Så ofta ska du borsta tänderna för att minska risken för hjärtsjukdomar

Folk som borstar tänderna

Tre gånger om dagen – så ofta ska tänderna borstas för att slippa hjärtsjukdomar.

Markus Aamisepp | Foto: Getty  |  Publicerad 2019-12-06 10:53  |  Lästid: < 1 minuter

När man väl tagit det tragiska beslutet att ta med sig nattkäket hem för att äta i sängen framför ett avsnitt Succession finns det inte på kartan att återigen kliva upp för att borsta bissingarna. Man har på något sätt redan accepterat melankolin i att vakna upp bland starksås och pommes dagen efter – och vad gör då en missad tandrengörningssession?

Tydligen rätt mycket – i alla fall enligt en ny koreansk studie som visar att människor som borstar tänderna åtminstone tre gånger om dagen löper 12 procents lägre risk att drabbas av hjärtsvikt.

Studien gick ut på att undersöka 161 286 människor som inte haft hjärtproblem innan. Under första undersökningen gjordes en medicinsk undersökning samt en tandkontroll på samtliga deltagare. Efter 10 år kontrollerades de medverkande igen för att se om de fått några hjärtkomplikationer – och visst fanns resultat att hämta.

Adam Sandler borstar tänderna
Gör som Adam Sandler och borsta även tänderna på gatan.

Inte bara löpte de mindre anala tandskrubbarna större risk att drabbas av hjärtsvikt. De hade också större chans att drabbas av hjärtsjukdomen förmaksflimmer – vilket innebär att hjärtat slår oregelbundet och snabbt. Samma resultat kvarstod när forskarna tog med andra variabler som hur mycket deltagarna drack och motionerade. Hjärtproblemen kom alltså enbart från rengöringsslarv.

Så vad är det för hemskt som som gömmer sig i våra munnar och försöker döda oss? Forskarna var inte helt säkra – men drog paralleller till att frekvent tandborstning kan minska bakterier som finns mellan våra tänder och i vårt tandkött och på så sätt förhindra att de hamnar i blodomloppet.

Kanske dags att boka tandläkartid och be om en svintorengörning av tänderna?

Källa: Newsweek

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-12-06 10:54