Hoppa till innehåll

”Lost” fyller 20 år – 20 stunder vi minns

Tv-serien Lost.

2004 kraschade ett flygplan på en mystisk öde ö och de överlevande skulle snart inse att det inte var någon vanlig plats de hamnat på. Med sina 121 avsnitt utspridda på sex säsonger var “Lost” en av de sista riktiga långkörarna i tv-serievärlden, som exakt alla pratade om. I år fyller serien 20 år och Cafés Jonas Strandberg plockar ut 20 klassiska stunder vi minns.

1. Luckan hittas

En stor del av seriens första säsong handlar om mysteriet kring en låst stållucka på ön som upptäcks av Locke och Boone i avsnitt 11. Av alla gåtor som slängdes ut under säsongen var detta nog den mest fängslande. Vad fanns egentligen bakom den där tunga porten? Varför var den låst? Alla hade sina teorier och frågan är om mänskligheten någonsin varit så nära varandra som när vi gemensamt engagerades i den gåtfulla luckan.

2. Nödsignalen upptäcks

Tidigt i serien lyckas överlevarna laga en radiosändare och tar sig till en hög punkt på ön för att anropa hjälp. Istället lyckas de plocka upp en nödsignal där någon annan ropar på hjälp på franska. Det tycks vara någon annan på ön som skickat ut ett nödanrop. Kort därpå avslöjas att den här signalen är mycket gammal och har loopats om och om igen i flera år…

3. Nummersekvensen

Nummersekvensen 4, 8, 15, 16, 23 och 42 dyker upp löpande under hela serien vid en rad olika tillfällen. Första gången syns dem i avsnitt 18, vilket för övrigt är genomsvärdet av de talen. 4, 8, 15, 16, 23 och 42 är lottoraden som Hurley vinner storvinsten på. Den syns ingraverad på platser på ön. Summan av den nummersekvensen är 108, och det finns en knapp i serien som måste tryckas på var 108:e minut. Det är bara ett urval. Ett av de många mysterierna som fängslade oss tidigt i Lost.

4. Luckan öppnas

I den första säsongsfinalen bestämmer sig några av överlevarna för att till slut spränga upp luckan som alla kämpat med att få upp på olika sätt. Precis innan laddningen exploderar hinner Hurley se någonting ingraverat på luckans kant. En viss nummersekvens… Han skriker till, men luckan hinner sprängas upp och i den sista scenen ser vi hur våra hjältar stirrar ner i en djup avgrund. Och där var säsongen slut!

5. Isbjörnen

I seriens andra avsnitt skjuter Sawyer en isbjörn som attackerar gruppen, men hur hamnade en isbjörn på en tropisk ö? När man tittar tillbaka på Lost minns man hur vi formligen överöstes med gåtor och mysterier. Varje steg närmare en lösning reste ytterligare ett gäng frågetecken. Och på tal om det…

6. Mysterierna löstes faktiskt, efterhand

Det finns en viss syn såhär i efterhand på Lost, som en serie som bara ställde frågor utan att någonsin besvara några av dem. Det är helt enkelt inte sant. Alla som säger ”vad var egentligen inte grejen med isbjörnen/skuggmonstret/magnetismen” har antingen inte sett klart serien, eller inte tittat speciellt uppmärksamt. Hade den aldrig någonsin besvarat någonting hade den inte klarat sig i sex säsonger.

7. De andra överlevarna

Under flygolyckan delades planet itu. Den främre halvan såg vi på stranden i seriens första avsnitt, men vad hände egentligen med den bakre? En bit in i säsong 2 får vi svaret. Den delen av planet har också överlevare och mötet mellan planets passagerare blir långt ifrån friktionsfritt.

8. The Dharma Initiative

Denna skumma organisation etablerades i säsong 2 och vi förstod efterhand att de bedrivit forskning på och om öns svårförklarliga egenskaper i decennier. Porten till en av dessa forskningsstationer var för övrigt ovan nämnda lucka.

9. De helande effekterna

Locke var rullstolsburen när han bordade flygplanet. Efter kraschlandningen på ön kunde han gå. Rose var sjuk i cancer, men upplevde sedan att sjukdomen hade lämnat hennes kropp. Jin var steril men kunde på ön göra sin fru Sun gravid. Vad är det egentligen för plats de hamnat på?

10. Rökmonstret

Etablerades redan i seriens första avsnitt och har av skaparna beskrivits som ett av Losts största mysterium. Det var definitivt en av seriens största snackisar, men den som hängde med hela vägen fick svar på sina frågor. Rökmonstret var ett sorts säkerhetssystem för ön som satts dit för att vakta ingången till ett visst tempel. Den stora förklaringen fick man dock först i sista säsongen, men den som väntar på något gott…

11. ”Vi måste tillbaka”

Sista avsnittet i säsong 3 bjöd på Losts starkaste ögonblick. Hela serien fram till nu hade byggt på att nutiden på ön hade korsklippts med flashbackscener till överlevarnas tidigare liv. I sista scenen av denna säsongsfinal ser vi hur Jack i Los Angeles söker upp Kate och menar att de måste tillbaka till ön.

Så flashbackscenerna till Jack i Los Angeles i det här avsnittet, de hade hela tiden varit flash forward-scener. De har alltså på något sätt lyckats ta sig därifrån! Och nu måste de tillbaka! Vad i helvete?

12. Statyn med fyra tår

I slutet av säsong 2 gör Sayid, Jin och Sun en speciell upptäckt. Bland ruinerna på ön ser de foten av en enorm staty. Det är bara en detalj som gör en lite illa till mods. Statyn har fyra tår. Vad betyder egentligen detta? Förklaring ges, men man skulle få vänta några säsonger.

13. Mannen som inte åldras

Den mystiske Richard Alpert dyker upp i nutid under den tredje säsongen, men det är först senare när han även dyker upp under en flashback från 1800-talet som man verkligen får kalla kårar. Vad är det här för snubbe?

14. Viskningarna i djungeln

Som ett varsel om att något hemskt skulle hända kunde överlevarna ibland höra kusliga viskningar i djungeln. Detta visade sig vara mer än en effektiv audiell effekt. I själva verket visade det sig efter ett tag att viskningarna kom från människor som dött på ön och inte gått vidare till den andra sidan.

15. En ogynnsam plats för gravida kvinnor

Det etableras ganska tidigt att kvinnor som varit gravida på ön av någon anledning råkat illa ut under den tredje trimestern. Detta gör det extra märkligt att Claire faktiskt föder sin son Aaron på ön. Vad betyder egentligen det?

16. Vad händer om man inte trycker på knappen?

När överlevarna lyckats ta sig ner i tidigare nämnda lucka och förstått att det är en forskningsstation, så får de också veta att det finns en knapp där som man måste trycka på var 108:e minut, annars… Ja vad händer då? Frågetecknen kring knappen höll oss naglade till soffan.

17. Hur hamnade ett skepp mitt på ön?

I andra avsnittet snubblar våra hjältar mitt under en upptäcksfärd över ett gammalt fartyg, mitt på ön. Vad…? Antalet krokar som kastas ut var så många redan från start och vi nappade på dem alla.

18. Varför såg Jack sin döda pappa?

I säsong ett såg Jack sin pappa vandra omkring i djungeln, iförd kostymen han begravdes i. Något som man kan tolka som ett traumatiskt minne av en anhörig. Det extra märkliga är dock hur senare även Claire och Locke såg samma pappa. Vad betydde egentligen det?

19. Vad är egentligen ön?

Den stora diskussionen alla hade. Den vanligaste teorin var att den märkliga ön i själva verket var den katolska skärselden och att överlevarna tillbringade tid där tills dess att de betalat för sina synder. Det var en kul teori som visade sig inte stämma. Losts huvudpersoner levde hela tiden och allt som hände på ön hände i verkligheten.

Ön beskrivs efterhand som både en fysisk plats och en naturkraft. Den rör sig dessutom hela tiden, vilket hjälper till att förklara att den är så svår att hitta för räddningsarbetare, i samband med alla olyckor. Den fungerar dessutom som en kork som håller tillbaka en oerhörd kraft och därför inte får skadas.

20. Finalen

Trots att tittarna under säsong 5 börjat bli lite trötta på den strida ström gåtor de bombarderades med, så var förväntningarna stora inför den avslutande sjätte säsongen. Det var trots allt slutet på ett flera år och över hundra avsnitt långt mysterium. När finalen sändes var det slutet på en era och den lämnade ingen oberörd. Att se The End från 2010 idag lämnar en lite melankolisk på ett sätt som är lite svårt att beskriva. Sådana här långa serier med mängder av sidospår som alla följer slaviskt… de görs verkligen inte längre.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.