Hoppa till innehåll

Ingen Oscar till En man som heter Ove: ”Tråkigt, den enda filmen med ett budskap”

Sofia Börjesson

En man som heter Ove var nominerad i två kategorier under Oscarsgalan – men svenskarna blev utan statyett.

Hannes Holms hyllade film En man som heter Ove var nominerad till både årets bästa utländska film och bästa smink, men istället vann iranska The Salesman och Suicide Squad statyetterna.

I en intervju med Expressen uttrycker regissören Hannes Holm ändå ett visst mått av optimism.

– Tråkigt för Ove som var den enda filmen med ett budskap om just Trumps negativa nationalistiska politik. Roligt för Asghar (regissören till The Salesman) för att hans frånvaro nu blir en tydlig markering. Ser fram emot att åka tillbaka hit, säger han.

Och huvudrollsinnehavaren Rolf Lassgård stämmer in:

– Klart vi ville vinna! Men ändå det lättaste att förlora mot, då det är ett viktigt politiskt statement som man misstänkt skulle komma och självklart ställer upp på.

Eva von Bahr och Love Larson, som var nominerade för bästa smink, väljer också att se utgången från den ljusa sidan. De nominerades för andra året i rad, förra året med filmen Hundraåringen.

– Vi är sjukt stolta över att vara two time academy award nominees! Men givetvis hade det varit härligt att vinna, säger Love Larson till Expressen.

Men totalt lottlöst blev det inte för Hollywood-svenskarna trots allt. Bäst smink-statyetten gick nämligen till Suicide Squad som hade Joel Kinnaman i en av rollerna, och dessutom vann Linus Sandgren för Bästa foto genom filmen La La Land.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.