istället hänger sig åt internetrykten, spekulation och konspirationer.

Som Trumps väljare, när de röstar på en man som ljuger så ofta att CNN börjat faktakolla honom samtidigt som han pratar. Eller den växande skara SD-väljare som tror att EU bara är dåligt för Sverige eller att det är invandrare som ligger bakom alla brott.

Men vet ni. Det är folk som kallar dem faktaresistenta som är de dummaste. Inte för att de har fel på sina fakta. Absolut inte. Allt de säger stämmer. Det är totala tokerier att påstå att islam kommer att ta över Europa. Frihandel kommer inte göra att alla jobb försvinner. Och att utvisa alla invandare kommer inte göra Sverige till ett bättre land.

Trots det är det de som är dummast. För de är så inbilskt ingrottade i sin tro på att demokrati har något alls att göra med att ha rätt.

Det har det naturligtvis inte.

Demokrati är inte mer än ett verktyg för en folklig majoritet att bestämma över staten. Inte mer än det. Om någon övertygar tillräckligt många om att månen är en väldigt god ost och att det viktigaste av allt är att åka dit för att hämta hem ett rikligt förråd och sen anordna världens största fondueparty? Ja, då blir det så.

Så hur kan alla som envisas med att tro att fakta vinner val ha blandat ihop korten på detta vis? Jo, för att det funkat så väldigt länge. Efter andra världskrigets slut har nämligen de flesta partier i alla västvärldens demokratier, från höger till vänster, varit överens om att det behövs en välfärdsstat, ett rättsväsende man kan lita på och handel mellan länder som gynnar både ekonomin och freden.

Det är inte konstigt att många slutat lyssna på fakta och börjat lyssna på såna som lovar verkliga, snabba resultat.

Få har sagt emot, för det har funkat bra. Fler har fått bostäder, sjukvård, och utbildning. Fler har fått fred. Fler har blivit rikare. I en sån värld har fakta verkligen vunnit val. Socialdemokraterna har kunnat säga ”just vårat sätt att ha en välfärdsstat funkar allra bäst, titta på vår statistik på hur bra just vårat sätt är” och Moderaterna har kunnat kontra med ”visst, ni tror ni har det bra, men titta på vår fakta, det kan bli ännu bättre med vår fakta!”.

Same same, but different, som de säger på semestern.

I en värld där färre får bostäder, sjukvården står och stampar, utbildningen knagglar, freden känns hotad och många för första gången ser ut att tjäna mindre pengar än sina föräldrar är det inte konstigt att många slutat lyssna på fakta och börjat lyssna på såna som lovar verkliga, snabba resultat. Även om löftena är falska, chanserna att nå resultat små och det de lovar faktiskt hotar att ta kål på hela demokratin. För ett par saker är säkra: fakta bygger inga hus, fakta skapar inte bättre välfärd och fakta ger ingen fred.

Så lyssna nu. Den hemska sanningen är tyvärr denna: väljarna har aldrig brytt sig om fakta. De har brytt sig om resultat. Och efter för många år av uteblivna resultat är man nu redo att ge sin röst till den som lovar att bygga världens största mur eller slänga ut alla invandrare och ge pengarna till pensionärerna. Det är ju i alla fall något.

Men istället för att ordna så att alla har någonstans att bo, känner sig trygga med sjukvården, ge deras barn en bra skolgång, kämpa för fortsatt fred och se till att lönerna inte bara stiger hos de som redan har allt istället för alla andra kallar man de som tröttnat för faktaresistenta.

Det, om något, är faktaresistent.

Björn Werner är forskare och journalist, han skriver om politik för Café.

Mer Björn Werner

”Svenskarna skulle aldrig klara av ett dåd som det i Berlin”

”H&M, Åhléns och andra PK-företag har fattat vad det handlar om”

”Södermalmshipsters är ingen elit”

”Det är inte läge att kasta sten, då är du också Donald Trump”

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 09:31