”Det andas och är lätt att bära” – därför ska du satsa på kläder gjorda av kashmir

cafevik  |  Publicerad 2014-11-11 16:06  |  Lästid: 2 minuter
kashmir-klader-santosh-herrmode-2014

Mera kashmir! Materialet känns alltid behagligt mot kroppen – och tål mer än man tror. Vi frågade ut klädentreprenören Antonia Stackelberg, som driver kashmirmärket Santosh tillsammans med sin syster. Vad är det bästa med kashmir, och varför är det dyrare än annan ull?

* * *

Varför kashmir?

– Kashmir är känt som ”The Diamond Fiber”. Det är mjukt, luftigt och behagligt mot kroppen eftersom det är ett naturligt fiber. Man kan använda det året runt, det andas och är lätt att bära.

Varför är det så dyrt jämfört med vanliga ulltröjor?

– Kashmir kommer från en sorts get som lever på det kalla och torra höglandet runt Mongoliet och Xinjiang i Kina. Under de grova håren på getterna finns ett skikt av finare fibrer, och det är de som kallas kashmir. Andelen kashmir från varje get är mycket begränsad, så det tar lång tid att samla ihop tillräckligt mycket för att kunna göra produkter.

Samtidigt har ni lägre priser än man är van vid när det gäller kashmir. Hur klarar ni det?

– Våra priser är lägre än andras av den enkla anledningen att vi undviker mellanhänder och har lyckats hitta ett familjeföretag i Nepal med traditioner som sträcker sig flera generationer bakåt i tiden. De färgar, stickar och väver allt för hand, med stor emfas på miljö och goda arbetsvillkor för arbetarna.

Någon speciell skötsel att tänka på?

– Egentligen inte. Santosh-produkten är en hållbar och komfortabel vän som tål maskintvätt och som helst ska användas lika ofta som en vanlig t-shirt

kashmir-santosh-herrmode-2014
Succétröjan Billy från Santosh.

Vilken är er mest populära herrprodukt?

– Denna säsong har vår Billy-hoodie varit väldigt populär, den kommer i två olika färger. Vi rekommenderar att bära den under en snygg skinnjacka med jeans och ett par sneakers. Men vi kan också tipsa om vår armyfärgade crewneck-tröja, som med fördel kan bäras under en kavaj.

Vad kan vi vänta oss härnäst?

– Just nu jobbar vi på en limited edition-tröja för män i endast två färger som kommer att komma ut runt jul!

Johan Hurtig

* * *

 

Mer mode:

Sno stilen! 7 plagg som ger dig Kanye Wests ultramoderna look

5 snyggaste vintermössorna

Stick ut med stickat – 5 tröjor som både är varma och sjukt snygga

Rusta dig för kylan – satsa på en värmande dunjacka i vinter

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-10-18 16:24