Hoppa till innehåll

Experten rankar Sveriges 10 bästa gindestillerier

Ginflaskor och en frilagd Emil Åreng.

Cafés dryckesredaktör Emil Åreng sätter på sig sin finaste svart-vit-randiga hockeydomaretröja och rankar Sveriges bästa ginproducenter.

För 10 år sedan kunde man räkna hur många destillerier det fanns utan att behöva fundera så himla mycket och man visste exakt vilka det var. Men tack vare Hernö Gins framfart runt om i världen och deras driv att visa att man kan göra världens bästa gin i Sverige så har det verkligen tagit fart på ett sätt som inte ens Saida Andersson (framröstad till en av de 10 bästa sierskorna i Sverige 1994 av tidningen Se & Hör) hade kunnat förutspått.

Jag tänkte själv försöka ge mig på en topplista över de 10 bästa svenska destillerierna inom ginkategorin. Vi börjar med plats 10 och går nedåt så det blir någon slags spänning i det här.

10. STJERNSUND BRÄNNERI, HEDEMORA

Ett litet destilleri från Dalarna som verkligen borde få mer uppmärksamhet för vad de sysslar med. Deras Navy Gin är en av de bästa i Sverige och gör vilken Dry Martini-alkis som helst peppad på livet! Jag kan tycka att de gjort precis som Hernö, med ungefär samma örter, men lyckats tweaka till det på sitt sätt. Lite som Dalarna i övrigt. Det är precis som övriga Sverige, men lite annorlunda.

9. GINGIN, PITEÅ

Nytt destilleri från Piteå som direkt går upp på listan över bland de bästa ginproducenterna Sverige. Främst för att innehållet är fruktansvärt bra men också för att designen sticker ut. Jag gillar att man inte spårat ur fullständigt med smaker utan gjort en gin som är jäkligt klassisk och som funkar lika bra i en GT som i en syrlig historia eller en drajja. Det här är för dig som behöver en arbetshäst hemma men som också vill imponera om du lyckats fått hem en gäst.

8. ÅRE BRÄNNERI, ÅRE

Andy & Hanna jobbar på något sätt i det tysta (en slags svengelsk tystnad) som jag uppskattar så in i bomben. De gör sin gin lite annorlunda om man jämför med många andra i Sverige och använder sig av mycket inslag från Åre – både i ginen och hur de presenterar sig. Mina favoriter från Åre Bränneri är definitivt deras Mountain Strength som är någon slags taekwondospark i huvudet med pjäxor.

Winter Scandinavian Gin är också helt fenomenal. En kraftig gin som har toner av julen. Vilket innebär kanel, kardemumma & nejlika och som gör att man nynnar på ”jingle bells” året om utan att bli sinnessjuk. Tipset: Gör en varm gin och tonic på Winter Scandinavian Gin.

7. KYFLINGE GIN, MALMÖ

Grabbarna nere i Malmö har blivit en personlig favorit sen de släppte sin första gin i april förra året. Deras första Botanical London Dry Gin bröt normen för vad du kan ha för något i en gin, utan att ta bort att det faktiskt är en välbalanserad gin som passar till de flesta cocktails du vill slänga ihop med gin som grund.

Min personliga favorit är en Red Snapper. En Bloody Mary med gin som är väldigt mycket roligare än originalet. Förra året släppte de också en Navy Gin tillsammans med Saltimporten som verkligen är uppe och nosar på en av de bättre i kategorin som släppts av ett svenskt destilleri.

6. ÓGIN, SKELLEFTEÅ

Är det gin eller är det något annat? Det är i alla fall Ógin, en gin som inte är som något annat i den här genren. Jón Óskar, geniet bakom dessa skapelser, är också väldigt kompetent på att laga mat och sätta smaker som ingen annan.

Det jag gillar är att det här är fruktansvärt ärliga grejer, det som sägs vara i flaskhelvetet är verkligen där och det känns verkligen. Ógin Cloud är min personliga favorit eftersom jag har ett svårt beroende för hjortron. Här känner jag verkligen hur hjortronen kommer igenom men inte slår bort att det är en gin man korkat upp. För dig som verkligen vill uppleva något helt eljest måste du testa Ógin Arctic. Åkerbär är världens absolut mäktigaste bär och något som alla borde prova om de får chansen!

5. GOTLANDS GINFABRIK, VISBY

Det blev en snackis på en gång när denna gin släpptes för det såg inte ut som flaskan var helt fylld. Nu har vi idioter fått lära oss att flaskan är lite större än normalt så det bara ser ut som att Systembolagets personal varit och smuttat lite. (Vilket hade varit kul att se ett sånt trött statligt företag ta ut svängarna lite.)

Det som är i flaskan är bland det bästa jag testat och gör att de hamnar högt upp även fast dem egentligen bara släppt en gin än så länge. Men jag vet att de finns mer från detta gäng och vet att de också kommer bli minst lika bra som den första ginen. Detta är en gin som gör sig överjävligt bra i en drajja.

4. LYDÉN DISTILLERY, LJUNGBY

Roger och Emil har gått från klarhet till klarhet och nu verkligen tagit steget till att blivit en av de bästa aktörerna i Sverige. Det är bara en tidsfråga innan de når en ännu större scen. Deras Navy och Dry gin är så pass bra att de kan få vilken bartender som helst i Hong Kong att bli knäsvag. För vem vill inte bli lite knäsvag av att dricka gin? Ska du bli riktigt jävla knäsvag så slänger du ihop en Bee’s Knees.

3. NORRBOTTENS DESTILLERI, TÖRE

Dennis Bejedal, pokerproffset som blev någon slags gingud på kort tid, har lyckats trycka in de norrbottniska smakerna på ett sätt ingen annan lyckats med. Norrbottens Forest Dry Gin är en av mina tre främsta favoriter i svensk ginhistoria. Att de också kanske gjort Sveriges bästa glögg någonsin drar ju inte ner betyget direkt.

Vad blandar man med Forest då? För er som haft den osköna fallenheten för att gilla gurka och svartpeppar i en GT så kan jag meddela att kombinationen Forest Gin med Björktonic från Ekobryggeriet i Norrköping är hästlängder godare och roligare.

2. STOCKHOLMS BRÄNNERI, STOCKHOLM

Anna och Calle har vuxit i en rasande takt på Södermalm i Stockholm. Genom processen har dem rekryterat smart. Först kom Erik och sen Marcus, vilket har gjort Stockholms Bränneri till en spelare runt om i hela världen. Inom några år lär nog Bränneriet vara lika välkänt som Absolut. Kanske inte just Absolut, men ni fattar.

Tillskottet Brännerian har gjort att man fått se hur det funkar bakom kulisserna och även gjort att det kan experimentera ännu mer med kompetenta bartender på plats. Bränneriet är nog det mest progressiva av alla destillerierna i Sverige där man hela tiden testar nya vägar för att nå ut med sin kunskap.

Nu senast med cocktails på burk som är en dundersuccé. Mina favoriter från cocktails-på-burk-serien är Röd Spritz, vilket gör att jag känner mig värdelös som bartender men helt magisk att vakna upp med om du är bakis. Sen är deras Oak Gin kanske den bästa av alla lagrade gins jag smakat de senaste åren. Den är helt fenomenal i en Negroni!

1. HERNÖ GIN, DALA

Ohotad etta? Nä, det skulle jag inte säga. Men Hernö är på något sätt urmodern av alla dess ovan listade gin. Och Hernö är faktiskt fortfarande den bästa ginen du kan få tag i för priset. Genom åren har de släppt väldigt många olika gin men aldrig vikt av för att göra något annat, vilket många andra har gjort och tyvärr förlorat på. Hernö är bäst i världen och även såklart bäst i Sverige, det är inte Idrottsgalan utan min egen lista. Är man bäst i världen och tar världsrekord då är man också bäst i sitt hemland.

Hernö har en egen bar vid Slussen om du vill grotta ner dig ännu mer. Eller så åker du till Dala för att få ”the grand tour”. De bästa ginen från Hernö enligt min mening är: Hernö Slow Sloe Gin och Hernö Juniper Cask. Den förstnämnda är ett satans magnum opus till gin som gjorde att jag blev tårögd första gången jag drack den. Den går inte att få tag i längre men kanske släpps igen. Med tanke av hur otroligt bra den är.

Hernö Juniper Cask är också något alla borde pröva. Gin som lagrats på enfat är något helt brutalt i spritväg och kanske utgör den absolut bästa Negronin som någonsin gjorts tillsammans med Campari och Carpanos söta vermouth. Orimligt bra med måtten 3,2,3,2 dash orange.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.