Jakob Dworsky och August Bard Bringéus pluggade tillsammans på Handelshögskolan i Stockholm. När de kände att det fanns ett glapp i det traditionella storlekssystemet startade de klädmärket Asket tillsammans.
– Vi är varken designers eller moderävar, men Asket är inte heller ett traditionellt klädmärke. Vi är två helt vanliga men frustrerade klädentusiaster som valde att ta saken i egna händer. Vi insåg båda att de traditionella karriärbanorna inte riktigt var för oss, säger August.
Märket Asket har funnits i drygt ett år och när Café var på besök på kontoret på Regeringsgatan i Stockholm hade de fullt upp med att ta emot beställningar, packa och skicka iväg produkter. De gör allt själva, just den här dagen med hjälp av Augusts flickvän.
– Vi grundade bolaget i början av 2015 men lanserade T-shirten, vår första produkt, först i Augusti. Med Asket vill vi bryta loss basplagg ur modehysterin och fokusera på det som verkligen spelar roll: kvalitet och passform, säger August.
Berätta om namnet!
– En asket är en person som lever extremt enkelt och bara unnar sig det allra nödvändigaste här i livet. Det kan såklart låta tråkigt och inget vi förespråkar, men för oss är det en metafor för hur vi vill jobba i allt från affärsmodell till design. Det finns extremt mycket onödigheter i branschen som inte tillför något värde till produkten och det vill vi helt enkelt skära bort och enbart fokusera på det som spelar roll, svarar August.
Hur föddes idén?
– Idén har vi egentligen haft i flera år – den föddes ur en gemensam frustration över hur det kan vara så svårt att hitta något så till synes enkelt som bra basplagg. Vi kunde inte fatta hur en vit T-shirt kan kosta norr om 600 kr och samtidigt har jag själv alltid fallit mellan storlekar och haft otroligt svårt att hitta välsittande kläder. Vi tänkte helt enkelt att det måste gå att göra annorlunda, och efter lite spånande föddes idén om Asket.
Ni har ett eget system för storlekar, kan ni berätta hur det fungerar?
– Vi har helt enkelt utvidgat det existerande systemet. Istället för att bara ha fem storlekar (XS-XL) har vi tre versioner av varje: short, regular och long. Totalt 15 storlekar som gör att vi bättre kan ta hänsyn till att allas kroppsformer inte är likadana, säger Jakob och fortsätter:
– Ta mig som exempel, jag är relativt lång och smal och tvingas ofta välja mellan en lagom bred men för kort medium, eller en lagom lång men för bred large. I vårt system kan jag istället välja en medium-long och slipper kompromissa.
Efter att först ha tillverkat en T-shirt med sitt nya storlekssystem fortsatte man i höstas med en sweatshirt – och nyligen lanserade man sin första skjorta: Oxfordskjortan. Skjortan är tillverkad i 100% egyptisk bomull och är sydd i en fabrik i Portugal som tillverkat skjortor sedan 1954.
Ni har er produktion lagd i Portugal, vore det inte billigare att ha den i, säg, Kina?
– Absolut, vi skulle kunna spara en del på att producera i Asien, men vi är inte särskilt intresserade av att skrapa några kronor och ören från produktionspriset. De stora kostnaderna tillkommer först senare i distributionsledet så om man ska trimma kostnader någonstans utan att tumma på kvalitet eller fabriksförhållanden är det rimligtvis där. Genom att kasta ut mellanhänder, dyra butiksytor och traditionell marknadsföring kan vi ändå erbjuda kläder av riktig lyxig kvalitet, tillverkade i Europa under bra förhållanden till ett vettigt pris, säger Jakob.
– Skjortproduktion är extremt komplext och den sortens erfarenhet märks när över 600 unika komponenter ska koordineras och sammanfogas med extrem precision. Det är svårt att fatta som konsument – många tror att det är en automatiserad process, men bakom varje kvalitetsskjorta ligger ett extremt hantverk, säger August.
Varför blev det just en Oxfordskjorta?
– En klassisk Oxfordskjorta är kanske det mest användbara basplagget som finns tack vare sin förmåga att träffa en sweetspot mellan dressat och avslappnat. För oss var det därför viktigt att hitta en balans i plagget: ett tungt men lyxigt tyg, skräddad men bekväm passform och distinkta men avskalade detaljer, svarar August.
Hur gör jag om jag vill köpa något av era plagg?
– Det är bara att surfa in på Asket.com och beställa en så kommer den på posten inom 1-2 dagar. Om du är osäker på vilken Asket-storlek du har kan du använda dig av Virtusize eller höra av dig till oss så hjälper vi till, säger Jakob och lägger till:
– Eller om du är i Stockholm 7-15 maj är du varmt välkommen att svänga förbi vår popup-store på Åsögatan 136, vi kommer att vara där hela veckan!
Här kan du läsa mer om Asket och beställa deras plagg!
Här kan du se en film som förklarar Askets storlekar närmare.