Det här ljuger din Tinder-matchning om

Det visar sig att de flesta lögner i dejtingappar kan sorteras in i två kategorier, enligt forskare på Stanford University.

Markus Thörnhammar  |  Publicerad 2019-02-07 13:48  |  Lästid: 2 minuter

Dejtingappar är inte nödvändigtvis kända för att vara den allra mest uppriktiga kommunikationsformen. Att ens Tinder-matchning visar sig ha friserat sanningen en smula är ett allt för välbekant scenario för många kärlekstörstande nätdejtare.

Men hur vanligt är det att människor ljuger på dejtingappar – och inte minst: vad ljuger de om? De frågorna ställde sig forskare vid Stanford University i den vetenskapliga artikeln Deception in Mobile Dating Conversations, vilken är den första studie som tar just detta grepp på en av samtidens allra viktigaste frågor.

Liknande studier har fokuserat på hur användare presenterar sig själva i sina profiler snarare än hur de interagerar med andra, och bland annat presenterat rönen att män är mer benägna att överdriva sin längd och ljuga om sitt yrke medan kvinnors bilder tenderar att vara mindre överensstämmande med verkligheten.

Att svajpa höger eller vänster, det är frågan.

Men, profilerna är bara en del av nätdejtandet. Människor beslutar sig trots allt inte för att träffa sin matchning förrän efter man har chattat med hen. Fasen innan man träffat varandra “på riktigt” (i köttvärlden, för att använda ett av de senaste årens mustigare nyord) kallar forskarna bakom Deception in Mobile Dating Conversations för “upptäcktsfasen” och det var det här skedet i dejtingapp-processen de tittade närmare på i nämnda studie.

Forskarna kom fram till att lögnerna i dejtingapparnas upptäcktsfas kan delas in i två distinkta kategorier. Den första typen är kopplad till hur man framställer sig själv. Till exempel: om någon vill framstå som mer attraktiv och hälsosam kanske de ljuger om hur ofta de tränar. I denna kategori inryms också lögner som är avsedda att förmedla bilden att man har samma intressen och hobbys som sin matchning.

Den andra sortens lögner handlar om tillgänglighet i förhållande till motparten. Exempelvis dejtare som glider på sanningen om varför de inte kan (eller vill) träffas eller ursäktar att de inte hört av sig på länge med att deras mobil varit trasig. Detta kan vara ett sätt att “artigt” avsluta (eller inleda) en förbindelse, men kan också vara en strategi för att försöka vara lite mer åtråvärd enligt den gamla vedertagna principen att ingen gillar när man är “desperat” eller “för på”.

Du om din senaste Tinder-matchning.

Men hur vanliga är då lögner i dejtingapp-chattkonversationer? Enligt den här studien – inte så vanliga som man kanske kan tro! Studiens underlag utgjordes av konversationer i 200 personers dejtingappar och faktum är att bara sju procent av de undersökta meddelandena visade sig vara lögner. Något som rimmar väl med andra studier om lögner som visat att människor i regel är ärliga och att det faktiskt bara är en liten andel högoktaniga lögnare ibland oss.

Det är bara en liten andel människor som ljuger för jämnan, enligt en forskningsstudie.

Men, är du en av de som faktiskt dragit en lögn eller två för en Tinder-matchning – oroa dig inte! En studie påstår till och med att de flesta förväntar sig en och annan vit lögn när det kommer till nätdejting. Men det är förmodligen klokt att låta de vita lögnerna vara undantag snarare än regel.

Tack till Tonic för inspiration.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-02-11 15:06