Det här ska du ha i ditt barskåp 2019

Vad bör man alltid ha hemma i spritväg? Cafés dryckesredaktör Emil Åreng reder ut begreppen.

Emil Årengs blogg.
Emil Åreng  |  Publicerad 2019-05-15 13:44  |  Lästid: 2 minuter

2019 års barskåp tror jag knappast skiljer sig markant från något annat år, men ibland känns det som om man behöver en liten påminnelse för att komma ihåg hur det egentligen skulle se ut på den där hyllan som man köpt för snordyra pengar på Bukowskis. Eller den där spritvagnen som står intryckt i ett hörn för att hjulen egentligen hör hemma på en modelltågsbana och inte ett parkettgolv.

Emil Åreng.
Emil Åreng är Cadierbarens prisade enfant terrible och, inte minst, Cafés dryckesredaktör.

Det finns olika typer av barskåp i de svenska hemmen. De flesta har en så kallad bjudhylla där det enbart står en massa skit som man fått i present från studenttiden eller när släktingar har kommit hem från diverse charters. Dessa hyllor är egentligen nästan bäst eftersom ingen bryr sig om vad som försvinner härifrån – och man anses vara en riktigt generös prick.

Uppdaterat barskåp från Northern Lightning.
Uppdaterat barskåp från Northern Lightning.

De andra barskåpen är de där dyrgriparna som står framme så att en väldigt liten klick människor ska kunna bli imponerande. Men, problemet är ju att besökarna som sköter utgrävningarna ofta blir betydligt gladare av att hitta en Apple Sourz från 2009 än någon superflaska från de skotska högländerna. Oavsett om du är en konnässör eller inte så är det i alla fall detta man borde kunna förvänta sig ska finnas i ett barskåp 2019.

Detta ska du ha i ditt barskåp:


Campari: Det här är det första du köper.

Söt Vermouth: … och det här är det andra.

Vodka: Absolut Elyx är en ingång men vad som helst förutom läkarsprit funkar.

Rom: Allt utom Captain Morgan funkar, det är inte gott alltså. Satsa hellre på en Bacardi Anejo Cuatro.

Gin: Efter tycke och smak, bara det finns en massa gin är folk nöjda.

Bourbon: En flaska av något slag tycker jag bör finnas – varför inte en Jim Beam Double Oak? Gillar du skotch, börja med en flaska Monkey Shoulder.

Tequila: Allt utom Sierra Tequila, det är omöjligt att göra något gott av.

Angostura bitter: Förr sa vi i branschen att det här var bartenderns svar på salt och peppar. Det stämmer inte riktigt – däremot bör angostura användas när du behöver balansera eller trycka på någon smak extra mycket. Salt och peppar bör du ha i barskåpet, eller i alla fall i köket – annars är du tyvärr sjuk i huvudet.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-05-15 14:40