Hoppa till innehåll

Den stora guiden till akvavit på midsommar

Nu är det snart dags för den kanske heligaste av oheligaste dagar på året. Dagen då Sverige mer eller mindre är ett laglöst land (det verkar de ju vara ändå) och varenda myndighet och institution i Sverige verkligen stänger igen fullständigt. En dag då ingen får hjälp eller kan hjälpa någon annan, en dag då vi träffar folk vi enbart träffar en gång per år och en dag då vi träffar nytt folk som vi aldrig vill se igen. Midsommar är Sverige och Sverige är akvavit.

Jag tänkte tipsa om mina favoriter, några nya och några moderna klassiker som verkligen borde finnas med på er sprit-buffé.

Norrbottens Destilleri Fusion.004.schnaps

Snaps

En av de mest prisvärda produkterna alla kategorier på bolaget. En akvavit som inte gör någon besviken alls, för dig som druckit akvavit i hela ditt liv och för dig som precis tagit studenten. Otroligt fräsch är den i både doft och smak. Testa att blanda den som en klassisk sour (5 cl Akavit, 3 cl syra, 2 cl sockerlag) eller kör den med Tonic, du kommer verkligen inte ångra dig. Förra året gjorde jag en gigantisk bål av det här spektaklet på midsommar och det kommer jag nog göra i år igen och toppa upp med Pommac (Ta sour receptet ovan gånger antal personer plus 5 cl pommac per person) Varsågod Sverige, BÅTHANDLARN’S GROGG är född.
(Art.nr: 39458)

Boge Bränneri 1829

Snaps

Malörtsbrännvin från Boge Bränneri på Gotland från samma år Truls (Destillatören) är född. 1829 är en hyllning till det gamla i Sverige när vi använde mer socker i brännvin vilket gör detta till något helt fenomenalt som man kan dricka lite för mycket av (som att inte det redan görs det på midsommar) 1829 är lite lägre i alkoholhalt men den är så otroligt packad med smak och citronmelissen tillsammans med sockret gör att den här borde finnas i varje barskåp hos er med lite känsla för historia och finess. Två saker Boge har gjort hela Sveriges spritnördar väldigt medvetna om.
(Artnr: 37902)

Kurjovikens månljus snaps

Snaps

Gillar du Pastis? Ja

Gillar du Snaps? Ja

Gillar du kombinationen av Frankrike och Sverige? Ja

Varsågod Sverige, det här är för dig som vill leka kunglighet för en dag.
(Artnr: 36984)

Lydén Distillery Akvavit

Snaps

Emil och Roger i Ljungby är ju kända för sin fenomenala gin men har också gjort en akvavit som verkligen borde få mer plats i rampljuset. Fungerar alldeles utmärkt i cocktails för den har en känsla av gin som jag tror folk skulle älska bara de köpte en pava eller två. Kanske den absolut bästa akvaviten tillsammans med tonic som gjorts? Ni borde prova i alla fall, det har jag gjort och verkligen blivit lite gladare som människa.
(Artnr: 37766)

Rejmyre Akvavit

Snaps

”Men satans helvete” skrek min gode vän Robert när han drack Rejmyre för första gången. Bex Almqvist som driver Almqvist Destilleri är otroligt duktig på det hon gör och jag kan bara hålla med min skrikige vän Robert att detta är en akvavit man gärna svär av för att den är väldigt, väldigt god. Hon har lyckats med konststycket att bevara de klassiska i en akvavit men också lyckas fått till en härlig blommighet som en jävla sommaräng men också något höstigt med toner av äpple. Funkar utmärkt på egen hand men är lika rolig i en sour som vilken gin eller vodka som helst.
(Artnr: 39496)

Mic Drop Jubileum Snaps

Snaps

Från Sundsvall med kärlek måste man ju ändå säga att Mic Drop är, med känsla för design och ett vansinnigt bra innehåll har de flesta i ginsvängen bra koll på Mic Drop som görs av Jonas Larsson från suveräna TEvsjö tillsammans med nördarna från Sundsvall. Gin vet man redan att de kan men jag måste nog säga att deras senaste snaps är något i hästväg, passar till de mesta i cocktailväg men är helt vansinnigt god att blanda upp med lite vermouth för att göra en Drajja på Akvavit. (Jag körde 50 ml Snaps och 15 ml Torr Vermouth från Spriteriet) 
(Artnr: 85380)

Swallows and Spirits Signal Aquavit

Snaps

Deras Ginnamon (Artnr: 32833) är redan nu en modern klassiker som ni verkligen borde prova om ni vill testa något nytt. Nu har Åkersberga’s stolthet släppt en Aquavit och precis som allt annat de gör så sticker den ut. Här får verkligen dill och apelsin mycket fokus vilket i sig är en horribel kombo men de lyckas balansera upp det med toner av både anis och mandel vilket gör det här till en oförglömligt bra sprit att ha välkyld på midsommarbordet, jag lär nog smutta lite extra av den här när ingen ser, inte för att jag är känd för som någon ninja men mitt sällskap är inga örnar direkt.
(Artnr: 30682)

Lule River Distillery Högtidsbrännvin Akvavit

Snaps

En akvavit för högtider kan man verkligen säga att det här är. Otroligt klassisk i sin framtoning men också helt överjävligt bra med Matjessill, potatis, creme fraiche, löjrom, rödlök och dill. Otroligt bra akvavit som lätt kan bytas ut mot de gamla stofilerna som gjort sitt på midsommar.
(Artnr: 32510)

Facit Dill Akvavit

Snaps

Erik Andersson och jag fick chansen att göra en akvavit för något år sedan till Facit Bar. Det här blev en hyllning till den klassiska Aalborg Dild (Artnr: 86566) som jag tycker är en helt suverän akvavit från grannlandet. Vi gjorde en ännu mer dillig version av det och känslan av dillchips finns numera även i spritform, för dig som inte vill äta chips men ändå vill ha dillchips så är detta för dig, plus att du blir lite gladare.
(Artnr: 58734)

Emil Åreng är prisbelönt bartender med bas i Umeå. Han har gett ut boken ”Salongs i Norrland” och skriver om sitt spritfyllda liv för Café.

Email: emil@facitbar.se

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.