25 bästa tv-serierna 2015

Emil Persson  |  Publicerad 2015-12-23 15:03  |  Lästid: 5 minuter

Jury: Emil Persson (EP), Daniel Lindström (DL), Markus Thunberg (MT), Tobias Ivarsson (TI), Olof Helldin (OH), Olle Arnell (OA), Jonas Terning (JT).

25. Togetherness (HBO Nordic)

Duplassbrödernas trivsamhets-tv puttrade på i åtta avsnitt. Upplevs bäst med en Al Bundy-hand halvt nerkörd i byxlinningen. (EP)

24. Hard knocks (Viaplay)

Kan någon ge JJ Watt en egen reality serie? (MT)

23. Jordskott (SVT)

SVT:s succéserie fick pris för bästa tv-drama på Banff Rockie Awards i Kanada och hyllades i Storbritannien av The Guardian. Jag måste erkänna att var lite kluven i början, men följde serien troget och den växte på mig. Ska väl erkänna att jag inte sett Twin Peaks. Efter att ha sett Jordskott blev jag dock än mer sugen. (TI)

22. True Detective (HBO Nordic)

Det pratas ofta om det svåra andra albumet eller andra boken. Det stämde på True detective: säsong två kommer inte i närheten av den första. Jag tycker dock att den tar sig mot andra halvan av säsongen och slutet är riktigt bra. (TI)

21. Boys (SVT Play)

Så outhärdligt träffande och plågsamt sant. Så fantastiskt bra. (MT)

20. Mozart in the Jungle (Viaplay)

Sex, droger och Mahler. (EP)

19. House of cards (Netflix)

Jag fyller år i mitten av februari. Detta brukar firas med att jag maratonkollar på House of cards. Att följa Francis Underwood i spelet bakom kulisserna i Vita huset har blivit en liten tradition. I säsong tre fick vi följa paret Underwood när de nådde sina drömmars mål och flyttade in i 1600 Pennsylvania Avenue. 2016 har Netflix bestämt sig för att flytta min födelsedag till 4 mars och jag längtar redan. (TI)

18. Jessica Jones (Netflix)

Helt otippat bästa superhjälteserien 2015. Marvel hittar helt rätt med hjälp av starka kvinnor. Inga trikåer! (OH)

17. River (Netflix)

Att se Stellan Skarsgård som galen i en hel seriesäsong kan vara kul… men att se Stellan på gränsen till avgrundstårar i en hel serie är något man inte repar sig från i första laget. (MT)

16. Homeland (SVT)

Det har gått ett par år och Carrie Mathison har flyttat till Berlin och jobbar som säkerhetsexpert när hon dras in i den värld som hon lämnat. Första avsnitten är lugnet före stormen. Sen sitter jag på nålar när vi följar Carrie, Saul och Quinn till sista avsnittet med ett tomt hål i mitt hjärta och processar vad jag precis sett med lika darrande underläpp som Mathison. (TI)

15. Mr Robot (SVT)

Fight Club i tv-format – älsk! Rami Malek som enstöring och notorisk hackare – älsk! Martin Wallströms obehagliga och suveräna rolltolkning av mellanchef på Evil Corp – älsk! (TI)

14. Arvingarna (SVT)

Ännu ett bevis på att allt är lite snyggare, ärligare och vansinnigare i Danmark än i Sverige. (MT)

13. Silicon Valley (HBO Nordic)

Roligaste serien 2015. Helt fantastiskt ensemblespel i säsong två av datanördarnas julafton. (OH)

12. American crime (Kanal 5)

The wire-vibbar. En nedstigning i helvetet hos de anhöriga, både till offer och förövare, kring ett högst vanligt mordfall. Felicity Huffman och Timothy Hutton (välkommen tillbaka) briljerar. (OH)

11. Show me a hero (HBO Nordic)

För alla med mer The wire-abstinens. Politiska intiger kring ett bostadsområde i Yonkers på 80-talet. Skriven av David Simon, regisserad av Paul Haggis (Crash). Oscar Isaac är magnifik i huvudrollen. HBO Nordic. (OH)

game-of-thrones-finale-spoilers-will-book-fans-ever-forgive-season-5-after-episode-10-i-448290

10. Game of thrones (HBO Nordic)

Säsongen då tv-serien gick ikapp och om böckerna. Och HBO skötte det snyggt. Senaste säsongen slutade i chock när Jon Snow gick från hero to zero. Ser fram emot nästa säsong i april och vad den kan erbjuda när HBO tar över handlingen från George RR Martin. (TI)

leftovers11

9. The Leftovers (HBO Nordic)

Damon Lindelofs mästerverk dyker djupt i ämnen som tro, hopp och kärlek med en frustrerande men beroendeframkallande oförutsägbarhet. Vitt är det nya svarta! (OH)

Transparent (Amazon) TV Series Season 1 2014 Shown from left: Jay Duplass, Judith Light, Amy Landecker, Jeffrey Tambor

8. Transparent (Viaplay)

Förra året kom Against Me!-albumet Transgender dysphoria blues och i år Transparent. Goda transsexuella popkulturtider. Someone that I used to know-scenen! (EP)

21939834

7. Narcos (Netflix)

Benicio Del Toro, Adrian Grenier och Andres Parra har gjort det, men frågan är om inte Wagner Moura ändå är den som gestaltat den colombianska knarkkungen Pablo Escobar på bästa sätt. Serien, som är uppdelad i tio episoder, dippar lite i mitten men de tre första avsnitten fängslar och Narcos hämtar sig mot slutet. Ses på Netflix! (OA)

Saul-shoe-e1423421572938

6. Better call Saul (Netflix)

Äntligen lite elder law och elallergi på bästa sändningstid. (EP)

Bron_2_882957a

5. Bron (SVT)

Tanken var väl att säsong tre skulle vara slutet för Bron. När det stod klart att Kim Bodnia hoppat av, då var det bara "Saga Noren Länskrim Malmö" kvar. Förutom den där långa bron då. Men sen klev Thure Lindhardt in i rollen som den danska polisen Henrik Sabroe, komplett med pillerpåse i handskfacket och sjätte-sinnet-familj. Och aldrig tidigare har väl så få saknat en så älskad karaktär som just Kim Bodnias... Vad hette han nu igen? Jag vet inte, för 2015 var året då vi lärde oss att älska den slitna Sabroe, hata vad historien gjort mot hans fru och barn och se fram emot hur han tillsammans med Saga Norén letar upp de skyldiga i nästa Bron. (JT)

L to R: Ben Mendelsohn (Danny Rayburn) and Kyle Chandler (John Rayburn) in the Netflix Original Series BLOODLINE. Photo Credit: Saeed Adyani © 2014 Netflix, Inc. All Rights Reserved.

4. Bloodline (Netflix)

Superspännande svarta fåret-drama som egentligen handlar mer om att bli äldre än något annat. (MT)

la-et-st-the-affair-season-2-showtime-tca-20150811

3. The affair (HBO Nordic)

Ett skilsmässodrama är inte given tv-underhållning när man själv är tilltufsad av separation och kris i familjen. Jag trodde aldrig att jag skulle palla med denna sofistikerade Scener ur ett äktenskap-berättelse från Long Island, berättat ur fyra rollfigurers perspektiv, men är helt tagen av hur serien utvecklats i säsong två. Spännande och sorgligt på så många sätt. (DL)

Betty Francis (January Jones), Sally Draper (Kiernan Shipka), Megan Draper (Jessica Pare), Don Draper (Jon Hamm), Peggy Olson (Elisabeth Moss) and Joan Harris (Christina Hendricks) - Mad Men _ Season 7, Gallery - Photo Credit: Frank Ockenfels 3/AMC - Mad Men _ Season 7, Gallery - Photo Credit: Frank Ockenfels 3/AMC

2. Mad men (HBO Nordic)

Efter ett par kvalitetsvikande säsonger reste sig Mad men som den gigant den är och levererade en serieavslutning som, så när som på vissa sökta och sentimentala eftergifter (Peggy och Stan?), var lika stilren och vacker som ett paket Lucky Strike. Spotifyade I'd like to buy the world a Coke efteråt – den såg man ändå inte komma. (EP)

the-jinx-the-life-and-times-and

1. The Jinx (HBO Nordic)

Galveston, Texas. Beverley (sic) Hills. Robert Dursts kväljningar vid den sista intervjun. Om dessa referenser ter sig främmande för dig måste du genast göra om, göra rätt och plöja sexepparen The jinx snabbare än någon hinner säga "I killed them all". (EP)

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-28 15:52