Hoppa till innehåll

Denimgurun om vårens hetaste jeanstrender

Tom Cehlin Magnusson

Västkustens hav och berg är inspirationen bakom nya jeansmärket The Land of Nows vårkollektion. För Café berättar jeansmästaren Tobbe Lindberg om denimtrender och kärleken till jeans.

The Land of Now är namnet på jeansentusiasten Tobbe Lindbergs drömprojekt. Efter att ha arbetat sig upp från truckkörning på Levi’s i tonåren till en vd-roll på V.F Scandinavia som inkluderar märken som Lee och Wrangler, så har Tobbe Lindberg arbetat med jeans i hela sitt liv, erfarenhet som nu omsätts i det egna märket The Land of Now.

IMG_3664

Med ett marint jeansmode vill märket erbjuda ett alternativ till den klassiska jeanslooken med dess arbetar- och cowboyarv. Bland inspirationen nämns Saltkråkan, västkusten och seglare som kliver av båten i Rio de Janeiro.

Vad är The Land of Now?

– Det är ett varumärke som har funnits i tankarna i många år, det är en dröm som bygger på denimbaserade kläder. Det riktar sig mot män och killar som är unga i sinnet och som vill och vågar lite mer än gemene man.

Vad skiljer er från exempelvis Levi’s och Lee som du har arbetat på tidigare?

– Vi utgår från denim, men rör oss mer mot ett marint tänk snarare än heritage som många jeansmärken. Jag gillar det också, men ville göra något annat. Något mer skandinaviskt, lite tystare och mer återhållsamt. Det är inspirerat av havet, 70 procent världen är hav så det finns en del inspiration att hämta.

Hur hämtar ni inspiration från havet?

– Jag har alltid bott vid havet och haft det som inspirationskälla. Det karga, blått och grått, och vitt skum. Färgerna som går igenom våra kollektioner kommer från havet. Det märks också i detaljer på våra kläder som mässingsknapparna som är inspirerade av fartygsinstrument. Men det ska samtidigt vara urbant, vi vill plocka in havet i stan.

IMG_3772

Jeansgurun från The Land of Now benar ut vårens jeanstrender

Blå eller svarta jeans?

– Får man svara båda? Svarta jeans för mig är smala silhuetter, även om The Land of Now är blått så ska det svarta och smala också finnas där.

Ljusblå eller mörkblå denim?

– Det som säljer bäst är mörka tvättar med kontraster i, men som trend ser vi tveklöst mellanblå tvättar som vi och många andra kör. Swede Blue kallar vi vår mellanblå tvätt för våren.

IMG_3641

Rå, tvättad eller sliten denim?

– Jag ser det lite som med matlagning: ett par råa jeans är som ett långkok. Det tar tid, du lever i dem, du spiller rödvin på dem, de får en patina som speglar hur du har levt. De blir en del av ens liv. Ett par tvättade jeans är som ett restaurangbesök, det är också härligt att få en härlig upplevelse serverad. Jag tycker inte att det finns något som är fel vad gäller denim, det är upp till den som bär jeansen.

Vika upp eller klippa av?

– Vika upp, jag tycker det är schysst att kunna visa sömmarna längst ned. Men det är just det som är grejen med jeans, man kan göra sin egen grej. Man kan klippa av, rulla upp eller göra hur man vill.

Stuprör eller utsvängt?

– Sett till gatubilden är det stuprör, och så kommer det fortsätta ett tag framöver även om modellerna kommer bli lite rakare. Det man ser är att hänget är borta, istället drar man upp jeansen lite högre.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.