Hoppa till innehåll

De fem bästa Zeldaspelen och det allra sämsta

Jonas Strandberg

I vår är det äntligen dags för den efterlängtade nya delen i Zeldaserien – ”Tears of the Kingdom”. Café tar tempen på serien genom att utse seriens fem absoluta höjdpunkter plus ett riktigt bottennapp!

5. The Legend of Zelda: Twilight Princess

Ett något förbisett Zeldaspel som agerade Gamecubes svanesång. Även om Twilight Princess inte revolutionerade serien slog det an en mörkare ton som kändes ny. Ett underskattat spel som förhoppningsvis uppmärksammas med en remake snart.

4. The Legend of Zelda: A Link to the Past

Detta är ett otroligt bra spel, men att ”A Link to the Past” inte klättrar högre på listan beror helt enkelt på att det som funkade så bra har förfinats ett par snäpp i senare delar. Så även om detta är stunden då Zelda gick från en kul serie till något helt fantastiskt skulle det komma att bli ännu bättre.

3. The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Spelet som lanserades med Nintendo Switch och som helt säkert sålde väldigt många konsoler på egen hand. Breath of the Wild lanserade en frihet vi tidigare bara anat vidden av, men utan att för den sakens skull glömma bort seriens rötter.

2. The Legend of Zelda: The Wind Waker

Kanske det Zeldaspel med allra mest integritet. Gamecube markerar sista spelgenerationen då Nintendo aktivt konkurrerade med Sony och Microsoft när det kom till teknisk prestanda. Trots att man var fullt kapabel att skapa ett Zelda med en mer realistisk look valde man den mer tecknade stilen som verkligen delade publiken.

Även här visade Nintendo att trots att de (nästan) ständigt strävar efter att ta Zeldaserien vidare så glömmer de aldrig bort var de kommer från. ”The Wind Waker” är med sin vackra visuella stil, sitt välkomponerande soundtrack och sitt engagerande historieberättande den perfekta balansen mellan nya influenser och klassiska inslag.

1. The Legend of Zelda: Ocarina of Time

”Ocarina of Time” kallas ibland lite förminskande för ett ”A Link to the Past” i 3D. Det är inte hundra procent osant. Det är bara det att i så fall blir ”A Link to the Past” väldigt, väldigt bra i 3D. Till skillnad från Super Mario 64 satt Zeldaseriens första besök i tre dimensioner näst intill sömlöst.

Det bjuder på en öppen värld som ändrar skepnad under de för spelet centrala tidsresorna. Det bjuds på ett rikt sagoberättande med melankoliska undertoner. Och framförallt bjuds det på seriens absolut starkaste final.

SÄMST: The Legend of Zelda 2: The Adventure of Link

Ett spel som har sina förkämpar, men bara för att det så väldigt länge ansetts som det sämsta i serien. Omskrivet dåliga spel attraherar alltid en publik som hävdar att spelen i fråga skulle vara underskattade, baserat på ett fåtal förmildrande omständigheter. Alla gillar en underdog och hela den grejen.

Zelda 2 är inte underskattat. Zelda 2 är så avvikande från seriens samtliga delar i både berättande, gameplay och utseende att det inte ens känns som ett Zeldaspel. Framförallt är det till skillnad från seriens samtliga andra installationer inte det minsta roligt att spela. Ett tråkigt, underligt spel som förtjänar sitt dåliga rykte.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.