Skandaler, medaljer och klyschor: Så går det i OS – dag för dag

cafevik  |  Publicerad 2014-02-06 11:14  |  Lästid: 4 minuter

Protester mot Putin, nya Petter Northug-skandaler – och svenska guldmedaljer. I morgon invigs vinter-OS i Sotji, men Café vet redan vad som kommer att hända. Jonas Dahlquist tittar i spåkulan och listar spelens highs and lows, dag för dag.

* * *

6 februari: Lam smygstart

OS smyger igång med lite snowboard och konståkning. Det är som att tjuvkika på ens julklappar och upptäcka att man kommer att få en Takida-cd. Petter Northug får skandalrubriker för en Zlatan-referens som, vid närmare eftertanke, inte är det minsta skandalös.

7 februari: Tittaruppror

Krigsrubriker skapas när det visas reklam under invigningen. Folket missar både Kazakstans och Kirgizistans inmarsch. ”Ett enormt svek”, säger Rolf54Trollhaettan i ett kommentatorsfält.

8 februari: Vilket skämt!

En gäst i Viasats OS-studio nyser mitt under pågående sändning. Programledaren Carolina Klüft reagerar direkt med att säga ”Sotji prosit!” och blir folkkär för 28:e gången i sitt liv. Hyllas i kvällstidningarna och benämns som ”en svensk Tina Fey”.

9 februari: Första förnedringen

Marcus Hellner tar silver i skiathlon bakom den där Northug.

10 februari: Zzzzzzzzzzz

Puckelpist, rodel, short track och Finland–Kanada i damernas ishockeyturnering ”toppar” denna måndag.

11 februari: Nästa skidmiss

Marcus Hellner tar silver i sprint bakom den där Northug.

12 februari: Klyschigt värre

Efter knackigt spel mot Tjeckien säger Per Mårts: ”Vi måste åka mer skridsko, lägga fler puckar på mål och ha trafik framför deras målvakt.” Väntat, då det är den enda taktik samtliga lag i ishockeyns historia har använt sig av. Petter Northug får nya skandalrubriker för någon ny bagatell.

13 februari: Allt faller

I finalen på damernas 500 meter short track ramlar samtliga finaldeltagare och tvingas bryta loppet. Efter en timmes konfererande beslutar domarna att ge medaljerna till sig själva.

14 februari: Anonym triumf

Johan Olsson tar guld på 15 km klassisk stil i skidåkning. Därmed är han (återigen) klar vinnare av Bragdguldet 2014, men fortfarande skulle bara 0,01 procent av den svenska befolkningen känna igen Olsson på gatan.

15 februari: Kämpa, Tre kronor

Lettland håller på att ställa till det för Sverige i hockeyn, men Niklas Kronwall avgör med ett slagskott i power play med bara tre minuter kvar. 2–1-segern till trots får Mårts kritik men parerar elegant på presskonferensen med att anklaga motståndarna för falsk marknadsföring: ”Det var ju inte alls något lett land att spela mot!” Hyllas i kvällstidningarna och benämns som ”en svensk Will Ferrell”.

16 februari: Protest med problem

Stor manifestation för homosexuellas rättigheter bland de aktiva när hundratals deltagare målar naglarna i regnbågsfärger, helt i Emma Green-Tregaros anda. Manifestationen kommer av sig då det visar sig att nästan alla aktiva i vinter-OS har handskar på sig.

17 februari: Stäng av tv:n

Isdans, tvåmansbob och snowboardcross på programmet. Läge att boka tvättstugan, med andra ord.

18 februari: Nästan alpinsuccé

Ett riktigt surt silver för Jessica Lindell-Vikarby i storslalom, som bara är nio ynka hundradelar från ett guld.

19 februari: Arbejdslinjen

Petter Northug erbjuder Marcus Hellner jobb som vallare. Ny jätteskandal. Sverige vinner sin kvartsfinal i herrarnas ishockey tack vare storspel från Henrik Lundqvist.

20 februari: Guld i vad?

Stor svenskdag! 23-årige Viktor Öhling-Norberg tar guld i SkiCross, vilket är en sensation för de flesta då de aldrig ens hört talas om SkiCross, som därmed är vinter-OS motsvarighet till sommar-OS dubbeltrap. Sverige tar sedan också guld i damernas curling. Lagkapten Margaretha Sigfridsson blir ”guld-Maggan” med hela svenska folket i ungefär en vecka.

21 februari: Konfunderad curling

Sveriges curlingherrar tar silver efter finalförlust med 9-5 mot Ryssland. Vladimir Putin står på läktaren och försöker se ut som att han fattar reglerna.

22 februar: Kalla biter ifrån

Charlotte Kalla gör ett utomjordiskt ryck i den sista uppförsbacken innan upploppet på tremilen och håller avståndet in i mål. Hon får livstidskontrakt med flertalet företag med ”hälsosam profil” och kommer att synas i reklamfilmer på tv i 40 år framöver. Hockeyherrarna tar brons efter en avslagen 4–1-seger mot uppenbart bakfulla tjecker. Frida Hansdotter tar brons i slalom.

23 februari: Hej då

Avslutande tävlingsdagen. Kanada vinner guld i hockey, sjukt att Sidney Crosby avgör igen! André Myhrer tar slalombrons. Sista gången gemene man hör ortsnamnet ”Sotji”.

Jonas Dahlquist

Foto: All Over Press, Viasat, Braun. Tidigare publicerad i Café nummer 2/2014. 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-12-14 14:58