Mer deckare i vinter? Här är Sveriges 8 bästa crimeserier just nu

Netflix knarkdraman i all ära, men du har väl inte missat alla bra deckare som finns från Sverige?

Marlon Appelgren  |  Publicerad 2017-11-30 15:12  |  Lästid: 3 minuter

Självaste Bob Dylan har velat vara med i Bron, Jordskott hyllas internationellt och Stefan Löfven klär ut sig till grannen i Beck. Svenska deckarserier har nog aldrig varit så bra och populära som nu. Vad passar då bättre än att ta ikapp på det du ännu inte hunnit se? Café listar Sveriges 8 bästa crimeserier.

1. Bron, 2011 –

Den prisade och superhyllade kriminalserien Bron är ett måste för alla som ännu inte hunnit se något av det mest självklara på tv just nu. Bron utspelar sig runt Öresundsområdet där kriminaliteten ofta flyter mellan Sverige och Danmark, och svenska polisen Saga Norén måste därför samarbeta med sina danska kollegor för att lösa brottsfallen.

Säsong 4 av Bron släpps på SVT på nyårsdagen 2018.

2. Jordskott, 2015 –

I Jordskott spelar Eva Gammel kriminalkommissarien Eva Thörnblad som återvänder till hemby sju år efter att hennes dotter försvunnit i en skog i närheten. Det tar inte lång tid förrän hon dras in i ett mystiskt fall som drar henne tillbaka till det förflutna. Fösta säsongen av Jordskott resulterade i ett flertal Kristallen-vinster 2015 och nu är säsong 2 såld till över 100 länder.

Jordskott finns på SVT Play.

3. Beck, 1997 –

Och nu till den mest självklara svenska crimeserien av dem alla. Det råder ingen tvivel om att Beck är den mest uppskattade och kända svenska kriminalserien och för den som tvekar räcker det att kolla hur länge den har fått fortsätta. Beck-filmerna som baseras på Sjöwall/Wahlöös böckerna handlar om poliskommissarien Martin Beck och hans excentriska kollega Gunvald Larsson som tillsammans jobbar för att lösa brott i Stockholm.

2018 är det 20 år sedan den första Beckfilmen med Peter Haber kom ut. Sedan dess har det blivit ytterligare 33 filmer och på nyårsdagen har den första av fyra nya filmer premiär på C More

4. Johan Falk, 2009 –

Göteborgspolisen Johan Falk samarbetar med GSI (Gruppen för särskilda insatser) i en ständigt pågående kamp mot stadens organiserade kriminalitet. En kriminalitet som man sällan lyckas sätta dit om man själv inte bryter mot lagar och regler.

Johan Falk finns att se på Viaplay.

5. Gåsmamman, 2015 –

Sonja (Alexandra Rapaport) lever ett liv med sin familj helt utan bekymmer. Det är bara det att hennes make Fredrik bedriver en marijuanaverksamhet som hon mer och mer börjar dras in i. Något som inte bara förändrar hennes tillvaro utan hela familjens då hon tvingas spela ett farligt spel med polis och kriminella.

Alla säsonger av Gåsmamman, inklusive den senaste tredje säsongen, finns på C More

 6. Modus, 2015 –

Modus är tv-serien som baserar sig på deckardrottningen Anne Holts kriminalböcker. Här spelar Melinda Kinnaman kriminalpsykologen Johanne Vik som påbörjar sin jakt efter en iskall mördare med kopplingar till ett internationellt nätverk.

Modus finns på C More

7. Alex, 2017 –

När den korrupta kriminalpolisen Alex bestämmer sig för att bli en ren och bra polis igen händer något som inte får hända. Något som gör att han dras tillbaka till den tungt brottsliga världen han lovat sig själv att lämna. När Alex och hans familjs liv sätts på spel suddas reglerna helt och hållet ut och han tvingas återigen vara den person han rymmer ifrån.

Säsong 1 av Alex finns att se på Viaplay.

8. Saknad, 2017 –

Saknad är Colin Nutleys senaste kriminaldrama. Helena Bergström spelar poliskommissarien Maja Silver som utreder ett mord i det svenska bibelbältet. Saknad har jämförts med svenska klassiker som Änglagård och även med David Lynch-mysteriet Twin Peaks, något som helt klart gör tv-serien värd att spana in.

Saknad finns på C More

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 14:52