Påskmust och whisky låter kanske inte som en smakmässig brottarhit, men det är – tro det eller ej – förvånansvärt gott. Du ska dock inte hälla påskmust rätt ner i ett highball-glas, istället gör du ett sockerlag på påskmusten, där essensen av humle och malt får en ny karaktär som gifter sig fint med just whisky.
En trevlig överraskning till de vuxna i familjen när ni bänkar er lagom till Netflix-premiären av Ronja Rövardotter på skärtorsdagen.
Här kommer tre tips på whiskydrinkar med sockerlaget från påskmust som viktig drinkkomponent. Drinktipsen kommer från whiskyproducenten The Famous Grouse.
Sockerlag på påskmust
Ingredienser:
1 l Påskmust (ej sockerfri)
Så gör du:
Häll i 1 liter påskmust i en kastrull. Koka på medeltemperatur tills musten har konsistensen av sirap (av 1 liter must blir det ca 1 dl sockerlag). Låt svalna.
Påskdrink #1: Must Flip It
Ett kinderägg av krämighet i perfekt balanserad sötma, ihop med whiskyns mjuka kryddighet och honung och vanilj.
Ingredienser:
4 cl The Famous Grouse (eller annan whisky efter smak)
2 cl Sockerlag av påskmust
1 Helt ägg
Bitters efter smak
Riven muskot till garnering
Gör så här:
Mixa whisky, bitters, ett helt ägg och sockerlag i en isfylld shaker, häll upp i glaset. Garnera skumkronan med riven muskot.
Påskdrink #2: Must Try
En generös kaffedrink på whisky kryddad med påsknostalgi.
Ingredienser:
3 cl The Famous Grouse (eller annan whisky efter smak)
2 cl Kaffelikör (kan bytas mot en skvätt svart kallt kaffe med socker)
4 cl Sockerlag av påskmust
Toppa med lättvispad grädde
Kaffebönor till garnering
Gör så här:
Vispa grädde lätt. Mixa whisky, likör och sockerlag i en shaker, häll upp i ett kallt glas. Toppa med grädde. Garnera med kaffebönor.
Påskdrink #3: The Must Old Fashioned
En cocktail där den kryddiga sötman från påskmusten ger klassikern Old Fashioned en spännande twist.
Ingredienser:
5 cl The Famous Grouse (eller annan whisky efter smak)
1,5 cl Sockerlag av påskmust
Bitters efter smak
Apelsinzest till garnering
Gör så här:
Häll whisky, bitters och sockerlag i ett isfyllt glas, blanda varsamt med barsked. Garnera med apelsinzest.