Hoppa till innehåll

Varje whisky James Bond någonsin druckit

Sean Connery som James Bond med en whisky

Från Japan till Tennessee: Här är samtliga 8 whiskys som James Bond sugit i sig i Ian Flemmings böcker om den hemlige agenten.

Den älskade spionen James Bond känner vi väl i det här laget. Den engelske gentlemannen som kör fräsiga bilar och dricker Dry Martini ”shaken not stirred”. Men faktum är att den bilden inte riktigt är den samme som den som ges av Bonds skapare, Ian Fleming, i böckerna.

Den litterära Bond var till att börja med skotte och därför hade han en viss fallenhet för whiskyn. 007 må ses med en drink i handen i filmerna men i böckerna fullkomligt marinerar han sig med sprit, vad han än kan få tag i ska bara ner. I Åskbollen har det gått så långt att M skickar honom på rehab på grund av sitt omåttliga bruk av cigg och alkohol (60 cigaretter och en halv flaska starksprit om dagen).

Foto: Getty

I en forskningsartikel från Nottingham University framkom att böckernas 007 i snitt dricker 92 enheter i veckan (fyra gånger mer än rekommenderat) och som mest 50 enheter på en dag. Den där rehabsvängen kanske inte var så dum ändå.

Bond drack alltså kopiösa mängder alkohol och förmodligen vad som helst han fick tag på men låt oss fokusera på whiskyn. Trots sin skotska härkomst beställde Bond mestadels bourbon och rågwhisky. I filmerna har däremot 007 förärat sitt skotska arv och inmundigat några skotska klassiker. Bland annat har vi sett Daniel Craig sippa på en Macallan från 62 och Pierce Brosnan på en en tioårig Talisker.

Men i denna lista fokuserar vi på den whisky som förekommer i böckerna, vi börjar med de som går att köpa på Systembolaget. Häng med!

Canadian Club 40 % – Kanada

249 kr | Nr 80508

Första tillfället Bond dricker den? I Döden på Jamaica (Dr. No) under flera dagar i en bungalow – på Jamaica.

Hur smakar den? ”Fruktig smak med inslag av fat, aprikos, apelsinskal, makadamianötter, kryddor och vanilj.”

Jack Daniel’s 40 % – USA

329 kr | Nr 585

Första tillfället Bond dricker den? I I hennes majestäts hemliga tjänst när Bond informerar Marc-Ange Draco om datum och plats för sitt giftermål med Teresa di Vicenzo.

Hur smakar den? ”Smakrik, kryddig whiskey med karaktär av kolade ekfat, inslag av torkade aprikoser, nötter, smörkola, apelsin och vanilj.” Men det visste vi väl redan.

Suntory Whisky 43 % – Japan

439 kr | Nr 83308

Första tillfället Bond dricker den? I Man lever bara två gånger när Tiger frågar om Bond kan mörda Dr. Guntram Shatterhand (ett av Ernst Stavro Blofelds alias). Strax innan har Bond sagt ”Jag tror inte Japansk whisky utgör en bra grund för något alls”.

Hur smakar den? Inte testats av Systembolaget men enligt tillverkarna själva är den söt och kryddig med inslag av vanilj, vitpeppar och ingefära. Bond dricker denna med sodavatten, blir lättare så om man ska sänka 30 enheter.

Bond-whisky som inte finns på Systembolaget

Haig & Haig 12 Year Old 43,4 % – Skottland

4 988 kr | Finns här

Första tillfället Bond dricker den? I Leva och låta dö när han sitter och krökar med Felix Leiter på boxaren Sugar Rays bar, Sugar Ray’s, i New York.

Hur smakar den? Karamell och trä med en mjuk maltighet som täcker upp för dess hårdare kanter. Ytterst sällsynt whisky som endast finns tillgänglig whiskysidor som The Whisky Exchange. Tappad på flaska redan 1944!

I. W. Harper Kentucky Straight Bourbon Whiskey 40 % – USA

2 488 kr | Finns här

Första tillfället Bond dricker den? I I hennes majestäts hemliga tjänst i den kriminella geniet Marc-Ange Dracos mobila kontor. Senare i samma bok tar Bond två mackor med senap och en halv pint I.W Harper till lunch.

Hur smakar den? Ett av få tillfällen då guldmedaljer på flaskan faktiskt betyder att innehållet håller hög klass. Toner av Pekannöt, kanel, kola gör detta till en mycket fin whisky. Väldigt sällsynt nu för tiden.

Old Grand-Dad Bourbon 40 % – USA

362 kr | Finns här

Första tillfället Bond dricker den? I Leva och låta dö ombord på The Silver Phantom på väg mot Washington.

Hur smakar den? Mycket kryddig, perfekt för Bonds av alkohol bortfrätta smaklökar.

Black & White Blended Scotch Whisky 40 % – Skottland

238 kr | Finns här

Första tillfället Bond dricker den? I Attentat (Moonraker) då Bond beställer en stor whisky & soda på en liten pub i Kingsdown.

Hur smakar den? Ungefär som sin prislapp.

Walker’s De Luxe 43 % – USA

Pris okänt | Mer info här

Första tillfället Bond dricker den? På Jamaica i Mannen med den gyllene pistolen när Bond slappar i Kingstons hamn innan han skuggar Scaramanga till en bordell.

Hur smakar den? För uråldrig för att någon ska kunna veta men Bond avnjuter den som den är.

Läs också: Forskningsstudie bekräftar: James Bond är alkoholist

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.