Hoppa till innehåll

Emil Åreng: ”Fem måsten till nationaldagsfirandet”

Vi svenskar firar ju inte så satans hårt som norrmännen gör men vi gör det ju varje fredag och lördag istället på vårt sätt när solen äntligen är framme. Nu är den ju verkligen framme med besked så ni kan ju räkna med en sjuhelvetes regnig sommar där ni kommer sitta inne i era husvagnar och kolla ut över ett indränkt Sverige där galonen har bytt ut shortsen. Är det i år galon-shortsen blir en en grej?

Oavsett så är det några självklara nyheter och några favoriter som gör att värmen är kvar i själen oavsett väder.

Norrbottens Destilleri Fusion 004 Schnapps

Sveriges bästa akvavit kommer från Töre i Norrbotten och är det man alltid önskar med akvavit men också något att blanda på. Iskall så är den helt sinnes, byxljummen så får man allt man behöver och att byta ut den här i klassiska gin-cocktails är något varje cocktailnörd norr om Smygehuk verkligen borde prova. Borde finnas på var mans midsommarfest men också de helger du verkligen vill fira livet.
(Artnr: 39458)

Grönstedts Le National 2024

Grönstedts släpper varje år en hyllning fram emot nationaldagen och i år är det inget undantag. Designen är en tydlig hommage till Gamla stan där legenden Johan Daniel Grönstedt skapade sin första cognac på Restaurang Stiernan. Jag har de senaste åren hyllat Grönstedts för hur de verkligen lyfter sitt gamla arv i både design, smak och känsla. Detta är den bästa ”Nationalen” jag testat hittills och för det facila priset för 895:- så är det perfekt present till sig själv, yngsta delen är 20 år och den äldsta är 33 år vilket man känner, det är ungt och frisk med toner av aprikos och persika, men när man svalt och känt helheten så kommer den där tobaken tillsammans med chokladen ut på ett fantastiskt sätt. Det är kanske så här Sverige smakar för någon som aldrig varit här? 
(Artnr: 41685)

Norrtälje Bränneri Roslagspunsch Hallon

Det här kommer bli en favorit oavsett vem du frågar till högtider. Anna som driver Norrtälje har lyckats med konststycket att bevara vad en punsch ska smaka men också fått in ett modernt snitt i det. Det här är en ”sommartårta” i dryckesform, en hyllning till Sverige och de finaste vi har i dryckesväg, nämligen punsch, nu med hallon, har vi längtat? Näe, det har vi inte för vi visste inte att det fanns, men nu längtar jag tills helgen igen.
(Artnr: 30960)

Hernö Botanical Flavoured Gin

Jag har hyllat den förut och jag gör det igen. Det här är den bästa ginen som gjorts I Sverige med bara två ingredienser, Enbär och korianderfrön i mängder gör att man börjar ifrågasätta mycket annan gin som har så satans mycket grejernär detta epos deluxos inte behöver det? Hernö har gjort det igen och nu tror jag det satte spiken i kistan för hur man gör gin.
(Artnr: 58877)

Episk Likör Hjortron

I många har det egentligen bara funnits en hjortronlikör på bolaget och den kanske aldrig var så jäkla bra? Nu däremot finns det en helt episk likör som jag verkligen tycker ni borde prova om ni gillar de vackraste bäret vi har från Sverige. Flaskan är så packad med bär och avrundan med en smak av ek för att få dig att vilja drömma dig bort till en myr i Västerbotten. Perfekt att dricka ren, använda till dessert eller som en rolig ingrediens i cocktails.
(Artnr: 85751)

Emil Åreng är prisbelönt bartender med bas i Umeå. Han har gett ut boken ”Salongs i Norrland” och skriver om sitt spritfyllda liv för Café.

Email: emil@facitbar.se

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.