Dunjackan – från gatan till catwalken

Dunjackan är lika gångbar i den svenska vinterkylan som på modeveckan i Paris.

Markus Thörnhammar  |  Publicerad 2019-01-18 10:37  |  Lästid: 3 minuter

De senaste året har inneburit något av ett paradigmskifte i modevärlden då streetwear har tagit klivet från gatan in på catwalken. Anrika och traditionstyngda modehus som Balenciaga är numera minst lika kända för sina sneakers och kepsar som för sina haute couture-kreationer.

En av centralgestalterna i den här utvecklingen är onekligen amerikanen Virgil Abloh. Nyligen släpptes hans första kollektion som chefsdesigner för Louis Vuitton vilken omedelbart slog försäljningsrekord – kollektionen var således mer kommersiellt framgångsrik än Louis Vuittons uppmärksammade Supreme-samarbete från 2017.

När Virgil Ablohs eget märke Off-White visade sin senaste kollektion på den nu pågående modeveckan i Paris var ett av de centrala plaggen en iögonfallande lång, lila dunjacka som bars av rapparen Offset.

View this post on Instagram

Off-White Fall / Winter 2019

A post shared by eletrikhman (@eletrikhman) on

En rappare i en dunjacka på catwalken på Paris är en logisk konsekvens av modevärldens oförblommerade streetwear-vurm. Dunjackan har länge varit ett givet plagg inom hiphop-kulturen. Den moderna dunjackan skapades efter att Seattle-bon Eddie Bauer nästan frusit ihjäl under en fisketur 1935. Under det senare 1900-talet urbaniserades den praktiska och värmande jackan och kulminerade i popularitet på 90-talet i glansiga och överdådiga utföranden.

Den legendariske rapparen Notorius B.I.G i tidstypiskt gräll dunjacka, här tillsammans med rapparen Mase (till vänster).

Dunjackans anseende försvagades inte när 90-tal övergick till 2000-tal – ett uppmärksammat exempel från de senaste åren är Drakes röda Moncler-jacka i en av 2010-talets största hittar, Hotline Bling.

Utöver dunjackans ikoniska status ur en modemässig synvinkel är dess praktiska egenskaper icke att förringa. Få plagg är lika värmande som dunjackan, vilket gör den till ett oumbärligt val för den som vill ta sig igenom återstoden av den svenska vargavintern utan frostskador på torson.

Café väljer 10 dunjackor som hjälper dig att hålla både värmen och stilen

Sno stilen från Off-White – fast i budgetversion – med den här lila oversize-dunjackan från Asos.

Även den här jackan är lite längre, dessutom i glansigt, 90-talsdoftande utförande, från Cheap Monday.

90-talstrenden håller i sig. Här i djärvt mönstrad variant från Nike.

Avskalad, klarblå dunjacka från J. Lindeberg.

Modehuset Prada har givetvis en egen dunjacka.

Lättviktssdunjacka i bombermodell från H&M.

Vändbar camo-dunjacka från klassiska outdoor-märket Helly Hansen.

Benvit dunjacka från GANT.

Moncler-dunjackan har varit ikonisk i decennier, här i slimmat, svart utförande.

Klarröd lättviktsdunjacka från Calvin Klein.

Den här artikeln innehåller sponsrade länkar via tjänsten APPRL.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-01-22 16:28