Det går faktiskt att mäta hur dålig den sista GoT-säsongen var

Ju längre serien pågick, desto mer knaper blev dialogen.

Markus Thörnhammar  |  Publicerad 2019-07-02 16:44  |  Lästid: 2 minuter

Trots att det har gått över en månad sedan Game of Thrones gick i mål med seriens sista avsnitt någonsin är det vissa av oss som har svårt acceptera att det är slut och gå vidare. Och det råder alltjämt en förhållandevis bred konsensus om att den åttonde säsongen var en besvikelse.

Just uppfattningen att Game of Thrones tappade i kvalitet framåt de senare säsongerna är också något som går att kvantifiera med, just det, siffror. Enligt data från Opensubtitles.org dalade snittet över antalet ord per minut och avsnitt stadigt under hela seriens gång. Från att som högst ha varit uppe på 70 ord i minuten i den första säsongen till att vara nere så lågt som 10 ord i minuten under säsong åtta.

Att värdera konst görs med fördel i form av en graf.

Att karaktärerna pratar mindre under seriens gång är i sig givetvis inte något entydigt bevis för att serien faktiskt blev sämre. Game of Thrones är fullmatat med komplexa bakgrundshistorier och politiska spel som tittarna måste förstå när serien drar igång. Medan författaren George R.R. Martin kan skriva in det i berättelsen är det enda sättet att förmedla detsamma i en tv-serie att låta karaktärerna, ja, säga saker till varandra. Sen kan man också ta med seriens framgång i beräkningen, vilket gjorde att man kunde spendera mer och mer pengar på påkostade slag och liknande. Före de sista säsongerna utspelade sig flera stora strider utanför händelserna i rutan och det avsnitt i vilket det sägs minst ord är The Long Night, vilket var ett helt avsnitt som bara bestod av en lång (väldigt mörk) strid.

Icke desto mindre var den sista säsongen fylld av blixtsnabba och skralt underbyggda skeenden och karaktärsutvecklingar (till exempel Daenerys beslut att bränna ner hela King's Landing). Förhållandet mellan scener där karaktärerna gjorde saker kontra scener där de planerade att göra något, eller avhandlade efterspelet av en händelse, blev påtagligt ojämnt.

I vilket fall: GoT forever.

Källa: GQ.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-07-02 16:44