Hoppa till innehåll

En ovanligt onödig film

För er som stod ut med att karaktärerna i tv-serien Entourage aldrig utvecklades kommer nu filmen där karaktärerna fortsätter att inte utvecklas! En sista gång! Vi tar det från början. När stjärnorna från skrotade tv-serien Veronica Mars (2004-2007) bestämde sig för att försöka crowdfunda en filmversion via kickstarter.com öste fansen in över 2 miljoner dollar på 12 timmar. … Continued

entourage

För er som stod ut med att karaktärerna i tv-serien Entourage aldrig utvecklades kommer nu filmen där karaktärerna fortsätter att inte utvecklas! En sista gång!

Vi tar det från början.

När stjärnorna från skrotade tv-serien Veronica Mars (2004-2007) bestämde sig för att försöka crowdfunda en filmversion via kickstarter.com öste fansen in över 2 miljoner dollar på 12 timmar. Ett nytt rekord. Som stod sig i ett dygn.

Dagen efter startade Entourage-fanet Grant Elliot en insamling för att stoppa filmversionen av Entourage och drog in över 3 miljoner dollar – på två timmar. Pengar som seriens skapare Doug Ellin helt enkelt skulle få om han lovade att inte göra filmen (medan fans som bidragit med tiotusen dollar eller mer erbjöds chansen att elda upp en sida ur manuset).

Doug Ellin tog inte pengarna. Och 24 juni i år har en ovanligt onödig film premiär.

Men hur kan en serie vara så hatad av sin egen fanbase?

Till att börja med ska man väl nämna att nästan ingen hatade de tre första säsongerna. Och att många klamrade sig fast även efter haveriet (säsong 4). Och att vissa höll ut till slutet (säsong 8) i hopp om att Doug Ellin skulle återuppfinna sin egen skapelse. Och att en handfull fans (med lågt ställda krav på livet) inte ens märkte att serien blev dålig.

Själv lyckades jag aldrig förälska mig i tv-serien. Mest för att det inte var en tv-serie. Entourage var en sitcom. Tv-serier har karaktärsutveckling och konflikter som sträcker sig över flera avsnitt. Entourage hade sitcomens alla markörer, från de statiska karaktärerna med sina statiska egenskaper (den smarta, den dumma, den snygga etc) till de flyktiga konflikterna (som i regel löstes när avsnittets cameorollande kändis ringde ett samtal på tröskeln till eftertexterna).

En grabbversion av Sex and the city. Utan Sex and the citys blygsamma framåtrörelse.

Och om Sex and the city mynnade ut i två av 2000-talets sämsta filmer hittills (i förhållande till budget) begriper jag inte hur ens den tredje sortens Entourage-fans (de med lågt ställda krav på livet) kan odla förväntningar på den här filmen. Inte efter att ha sett trailern där absolut ingenting frångår mallen Doug Ellin använde under åtta säsonger på tv.

Men jag begriper också att det finns någonting där jag inte förstår. Eller som youtube-kontot Clunkmess formulerade saken i det infekterade kommentarsfältet under första trailern: “to all the Entourage haters: please get lost and go watch your gay Parks and Recreations on NBC!”

entourage

5 ovanligt nödvändiga filmer baserade på tv-serier:

Serenity (2005), baserad på Joss Whedons hastigt nedlagda tv-serie Firefly (2002).

Jagad (1993), baserad på tv-serien The Fugitive (1963-1967).

Star Trek (2009), alltså JJ Abrams suveräna reboot av Star Trek-franchisen, som började som tv-serie 1966.

Mission impossible III (2006), baserad på Mission impossible 1-2 som baserades på tv-serien Mission impossible (1966-1973).

Traffic (2000), baserad på brittiska miniserien Traffik (1989).

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.