Annons
Annons

Pepparrotssnaps

Sugen på att sno ihop en egenkryddad snaps till midsommar i år?

Då kan vi ha hittat världens godaste – och enklaste – variant åt dig.

Igår kväll testade nämligen Café stjärnkocken Mathias Dahlgrens senaste stockholmska restaurangkoncept Matbordet, där tio personer sitter runt en tresidig ”bardisk” i marmor medan Dahlgren står i mitten, berättar om maten och lagar den framför ögonen på gästerna. Ett intimt, avspänt lyxigt och inte minst väldigt lärorikt sätt att äta ute.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Just igår brassade Dahlgren en sann svensk klassiker: köttbullar (”hälften nötfärs, hälften fläskfärs”) med gräddsås och potatismos (”på mandelpotatis och med väldigt lite smör – potatismos ska smaka potatis, inte smör”). Galet gott och generöst var det.

Men smaksensationen som verkligen dröjer sig kvar i gommen så här dagen efter – in a good way – är pepparrot. Pepparrot från snapsen som Mathias Dahlgren serverade, ihop med öl, till köttbullarna.

Snapsen brände behagligt på tungan, pepparroten jämnade på något sätt ut vodkans ”spritighet” och skapade en balanserad sup med sensationellt kittlande sting och massor av smak. Helt enkelt sanslöst smarrigt, det var alla tio vid bordet i går rörande överens om.

Dahlgren
Mathias Dahlgren, köttbullarna – och den urdruckna snapsen.

Här får du det superenkla receptet (fritt baserat på vad Mathias Dahlgren berättade i går):

Pepparrotssnaps

1. Häll så mycket vodka du vill krydda i en stor glasburk med lock. (Mathias Dahlgren nämnde inget specifikt märke, men Café rekommenderar Brännvin Special eller liknande.)

2. Skär en hyggligt stor bit pepparrot i centimeterstora bitar.

3. Lägg pepparroten på en kökshandduk och vik ihop handduken till en ”påse”.

4. Stoppa ner ”handdukspåsen” med pepparrot i glasburkens öppning så att den hänger ner i burken – men inte vidrör vodkan. Stäng locket så att ”påsen” kläms fast och inte ramlar ner i spriten. Detta är viktigt: spriten ska alltså smaksättas enbart genom pepparrotens aromer – och tro oss, det räcker!

5. Låt stå i tre dygn. (Det är tiden som burken är försluten ihop med pepparroten som främst påverkar smaken, inte mängden pepparrot.)

6. Skål! (Om du tycker snapsen blir för smakstark – tillsätt bara mer vodka.)

Mer info om Mathias Dahlgren och Matbordet här.

Jens Stenberg

Annons

Dela (100)
Tweeta

Annons


Laddar