Hoppa till innehåll

Emil Åreng väljer midsommarfirandets 5 godaste akvavit

God akvavit midsommar 2023.
Joakim Almén

Brännvin som (typ) legat på havets botten sedan Vasaskeppet skönk, en dillattack från Facit Bar och Stockholms bränneri och en klassiker från O.P. Anderson är några av Cafés dryckesredaktör Emil Årengs främsta nubbetips.

Stjärnbartendern Emil Åreng driver till vardags hyllade Facit Bar i Umeå. Utöver att Facit erbjuder ypperligt barhäng är barens usp att alla råvaror svenskproducerade, något Åreng nu överför till den rörliga bildvärlden i han och Cafés gemensamma Youtube-serie Café Åreng.

I varje avsnitt av Café Åreng blandar Emil Åreng en eller flera drinkar på svenskproducerad sprit och tillbehör. Samtidigt som kameramannen Robert agerar verbal sparringpartner (läs: slagpåse) à la Mat-Tina. Möjligen att Angne & Svullo är en ännu bättre liknelse. På det får du som tittare dessutom ett drinkmått folkbildning inom den svenska spritvärlden.

I det åttonde avsnittet frångår Åreng sitt eget koncept genom att inte att langa fram en drink och ett recept. Istället listar han sina akvavitfavoriter inför stundande midsommarhelgen. Misströsta ej – nästa vecka är han tillbaka som vanligt med en hejdundrande midsommarspecial. Då ska det blandas alkoholhaltig midsommardryck med hans nedan valda akvavitfavoriter som bas. Håll till godo.

Midsommarfirandets 5 godaste akvavit, enligt Emil Åreng

Facit Dill från Stockholms bränneri

370 kr. Nr 58734

Krondill, dillfrön och torkad dill. Det är väldigt mycket dill för pengarna i Facit Dill. Den smakar som ingredienserna gör gällande: dill. Eller dillchips om du tycker det är godare än örten dill. Dill, dill, dill. Denna gör Facit Bar i samarbete med mästarna på Stockholms bränneri.

Matsup fräkne fanfar från Klocktornets destilleri

399 kr. Nr 34291

Akvavit smaksatt med rödgul trumpetsvamp ger svampig umamikänsla som är god. Fruktansvärt välbalanserad som passar till varma och kalla rätter, som Mat-Tina kanske hade kunnat säga.

Vasa 1628

496 kr. Nr 41312

När regalskeppet Vasa skönk 1628 så hittade man brännvin i mängder i vraket. Efter ett en del labbande så har man lyckats skapa en replika av originalet. Du dricker alltså nästan 400 år gammal sprit från havets botten. Fin balans med sköna anistoner. De hade lite stil och finess även då.

Aquavit från O.P. Anderson

295 kr. Nr 42

O.P har haft samma recept lika länge som Vasaskeppet legat på botten. Inte riktigt kanske, men åtminstone sen 1891. En klassiker av en anledning.

Akvavit från Norrbottens destilleri

300 kr. Nr 39458

Dennis Bejedals på Norrbottens destilleris magnum opus. Kanske inte, för han ska väl göra fler. Ginmästarna på Norrbottens destilleri första akvavit är ett givet inslag på långbordet. Snygg är den också.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.