Donald Trumps “Fake News Awards” anklagas för grundlagsbrott

Trumps uppmärksammade, nyinstiftade, "pris" presenterades med lösryckta siffror från en undersökning som inte verkar existera, och juridikexperter på Harvard menar att han gör sig skyldig till brott mot grundlagen.

Sofia Börjesson  |  Publicerad 2018-01-18 16:18  |  Lästid: 2 minuter

I natt publicerade Donald Trump, som utlovat, en hånfull lista med 11 utmärkelser till de som ska ha levererat “mest fake news” under 2017, en idé som föddes redan i november.

“Er favorit-president (jag)”

We should have a contest as to which of the Networks, plus CNN and not including Fox, is the most dishonest, corrupt and/or distorted in its political coverage of your favorite President (me). They are all bad. Winner to receive the FAKE NEWS TROPHY!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 27 november 2017

Juridikexperter på Harvard menar att listan är ett grundlagsbrott i och med att han undergräver demokratin och det fria ordet. Men, men. Nu är listan ute och den inleds med raderna: "Studier har visat att 90 procent av nyhetsbevakningen av Donald Trump har en negativ vinkel." Vilka studier det handlar om anges dock inte.

Flera komiker har skämtat om presidentens "Fake News Awards", däribland Stephen Colbert (The Late Show). I hopp om att vinna en av utmärkelserna startade han en kampanj som till och med har visats på en billboard på Times Square i New York.

Stephen Colberts kampanj visas på Time Square i New York. Foto: The Late Show

Colbert har själv döpt några av kategorierna till "Dishonostest corruption", "Fakest dishonesty" och "Smallest button". Den sistnämnda kategorin är en blinkning åt Donald Trumps twitter-meddelande "min röda knapp är större än din" som var riktat till Nordkoreas president Kim Jong-Un.

En annan komiker som gav Fake News Awards en känga var Jimmy Kimmel som valde att gratulera en av vinnarna på det här sättet:

Fake News Awards utgjorde såklart även sprängstoff på Twitter där flera drev med presidentens fäbless för att överdriva publiksiffor vid sina egna evenemang.

I think the #FakeNewsAwards had a larger audience this year than all of the Hollywood award shows and NFL games combined!

— Educating Liberals (@Education4Libs) 18 januari 2018

Högst upp på prispallen hamnade 2008 års nobelpristagaren i ekonomi, Paul Krugman, som är krönikör i The New York Times. Krugman skriver alltså ekonomiska analyser och krönikor – inte nyhetsartiklar.

Anledningen till topplaceringen var en krönika som skrevs strax efter det som Trump kallar för "den historiska jordskredssegern", alltså presidentvalet. Krugman skrev då att den amerikanska ekonomin aldrig skulle återhämta sig efter Trump-administrationen.

Nyhetskanalen CNN fick flest placeringar på listan, hela fyra stycken. En av dem handlade, enligt Trump, om en fulklippt video på när USA:s president matar fiskar tillsammans med Japans premiärminister, Shinzo Abe. I motiveringen till priset skriver Trump att det faktiskt var Abe som "visade vägen med fiskmatningen".

Här hittar du alla vinnare av hittepåpriset.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 14:26