Den perfekta avecstunden – med en trimmad kombination

Andreas Grube  |  Publicerad 2015-08-10 14:15  |  Lästid: 3 minuter

kaffe3

Kaffe och whisky är en klassisk kombination. Nu har svenska succérosteriet da Matteo gått samman med skotska destilleriet Highland Park i jakten på den bästa avecen.

* * *

Avec betyder ”med” på franska, men vi vet ju alla att avec framför allt är svenska för god dryck, mjuka fåtöljer och lagom lulliga farföräldrar.

Så när da Matteo (Nordens bästa kafferosteri 2014 enligt Nordic Roster Forum och Årets bästa café 2015 enligt White Guide) bestämde sig för att ta fram ett exklusivt kaffe till just den där avec-stunden, ja då slog de påsarna ihop med skotska Highland Park och deras whisky Dark Origins.

– Breda naturliga smaker och en perfekt balans mellan sötma och rökighet är den gemensamma nämnaren, säger Christian Gullbrandsson, rosteri­chef på da Matteo.

 kaffe2

”Highland Park arbetar alltid med en diskret rökighet och fin balans i sötman”

– Dessutom finns samma försiktighet i smakerna: Highland Park arbetar alltid med en diskret rökighet och fin balans i sötman, vilket Dark Origins Coffee är ett bra exempel på. da Matteo jobbar på samma sätt: försiktig rostning och förstärkning av smaker istället för förvanskning, säger Martin Markvardsen, Senior Brand Ambassador på Highland Park.

Så efter surdeg och självstoppade korvar är det nu kanske din avec som förtjänar extra mycket uppmärksamhet. Producenterna bakom Dark Origins Coffee framhåller själva just hantverket bakom produkten. Kaffebönan Zarcero som använts kommer från gården Zarcero i Valle Occidental i Costa Rica – ett område med hög växthöjd, hög luft­fuktighet och jämn temperatur.

 

 

kaffe1

Dark Origins Coffee känne­tecknas av de smaker vi känner igen från Highland Park: en sötaktig rökton, rostade nötter, choklad, lätt havssälta och lite körsbär. Nyckeln till whiskyns smakprofil lär vara att det på den nordskotska ögruppen Orkney, där Highland Park-destilleriet ligger, inte växer några träd. Det ska göra att torven som används vid rökningen inte innehåller några rötter utan bara ljung, vilket ger den mjuka rökigheten.

– Både whiskyn och kaffet har rejäl längd i smaken. Smakerna är väl integrerade. Det går till och med att ha vatten i whiskyn utan att balansen slås ut, säger Martin Markvardsen.

Enligt Highland Parks Martin Markvardsen har samarbetet blivit särskilt bra eftersom de båda företagen värnar det särskilt passionerade arbete som läggs ner på varje flaska och varje påse kaffe. Bakom det ligger åratal av förädling och en kärlek till råvarorna.

– Highland Parks ledord om hantverket och att inte ta några genvägar i processen går igen i da Matteos sätt att ta fram sitt kaffe och det har gjort det här samarbetet mycket lyckat, säger Martin Markvardsen.

Dark Origins Coffee kostar 149 kronor för 250 gram. Kaffet finns att köpa på da Matteos caféer, baristashopen.se samt Stockholm Beer & Whisky Festival.

Andreas Grube

Foto: Björn Samsioe

Nyhet: Aveckaffe från Costa Rica

1. Dark Origins Coffee är processat enligt en metod som kallas Black Honey, vilket innebär att man lämnar en del av fruktköttet kvar på bönan under processen.

2. Kaffet kombinerar en tydlig syra med beska och sötma.

3. Det har smak av torkade frukter, smörkola och choklad.

Så maxar du avec-upplevelsen

1. Låt kaffet svalna något innan första klunken – om kaffet är kokhett försvinner smaknyanserna.

2. Ett finsmakartips är att först ta en sipp av whiskyn, rulla runt den i munnen och känna hur smakerna utvecklas.

3. Gör exakt samma sak med kaffet.

* * *

Läs också!

 

damatteo

Highland Park och da Matteo: ”Så tog vi fram det perfekta aveckaffet”

Mer om avec på Cafés specialsajt – klicka här!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2015-11-27 16:39