En hommage till 8 av Stockholms bästa sunkpubar

Det här är en hommage. En akt av vördnad och respekt för några av de ting som jag håller allra högst i världen. Jag pratar såklart om sunkhaken. Det här är mitt tack.

Sofia Börjesson  |  Publicerad 2017-06-20 19:40  |  Lästid: 4 minuter
Foto: Shutterstock/Beers under thirty
Foto: Shutterstock/Beers Under Thirty (Instagram)

Det är något alldeles särskilt att slå sig ner vid de avskavda mahognyborden bland karaktärer som det vilar någon form av lundellsk prosa över. Ett höjt finger mot baren ger omedelbar utdelning i form av en stor stark. En kommunikation lika självklar som vad just en ”stor stark” är (fatölen med mest alkohol per krona).

Läs även: 19 tecken på att du (eller din kompis) blivit ölsnobb

Även om du bara är halvdant bevandrad bland Stockholms sunkpubar har du med största sannolikhet redan varit på klassiker som Carmen, Dovas eller Gröne Jägaren. De är för självklara och får därför inte vara med på den här listan. Det finns fler som puttas ut av anledningar som tar för lång tid att redogöra för här. Söderkällaren, Snövit och Balthazar för att nämna några… Listan kan göras lång, men utrymmet begränsar oss. Nåväl. Här är i alla fall åtta av Stockholms bästa sunkpubar men utan inbördes ordning, ty det blir för svårt.

91:an, Skanstull

Motivering: Med ett klientel som med åren har blivit ett med tegelväggarna, den brunmålade väggpanelen och de omaka pinnstolarna känns 91:an alldeles solklar på denna lista. Här går det utmärkt att säga ”en stor stark” i baren utan att få följdfrågor eller en svindyr IPA i handen. Här får du i stället en Norrlands guld för 44 kronor, och stammisarnas tugg är helt gratis.

Kuriosa: Överhört på 91:an: ”Gröne Jägaren? Haha – det var länge sedan de släppte in mig där”. 

Foto: Café
Tegel och väggpanel är melodin inne på 91:an i Skanstull. Foto: Café

Teodora, Fridhemsplan

Motivering: Stor stark, 30 kronor. Och egentligen behöver inte motiveringen bli längre än så. Inredningen ser alldeles på pricken ut som i en Norrlands guld-reklam, belysningen är dämpad och du behöver bara ge 45 kronor för en habil pommes med chilibea. Här finns förstklassig underhållning i form av Jack vegas-maskiner och ja, en stor stark (Pripps om det spelar någon roll) kostar som sagt bara 30 kronor.

Kuriosa: När en av Sveriges rikaste artister förärade Teodora med ett besök häromåret och ville betala fick han kalla handen – Amex Black fungerar nämligen inte här.

Foto: Beers Under Thirty (Instagram)
Det är inte många av de gamla favoritsunkhaken som fortfarande kan stoltsera med så bra priser som Teodora. Foto: Beers Under Thirty (Instagram)

Polhem, Södermalm

Motivering: Öster om korset där Götgatan klyver Ringvägen finns en alldeles särskild plats. Här är alla lika inför både Gud och varandra. Många hävdar att det är Stockholms sista sunkstråk och en rentav historisk plats. Området kallas ”Bearnaisebältet” av dem som trivs där, och ”Lower Ring Side” av dem som ingen tycker om. Här finns guldkorn som Snövit, Bleckan – och Polhem.

På Polhem går det bra att kliva in direkt efter en korpenmatch med blödande knän och beställa en stor stark (Norrlands guld, 42 kr). Och på den inglasade menyn vid entrén går att läsa att puben är "en stolt del av Södermalms legendariska bearnaisebälte”. Tystnad. Slow clap.

Kuriosa: Kleerup har setts här vid flertalet tillfällen och Markus Krunegård finns på bild under pubens Instagram-tagg. Rimligt.

Rosa Drömmar, Lilla Essingen

Motivering: Bilden här nedanför är tagen på Rosa Drömmar, och vi håller med Sigge. Vi älskar Stig. Övrig motivering, se kuriosa.

Kuriosa: Författaren Stig Larsson besöker, enligt egen utsago, Rosa Drömmar två gånger om dagen. Om man sökte på Essinge Brogata på Google Maps kunde man för inte så länge sedan se Stig sitta på uteserveringen (obs sant). Nu har dock bilden bytts ut.

Jag älskar Stig Larsson. Det kan du också göra.

Ett foto publicerat av Sigge Eklund (@siggeeklund)

Blecktornskällaren (Bleckan), Skanstull

Motivering: Med spelautomater, mörkt möblemang och något fler bord och stolar än det egentligen finns plats för tar sig även Bleckan in på listan. Bleckan består av två delar: en med, och en utan, vita dukar. Hit kan du med andra ord både ta din partner på dejtnight och din polare på aw. På Bleckan kan man dessutom beställa ost med nachos och mysa i mörka hörn framför tända ljus.

Kuriosa: Thåström har varit här mer än en gång.

City krogen, Norrmalm

Motivering: Trots få kvadratmeter finns nästan allt man behöver på City krogen. ”Stor stark” står till och med utskrivet på menyn utan vidare specifikation och du kan bara välja mellan tre ätbara ting: pommes med bea, nachos med aioli eller toast skagen. Inredningsmässigt får ögonen vila på skavd mahogny i överflöd och en orimligt stor takkrona. Det lämpliga läget med närhet till t-centralen gör detta krypin till en samlingsplats – för alla.

Kuriosa: Nej, jag har inte skrivit fel. City krogen har valt att särskriva namnet. Och det gör bara stället ännu bättre.

Foto: Café
City krogen skriver ut "stor stark" på menyn utan vidare specifikationer. Hos dem innebär det en Falcon. Foto: Café

Stora Vikingen: Röde orm, Mariatorget

Motivering: Stora Vikingen eller Röde orm? Pizzeria eller pub? Stället fullkomligt skriker av ambivalens, så till den grad att det hänger två skyltar med olika namn ovanför entrén. Och det respekterar jag. Nog om det. Här hittar du färgade fönsterrutor med vinrankemönster, vikingatapeter och runstenar i miniformat. På varje bord finns dessutom en rejäl plastbukett och högtalarna sprack för något år sedan så det är med nöd och näppe man hör att det är Celine Dion med I'm Your Lady som spelas.

Kuriosa: Enligt herren i baren är detta Södermalms äldsta pizzeria.

Foto: Café
Ambivalensen är tydligen redan innan man kliver in. Två skyltar, två namn – ett ställe. Foto: Café

Stabil, Midsommarkransen

Motivering: Inklämd mellan kemtvätten och Midsommarkransens tunnelbana ligger fristaden Stabben. Ett av få ställen i Stockholm där folk faktiskt kan somna vid borden utan att bli utkastade sägs det. Ett guldställe i sak, men som får minus för ölpriserna. För att även om såväl inredning som klientel är helt rätt är det dålig APK här. Dessutom är maten egentligen alldeles för bra.

Kuriosa: Stabil är huvudsponsor till division 5-klubben Kransen United.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 00:10