En klassisk Gibson är precis som en Dry martini fast med syltlök i stället för oliv. Både oliver och syltlök är riktiga vattendelare, och jag har fördelen att uppskatta båda. Vill du imponera på bartendern så väljer du det senare. Granoljan är till för att lyfta ginen ännu ett snäpp och olja in gommen så att drinken går ännu fortare att dricka upp. Max fyra klunkar!
Så gör du drinken Gibson & Oil
Du behöver:
50 ml gin från LAB Distillery Organic Gin eller Åre Bränneri Winter Gin
10 ml torr vermouth från Spriteriet
3 droppar granolja från Högtorp Gård
Syltlök för garnering
Gör så här:
Fyll ett rörglas med is, tillsätt gin och vermouth och rör i ungefär 10 sekunder. Sila upp ingredienserna i ett iskallt martiniglas, garnera med en syltlök och droppa på granoljan
Emil Årengs tre främsta måsten just nu
Baren – Facit Bar, Umeå
Vore ju dum om jag inte tipsade om mitt eget magnum opus till bar, den första baren i världen där enbart svensk sprit och svenska råvaror används. Hyllorna i baren representerar landets olika landskap och börjar längst ner i Skåne för att avsluta längst upp i Lappland. Målet är att skapa en av världens bästa barer och bli ett facit för kommande generationer.
Spriten – Punsch
Det finns inget som andas mer Sverige än punsch – det är något vi ska vara stolta över och värna om. Punschen är på väg tillbaka, och är dessutom ett helt fantastiskt substitut till socker i exempelvis en Old fashioned. Tre punscher att testa: Grönstedts Punsch, Kronans Punsch och Bellmanpunsch.
Restaurangen – Karl August, Luleå
Luleå har varit en stad dit man gärna åker för att käka och dricka gott, framför allt på Hemmagastronomi och CG’s. Nu kommer det ett tillskott som heter duga. Karl August är en klassisk krog i Tallkottens gamla lokaler inne på Stadshotellet och andas både Riche och Sturehof. Krogen har precis öppnat och maten är helt episk, drycken likaså. En
framtida institution är född.