Historien bakom David Bowies förvandling till Ziggy Stardust

David Bowie som Ziggy Stardust

Café minns ögonblicken som blev popkulturhistoria.

Tom Cehlin Magnusson | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2022-10-27 15:43  |  Lästid: < 1 minuter

Det var kanske sista chansen för David Bowie. Efter att ha ägnat 60-talet åt att försöka slå igenom, framför allt genom att följa rådande trender, hade hans karriär inte riktigt fått fart. Han hade visserligen hunnit släppa ett gäng odiskutabla mästerverk, men Space Oddity sågs som ett one-hit wonder som kapitaliserade på månlandningen och albumet Hunky dory från 1971, i dag en klassiker, passerade ganska obemärkt förbi.

Detta trots Bowies vulkan­artade ambitioner där låtar som Changes och Life on Mars var tänkta att lansera honom som en ny sorts popidol. Men i skarven mellan 60- och 70-tal krävdes det mer än så för att bli en superstjärna.

En torsdagskväll i februari 1972 klampade därför ett sminkat one-hit wonder med morotsfärgad hockeyfrilla och tomatröda platåskor in på den bedagade puben Toby Jug i den sömniga satellitstaden Tolworth, söder om London. Sångaren och hans band tittade ut över publiken till tonerna av syntmusik från A Clockwork Orange. Det var inte en imponerande syn som mötte bandet. Sammanlagt befann sig knappt  60 personer framför scenen. Ziggy Stardust and the Spiders from Mars hade anlänt. 

Vad som hände sedan vet de flesta. En rödblå blixt slog ner genom Storbritannien och plötsligt hade de brittiska öarna, och sedermera världen, Ziggymania. Hans konceptalbum om den bisexuella rockstjärnan från yttre rymden gick åt som smör i värmebölja, hans tidigare album släpptes på nytt och rusade uppför listorna samtidigt som det började bli svårt att skilja på David Bowie och hans skapelse. Även för honom själv.

Den tidigare hippien, modsångaren och proggaren David Bowie höll på att förvandlats till sitt eget fantasifoster. Han rakade av sig ögonbrynen och sminkade sig i två timmar inför varje spelning. Han gav presskonferenser som Ziggy, började köpa busslaster med kokain och såg sin psykiska hälsa vittra. Bara 18 månader efter debuten på en dragig pub annonserade David Bowie att Ziggy Stardust var död.

50 år efter David Bowies definitiva genombrott visas hyllade dokumentären ”Moonage Daydream” av Brett Morgen just nu på bio. Toby Jug kom att bli en strippklubb, biljardhall och restaurang innan den revs för 20 år sedan. 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2022-10-27 15:44