Ebba Busch Thor: “Blir nipprig av att visa en annan sida än Agenda-Ebba”

Ebba Busch Thor om hennes syn på svensk abortlagstiftning, om att hantera prestationsångesten som en gång fick henne att krascha, om pappan i Sjunde Himlen och om hon behövt googla "demagog".

Olle Arnell | Foto: IBL  |  Publicerad 2016-11-16 05:54  |  Lästid: 2 minuter

Fördomspodden är podcasten där Cafés Emil Persson presenterar sina fördomar om en känd svensk person – på personen i fråga. Bland tidigare gäster har vi hört bland andra Alex Schulman, Little Jinder, Alice Bah Kuhnke, Robert Aschberg och Erik Nivas reaktioner på spridda fördomar om sig själva. Den här veckan är det dags för Fördomspoddens första – men förhoppningsvis inte sista – partiledarbesök, när Kristdemokraternas Ebba Busch Thor är gäst.

Så varför ställer en partiledare upp i en podcast där hon utsätts för en massa förutfattade meningar? Precis den frågan ställer sig Emil Persson – och presenterar den på sitt egna sätt: i form av en fördom.

Anledningen till att du ställer upp här och så småningom, har jag noterat på ditt Instagramkonto, även i Så ska det låta är att du och ditt pressteam tagit fram en strategi som ska visa att Ebba Busch Thor är skönare än folk tänker.

– Hehe, nej riktigt så genomtänkt är det inte. Men däremot så tycker jag själv att det är väldigt roligt att få lov att göra såna här saker. Jag blir lite nipprig när jag känner att jag bara måste gå runt med partiledarkavajen hela tiden. Att få lov att gå lite utanför den rollen gör att jag tycker att jobbet är roligare och det passar mig bättre. Hade det funnits tryck på det omvända hade det nog blivit rätt rejäla bråk i staben men nu är vi alla överens om att jag mår bra av att göra det och att det är positivt att visa en annan sida än Agenda-Ebba.

Efter fördomen om partiledarens imagebyggande fortsätter Emil med en fördom om ett mer allvarligt och känsligt ämne.

Du ställer dig bakom svensk abortlagstiftning, men för dig personligen är det helt otänkbart att kortsluta ett människoliv.

– Hmm, jätte...jättesvårt. Jag står bakom svensk abortlagstiftning och det gör jag inte bara som partiledare och för att det varit mitt partis hållning i snart 30 år. Jag har väldigt stor respekt för att det finns tillfällen då man känner att det är den enda utvägen och jag har varit med om nära vänner som har gått igenom det och vet att det kan vara otroligt tufft och med svåra omständigheter, säger Ebba och blir mer personlig i sitt svar.

– Jag själv skulle nog ha väldigt svårt för det, men det bygger ju också på att jag har barn i dagsläget och i vårt fall har det varit planerat, önskat och välkommet från dag ett och då förhåller man sig ju till det som ett barn redan från början. Det är ett jättesvårt etiskt dilemma att man väljer att se på det så olika.

Sedan utvecklar Ebba resonemanget ytterligare kring lagstiftningen och oönskade graviditeter. Du hör hela intervjun i Fördomspodden som du hittar i Acast, längst ned i artikeln och på andra ställen där podcaster finns!

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-05 16:33