Hoppa till innehåll

De 7 bästa stränderna att besöka på Gotland i sommar

Sudersand foto av Erica Karlsson
Johan Hedberg

Ska du besöka Gotland i sommar? Här är stränderna du inte får missa.

Cafés Johan Hedberg är uppvuxen på Gotland och kan ön bättre än en göteborgare kan Avenyn. Så vem passar då bättre att fråga om de bästa semestertipsen på ön än Johan? Här är de bästa stränderna på Gotland i sommar – om gotlänningen själv får välja. Och det får han ju.

(Johan har tidigare tipsat om de bästa hotellen på Gotland och de bästa restaurangerna på Gotland).

Foto: Erica Karlsson

Sudersand

Supersolstranden Sudersand på Fårö bjuder på fem kilometer finkornig sand, långgrunt vatten och alla faciliteter du kan önska dig – såsom kiosker, barer, restauranger och boende.

Ska du åka hit över dagen så bör du vara ute i god tid, kön till Fåröfärjan blir snabbt lång och då förvandlas drömmen på stranden till ett tålamodstest i bilen – men frukta inte, när du väl är framme kommer alla dina trubbel sköljas av.

Hitta hit: Kör väg 148 norrut från Visby och sedan genom Fårösund och följ skyltningen mot Fåröfärjan. Färjan är helt gratis och turen över sundet tar ca 7 minuter. Avgång varje halvtimme (med undantag för högsäsongen när två färjor går non–stop under dagen). Fortsätt sedan ca 2 mil och följ skyltningen mot Sudersand.

Tryck här för vägbeskrivning i Google maps.

karta-sudersand

norsta-aurar-tuschad

Norsta Aurar

Sudersands folkskygga granne Norsta Aurar ligger nära rent avståndsmässigt, men skiljer sig markant mot sin livliga granne. På den långa, konvexa och breda stranden är det ont om både folk och badkläder. Norsta Auran är nämligen en klassisk naturiststrand, så passa på, släng av allt, och jämna ut brännan när du väl är här.

Hitta hit: Fortsätt förbi Sudersand och parkera antingen vid Fårö fyr och gå västerut, eller följ skyltningen mot Skär och parkera där.

Tryck här för vägbeskrivning i Google maps.

karta-norst-aurar

Tofta strand

Partystranden numero uno på Gotland. Här är det folktätt och det anordnas ofta evenemang och tävlingar i den varma sanden. Tofta after beach är väl värd ett rosébesök. Flest människor är det i södra änden av stranden och ju längre norrut du kommer ju lugnare blir den. Kolla läget just nu på Tofta campings livecam: här.

Hitta hit: Stranden ligger bara två mil söder om Visby och det går smidigt och snabbt att ta sig hit med både bil, cykel och kollektivtrafik.

Tryck här för vägbeskrivning i Google maps.

karta-tofta

Hideviken

Extremt långgrunda sandstranden Hideviken är som tagen ur en vacker sommardröm. Vattnet blir varmt snabbt och blir en perfekt lekplats för hela familjen. Här finns en liten pittoresk camping och i det närliggande kalkbrottet anordnas det den 22 juli Hide Blues festival, akustiken blir väldigt maffig i brottet och vad passar bättre än lite blues på en varm sommarkväll?

Hitta hit: Kör väg 148 från Visby i cirka 3 mil till Lärbro, ta där av åt höger och kör mot Hellvi och följ sedan skyltningen mot Hideviken.

Tryck här för vägbeskrivning i Google maps.

karta-hideviken

sandviken
Foto: Anette Lingström

Sandviken

På härliga Östergarnslandets södra sida ligger sköna Sandviken som har allt det man kan önska sig av en bra strand på semestern. Södra änden av stranden övergår i klippor, perfekt för dig som gillar att bada men inte att få sand mellan tårna. En liten promenad norr om stranden ligger fiskeläget Sysne, och här hittar du en bod med färsk rökt fisk, glass och kaffe – ett gott litet avbrott mitt i soldåsigheten.

Hitta hit: Kör på väg 143 i cirka 3,5 mil och ta sedan av vänster mot väg 146 och sväng sedan höger vid Kräklingbo. Sväng höger vid Östergarn och följ vägen ner mot Sandviken.

Tryck här för vägbeskrivning i Google maps.

karta-sandviken
smojen-tuschad
Foto: Lena Nilsson Hedberg

Smöjens kalkbrott

Lika säker som solen är på Gotland på sommaren, lika säker är tyvärr algblomningen. Ett bra alternativ är de många kalkbrotten som finns på öns norra del. Blå lagunen är ett populärt mål, men här har det senaste åren nästan blivit olidligt folktätt. Så, åk istället till Smöjens kalkbrott på östra sidan. Där finns dels det stora kalkbrottet, men också ett mindre som är avgränsat från havet med bara några meter.

Här finns en gammal övergiven fabriksbyggnad som vetter ner i vattnet, hög nog att hoppa från för den äventyrslystne. Vi avråder dock från att simma ner i källaren på det, i och med att det är livsfarligt (även om skribenten har gjort det och tyckte det var tufft – men svinläskigt).

Hitta hit: Kör väg 148 från Visby i cirka 3 mil till Lärbro, ta där av åt höger och kör mot Hellvi. Sväng ner höger på Hellvi Vivlings väg och ta sedan ytterligare en högersväng vid Hellvi bygdegård. Följ sedan vägen nedåt.

Tryck här för vägbeskrivning i Google maps.

karta-smojen

Austre

Nästan längst ner på sydspetsen av ön ligger Austre strand. Stranden ligger i rakt söderläge och bjuder på både vackra soluppgångar och solnedgångar samt har en fin utsikt ut över Heligholmen. Stranden har inga egna fasta faciliteter men ligger granne med Holmhällars pensionat (läs mer om Holmhällars Pensionat i vår guide om Gotlands bästa boenden. Bredvid stranden ligger också ett stort raukfält som är både vackert och spännande för de yngre (och äldre, för den delen!) att leka i.

Hitta hit: Kör väg 142 söderut i cirka 7,5 mil och sväng fortsätt efter Burgsvik förbi Vamlingbo och sväng sedan ner vänster mot Holmhällar. Precis en liten bit innan Pensionat Holmhällar (som ni kan läsa mer om här) sväng ner vänster mot vattnet.

Tryck här för vägbeskrivning i Google maps.

karta-austre

Fler Gotlandstips från Café!

De 7 bästa hotellen på Gotland i sommar

De 7 bästa restaurangerna på Gotland i sommar

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.