Hoppa till innehåll

Dieten: Så gick Joaquin Phoenix ner 23 kilo inför rollen som Jokern

Joaquin Phoenix-Joker
Marlon Appelgren

Skådespelare som tänjer på gränser med drastisk viktpendling har visat sig vara av avgörande betydelse för en Oscar. Inför rollen i ”Joker” har Joaquin Phoenix gått samma väg. Hans diet? Ett äpple, gröna bönor och lite sallad om dagen.

Vi vet, fenomenet med Hollywoodskådisar som går ner väldigt mycket i vikt inför en speciell roll har, efter ett flertal uppmärksammade exempel, börjat kännas uttjatat och inte längre lika imponerande.

Till ämnet hör förstås skådespelaren Matthew McConaugheys välkända vikttapp, när han rasade 23 kilo inför sin Oscarsbelönade roll i filmen Dallas Buyers Club (2013). Men det mest självklara exemplet är när Christian Bale inför The Machinist (2004) gjorde sig av med 33 kilo för att uppnå sin rangliga kropp på 45 kilo.

Christian Bale i The Machinist och Batman.
Christian Bale i ”The Machinist” (2004) till vänster, och i ”Batman Begins” (2005) till höger. En viktresa som många – trots sina 15 år på nacken – fortfarande har svårt att släppa som samtalsämne.

Det kan kännas både rimligt och uttjatat att det ständigt skapas sensation kring skådespelare som ”gör det omöjliga möjligt” vad det gäller viktpendling. Man får dock inte glömma att en stor del av förtjänsten ligger hos dietister och läkare som lyckas skapa en viktresa som hade gett vinst i Biggest Loser varje gång.

Du som hunnit kika på Netflix nya komedifilm Between two Ferns: The Movie, med Baksmällan-skådisen Zach Galifianakis, har kanske noterat hur en intervju med Matthew McConaughey skapar dålig stämning när Galifianakis hänvisar till McConaugheys ovannämnda Oscarsbelönade insats i Dallas Buyers Club, och frågar: ”Vem tror du svälter sig själv till döds först, du eller Christian Bale?”

Skämtet ledde inte till något skratt från McConaughey, men för publiken och inte minst en Oscarsjury, är historien om hur en skådespelare förberedde sig inför en roll inte bara löpsedlar i tidningar, utan även en påminnelse om varför en viss skådespelare förtjänar en guldstaty.

En tunnare Matthew McConaughey än vi annars är vana vid, under inspelningen av ”Dallas Buyers Club” 2013.
En tunnare Matthew McConaughey än vi annars är vana vid, under inspelningen av ”Dallas Buyers Club” 2013.

Fysiska omvandlingar har blivit något av en förutsättning för en Oscarsvinst. Kolla på Tom Hanks i Philadelphia (1993), Christian Bale i The Fighter (2010) – ett kvitto på att den fysiska förberedelsen inför en roll är minst lika viktig som den faktiska insatsen framför kameran. Men naturligtvis – det ingår i jobbet som skådespelare att efterleva en fysisk förvandling för att stämma överens med en karaktär som mycket det bara går. Och som någon klok skulle kunna säga, kan lidandet i vissa fall gå att ses som synonymt med konst.

Vad som redan börjat lukta Oscars är förstås skådespelaren Joaquin Phoenix omtalade rolltolkning som Batmanskurk i höstens kommande storfilm Joker. Vad som nästan överskuggar hans insats framför kameran är Phoenix fysiska förvandling: Phoenix gick ner 23 kilo för att träda in i den rätta kostymstorleken som Joker. En del rykten som florerat på nätet pekar på att Phoenix faktiskt bara ätit ett äpple om dagen för att kunna nå sin önskade vikt.

I en intervju med Access Hollywood avslöjar Phoenix dieten han följde för att få sina kilon att rasa.

– Jag åt även sallad och gröna bönor, berättar han och förklarar samtidigt att han under hela processen var under medicinsk vägledning och professionell hjälp för att säkerställa att han gick ner i vikt på ett säkert sätt.

– Det är något jag gjort tidigare och man arbetar och är övervakad av en läkare, berättar han.

Genom att minska kaloriintaget dramatiskt lyckades Phoenix droppa alla 23 kilo som krävdes för rollen. Det är inte så stor skillnad jämfört med McConaughey viktminskning för Dallas Buyers Club. I en intervju med BBC förklarar McConaughey att han träffade en näringsläkare regelbundet och fick fyra månader på sig att gå ner i vikt.

– Jag hade mina förbestämda måltider, tappade 3,5 kilo i veckan och kom till slut ner till min önskade vikt, vilket visade sig vara 47 kilo lättare, berättar han.

Medan Phoenix diet bestod av frukt och grönsaker, var kanske McConaugheys diet något mer extrem. Från en intervju med Screen Actors Guild Awards avslöjar även skådespelaren att han endast åt en liten portion efterrätt varje morgon.

– Jag åt pudding och använde den minsta sockerskeden i New Orleans så att den skulle hålla längre.

McConaughey extrema bantning resulterade i en Oscarsstatyett. Hur det blir för Joaquin Phoenix återstår att se.

Artikeln publicerades först på King.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.