Annons
Annons

En hommage till 8 av Stockholms bästa sunkpubar

Det här är en hommage. En akt av vördnad och respekt för några av de ting som jag håller allra högst i världen. Jag pratar såklart om sunkhaken. Det här är mitt tack.

Sofia Börjesson

Foto: Shutterstock/Beers under thirty

Foto: Shutterstock/Beers Under Thirty (Instagram)

Det är något alldeles särskilt att slå sig ner vid de avskavda mahognyborden bland karaktärer som det vilar någon form av lundellsk prosa över. Ett höjt finger mot baren ger omedelbar utdelning i form av en stor stark. En kommunikation lika självklar som vad just en ”stor stark” är (fatölen med mest alkohol per krona).

Läs även: 19 tecken på att du (eller din kompis) blivit ölsnobb

Även om du bara är halvdant bevandrad bland Stockholms sunkpubar har du med största sannolikhet redan varit på klassiker som Carmen, Dovas eller Gröne Jägaren. De är för självklara och får därför inte vara med på den här listan. Det finns fler som puttas ut av anledningar som tar för lång tid att redogöra för här. Söderkällaren, Snövit och Balthazar för att nämna några… Listan kan göras lång, men utrymmet begränsar oss. Nåväl. Här är i alla fall åtta av Stockholms bästa sunkpubar men utan inbördes ordning, ty det blir för svårt.

91:an, Skanstull

Motivering: Med ett klientel som med åren har blivit ett med tegelväggarna, den brunmålade väggpanelen och de omaka pinnstolarna känns 91:an alldeles solklar på denna lista. Här går det utmärkt att säga ”en stor stark” i baren utan att få följdfrågor eller en svindyr IPA i handen. Här får du i stället en Norrlands guld för 44 kronor, och stammisarnas tugg är helt gratis.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Kuriosa: Överhört på 91:an: ”Gröne Jägaren? Haha – det var länge sedan de släppte in mig där”. 

Foto: Café

Tegel och väggpanel är melodin inne på 91:an i Skanstull. Foto: Café

Teodora, Fridhemsplan

Motivering: Stor stark, 30 kronor. Och egentligen behöver inte motiveringen bli längre än så. Inredningen ser alldeles på pricken ut som i en Norrlands guld-reklam, belysningen är dämpad och du behöver bara ge 45 kronor för en habil pommes med chilibea. Här finns förstklassig underhållning i form av Jack vegas-maskiner och ja, en stor stark (Pripps om det spelar någon roll) kostar som sagt bara 30 kronor.

Kuriosa: När en av Sveriges rikaste artister förärade Teodora med ett besök häromåret och ville betala fick han kalla handen – Amex Black fungerar nämligen inte här.

Foto: Beers Under Thirty (Instagram)

Det är inte många av de gamla favoritsunkhaken som fortfarande kan stoltsera med så bra priser som Teodora. Foto: Beers Under Thirty (Instagram)

Polhem, Södermalm

Motivering: Öster om korset där Götgatan klyver Ringvägen finns en alldeles särskild plats. Här är alla lika inför både Gud och varandra. Många hävdar att det är Stockholms sista sunkstråk och en rentav historisk plats. Området kallas ”Bearnaisebältet” av dem som trivs där, och ”Lower Ring Side” av dem som ingen tycker om. Här finns guldkorn som Snövit, Bleckan – och Polhem.

På Polhem går det bra att kliva in direkt efter en korpenmatch med blödande knän och beställa en stor stark (Norrlands guld, 42 kr). Och på den inglasade menyn vid entrén går att läsa att puben är ”en stolt del av Södermalms legendariska bearnaisebälte”. Tystnad. Slow clap.

Kuriosa: Kleerup har setts här vid flertalet tillfällen och Markus Krunegård finns på bild under pubens Instagram-tagg. Rimligt.

Rosa Drömmar, Lilla Essingen

Motivering: Bilden här nedanför är tagen på Rosa Drömmar, och vi håller med Sigge. Vi älskar Stig. Övrig motivering, se kuriosa.

Kuriosa: Författaren Stig Larsson besöker, enligt egen utsago, Rosa Drömmar två gånger om dagen. Om man sökte på Essinge Brogata på Google Maps kunde man för inte så länge sedan se Stig sitta på uteserveringen (obs sant). Nu har dock bilden bytts ut.

Jag älskar Stig Larsson. Det kan du också göra.

Ett foto publicerat av Sigge Eklund (@siggeeklund)

Klicka vidare till nästa sida för att se resterande fyra sunkpubar! 

1 2

Annons

Dela (1.41k)
TweetaLaddar