De 7 bästa hotellen på Gotland i sommar

Skall du till Gotland i sommar? Här är det bästa och trevligaste ställena att bo på.

Johan Hedberg  |  Publicerad 2017-06-12 12:51  |  Lästid: 4 minuter

Cafés Johan Hedberg är uppvuxen på Gotland och kan ön bättre än en göteborgare kan Avenyn. Så vem passar då bättre att fråga om de bästa semestertipsen på ön än Johan? Här är de bästa hotellen på Gotland i sommar – om gotlänningen själv får välja. Och det får han ju.

(Johan har tidigare tipsat om de bästa restaurangerna på Gotland och de bästa sandstränderna på Gotland).

1. Fabriken Furillen

furillen-gotland-hotel

Den karga och vackra miljön på Furillen liknar inget annat du tidigare sett. Kalkstensindustrin var igång fram till 70-talet här och sedan blev det militärt skyddsområde till långt in på 90-talet, och detta märks då det på många sätt känns som tiden fått stå still och sätta sin egen prägel på omgivningen.

Hotellet här är av högsta kvalitet, och de 18 rummen varierar i sin utformning, men genomgående inredda i industriell, nordisk stil som rimmar perfekt med landskapet.

Rummen är fördelade på en huvudbyggnaden, en lite större stuga, samt två små eremit–stugor som ligger avskilt på södra delen av halvön. Här kan du verkligen stänga ute omvärlden, koppla av, och låta naturen komma nära.

Hemsida: Furillen.
Adress: Rute Furillen 870, Lärbro
Pris: Från ca 1950 kr

2. Hotell Stelor

stelor-puff
Foto: Anna Sundström

Hotell Stelor i lantliga Västergarn är beläget i ett vackert och gemytligt gotlandshus från 1700 talet. Hotellet rymmer sju hjärtliga rum med olika teman. Du kan till exempel bo i Strindbergrummet, vetenskapsrummet eller cowboyrummet. På gården har de också en lada där de anordnar fester och konserter under sommaren, och deras restaurang är bara den värd ett besök.

Här serveras vällagad och närproducerad mat, och ett uttalat mål från hotellet är att det alltid skall finnas mat för alla tillfällen, oavsett om du bara vill ha en liten munsbit efter strandhänget, eller en god picknickkorg att kalasa på i de behagliga omgivningarna.

Hemsida: Hotell Stelor.
Adress: Stelor Västergarn 117, Gotlands Tofta
Pris: Från ca 2 100 kr

3. Donners Hotell

donners-hotell

Mitt i Visby innerstad endast ett stenkast ifrån Almedalen ligger klassiska Donners Hotell. Hotellet totalrenoverades för några år sedan och har sedan dess expanderat sin verksamhet. Förutom själva hotellbyggnaden finn i dag även en hel drös med lägenheter runt om i Visby innerstad som du kan boka på deras hemsida. Ett perfekt alternativ för dig som gillar att känna att du har något eget att komma hem till efter dagens – och nattens – strapatser. Och restaurangen Donners Brasserie strax bredvid är en av de bästa på hela ön.

Hemsida: Donners Hotell
Adress: Donners Plats 6, Visby
Pris: Från ca 1 495 kr

Läs vår guide till de bästa restaurangerna på Gotland här

4. Clarion Wisby hotell

Visby hotell

Visbys största hotell, är också det bästa. Här har det bedrivits hotellverksamhet sedan 1800-talet och atmosfären känns i väggarna att detta är ett hotell med en rik historia. Trots detta är allt toppmodernt och med sina 212 rum och sviter är man ett fulltäckande hotell som har det mesta.

På bottenvåningen hittar du Wisby spa, som med sin vackra pool, bastu och många spa-behandlingar ser till att den totala avkopplingen aldrig är långt borta. Hotellets restaurang Kitchen & Table – signerad New York–krögaren Marcus Samuelsson – bjuder här på en skön avslappnad miljö med mat influerad av Manhattan blandat med gotländska smaker.

Hemsida: Clarion Wisby Hotell
Adress: Strandgatan 6, Visby
Pris: Från ca 1 688 kr

5. Hotell repet

studio-apartment-repet
Foto: Magda Björnsdotter

Hotell repet är ett bra och stilfullt budgetalternativ som erbjuder fina lägenheter mitt i Visby innerstad. Lägenheterna varierar i storlek och utformande, allt från små studio–lägenheter till penthouset med sin maffiga takterass. Hotellet ägs av författaren Jonas Jonasson (100 åringen som klev ut genom fönstret och försvann) som ibland kan hittas sittandes i foajen här, funderandes på nya saker att spränga upp.

Hemsida: Hotell repet
Adress: Hästgatan 20, Visby
Pris: Från ca 1 560 kr (för Standars studio med dubbelsäng och bäddsoffa med plats för 1-4 gäster)

6. Holmhällar pensionat

Kusten vid Holmhällar. Till höger: Pensionatets ägare Calle Hansén som driver pensionatet tillsammans med sin fru Eva
Kusten vid Holmhällar. Till höger: Pensionatets ägare Calle Hansén som driver pensionatet tillsammans med sin fru Eva. Foto: Timas Eliasson

När du kliver in på Holmhällar pensionat känns det som tiden stått stilla sedan 50-talet. Det är ingen slump utan ägaren Calle Hansén jobbar aktivt för att behålla känslan som etablerades av hans pappa som startade pensionatet 1949.

Här anordnas inga aktiviteter utan lugn och ro är ett strikt motto. Här bor du med halvpension och middagen serveras EXAKT 17.00. Naturen sätter också sin prägel på atmosfären: Holmhällar pensionat ligger på Gotlands sydostligaste spets (vilket nästan varje år betyder flest soltimmar i landet) och är inbäddat i mysig tallskog med en tre kilometer lång sandstrand och ett raukfält som närmaste grannar.

Hemsida: Holmhällar pensionat
Adress: Vamlingbo, Austre 980, Burgsvik
Pris: Dubbelrum från ca 575 kr (Priserna gäller per person och dygn, med halvpension och minst tre dygn)

7. Djupvik

djupvik-hotell

Sol i sinne, design inne. På trendiga Djupvik hotell, beläget vid Ekstakusten 40 minuter söder om Visby är kontrasterna mellan modernt och gammalt riktigt ljuvliga. Hotellets byggnader bjuder på snygg, stilren arkitektur och design samtidigt som utsikten över fiskeläget och Karlsöarna är tidlöst vacker. Under högsäsong erbjuds yogalektioner för hotellets gäster, och det finns alltid tillgång till cyklar, så att du i din egen takt kan utforska den vackra kustremsan.

Hemsida: Djupvik hotell
Adress: Eksta Bopparve 233, Klintehamn
Pris: Från ca 2 390 kr

Fler Gotlandstips från Café:

De 7 bästa restaurangerna på Gotland i sommar

De 7 bästa stränderna att besöka på Gotland i sommar

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 00:12