Hoppa till innehåll

Därför ska du inte vara rädd att bära riktigt korta shorts i sommar

Andre Agassi, Björn Borg och John McEnroe
Joakim Almén

(Väldigt) korta shorts på män är en av sommarens stora trender. Med modechefen Daniel Lindströms hjälp reder Café ut om det behöver vara så fel.

Shorts är alltid ett lika prekärt stilområde inför sommaren: Hur långa ska de vara? Hur långa får de vara? Hur korta ska de vara? Hur korta får de vara? Får man ha shorts på jobbet? Shorts på krogen, är det okej? Ja? Nej?

Frågorna inför de korta byxornas högsäsong är alltid lika många och svaren känns påfallande ofta alldeles för … förvirrande. Och absolut, man gör precis hur man vill. Men om man bara vill ha något att förhålla sig till något, vilken stilpolis ska man lyssna på då? Är det Magdalena Ribbings gamla vett- och etiketttips från 2016 (shortsen ska gå till knäna) eller Aftonbladets kolumnist Kristofer Anderssons nyliga inlägg i debatten (det ska vara riktigt jävla kort, kör så det ryker!)?

Oavsett tycke och smak är riktigt korta shorts för män en trend att förhålla sig till sommaren 2021. Café slog en signal till Daniel Lindström, den här tidningens modeguru sedan urminnes tider, för att reda ut vad som gäller på shortsfronten i sommar.

Det snackas om att korta shorts på män är hett igen sommaren 2021. Stämmer det?

– Ja, det stämmer och det är framförallt på grund av bild på en skådis i LA (Milo Ventimiglia, reds. anm) som blev lite viral i GQ, så det är därför det skrivs artiklar på det. Han går runt i ett par träningsshorts på en paparazzibild som blåsts upp. Egentligen är han bara på väg från gymmet till bilen.

https://twitter.com/justjohnny81/status/1379413313705156611?s=20

Har korta shorts på män fått lite för mycket skit genom åren?

– Ja! Ju kortare shorts desto snyggare och ju längre shorts desto fulare. Ju längre shorts du har ju märkligare blir silhuetten på en person. Med långa shorts trycks kroppen ihop, oavsett om du är lång eller medellång – men framförallt om du är kort. Går du runt i surfshorts som går ner över knäna blir intrycket av dig mycket kortare och ihoptryckt.

Något av en Wayne Rooney-silhuett?

– Haha ja, det är ju så. Det gör jättemycket. Medan korta shorts har motsatt effekt. Du blir längre med en mer utdragen silhuett som estetiskt är mycket snyggare. Så är det bara, punkt slut.

Du själv är en van bärare av korta shorts. Hur bär man bäst upp korta shorts?

– Jag är van att ha extremt korta shorts eftersom jag springer mycket. De är så korta så att det blir som ett par kalsonger. Det känns obekvämt i början, sen vänjer man sig ju. Det är å andra sidan shorts som har funktion. Om jag har jeansshorts på mig skulle jag inte ha så korta. Det är lite den här tiden vi lever i, med pandemin och allt. Man ser ju folk gå omkring i träningskläder och tajts hela dagarna. Nu kommer det bli en acceptans för att ha de här korta shortsen… Hade du sagt till mig för fem år sen: ”Är det några killar som går på stan i tajts…”

Är det några killar som går på stan i tajts?

– Nej, inte en enda. Och nu är det överallt. Det är inget konstigt om du går ner på Ica i dina tajts och jag skulle kunna äta lunch i tajts på stan, faktiskt.

Foto: @daniellindstrom // Instagram

Vad tar man med sig från det här då?

– Det har blivit mindre regler med kläder och precis på samma sätt tror jag att det inte kommer kännas så konstigt att ha kortare shorts. Men när jag pratar om de här kortare shortsen som skådisen har på GQ-bilden är det några slags sportshorts, de är ju korta av en anledning.

Finns det en gyllene regel här – hur korta får shortsen egentligen vara?

– Traditionella shorts i jeans, chinos eller i bomullstyg är ju inte sådär korta. Mitt tips att den snyggaste längden är någonstans strax nedanför mitten av låret.

Vilka är de snyggaste shortsen?

– Klassiska tennisshorts är de snyggaste genom alla tider. Såna som Björn Borg och John McEnroe hade. De är en blandning mellan sport och dressat. Du skulle nästan kunna ha en kavaj till dom. De är eleganta på samma sätt – och det var för att det inte fanns de tekniska materialen som idag. Därför funkar de bra att ha ihop med till exempel en stickad tröja.

Två gamla stilförebilder på området, förutom nämnda Borg och McEnroe, är Andre Agassi och Axl Rose. Agassi spelade ju på ATP-touren i extremt korta jeansshorts i slutet av 80-talet – är det dit man ska gå?

– Haha, just det. Njae, inte riktigt. Jag själv använder tennisshorts och just jeansshorts – men då är faktiskt jeansshortsen lite längre. För korta jeansshorts blir lite sexanspelning, det kan bli lite för vulgärt.

Andre Agassi i sina patenterade korta jeansshorts på gruset i Franska öppna 1988. Foto: Getty

Axl Rose var en flitig anhängare av extremt korta tajtsshorts under början av 90-talet. Foto: Getty

Man ska passa sig för att ta för sig för mycket med saxen?

– Precis, men det är ju ett bra och hållbart tips. Du behöver inte gå och köpa nya shorts. Du kan ju kapa ett par jeans och det är det många som inte tänker på. Nästan alla har ju gamla jeans som man slutat använda av olika anledningar och därmed ett par snygga jeansshorts hemma utan att veta om det.

Vilka märken gör snyggast shorts i sommar?

– Acne gör väldigt fina jeans i år som är lite vida och skateinsperarade och då finns det ett par shorts i samma. De är i och för sig inte så korta, shortsen är mer arbetade med ett skärp – en sorts rem av denim – som du kan dra åt. Formen blir lite skejtig och hänger ihop med resten av deras jeans.

Fler tips?

– Sweat shorts, om du tänker grå melangetyg från Champion. Lite gammeldags gymkille. Grå sweat pants från Champion har aldrig känts så inne som det gjort det här pandemiåret och såna shorts är väldigt snygga – men de får inte vara för långa. CDLP kommer med en kollektion med bara såna shorts i slutet av maj. De har rätt längd, är grå och lite tjocka. De är väldigt, väldigt fina.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.