Hoppa till innehåll

Enkla tricket för att lyckas med drinkar på påskmust

Whiskydrinkar med påskmust och en påskmust från Apotekarnes.
Joakim Almén

Blanda drinkar på påskmust, har ni blivit galna? Ja kanske, men med det här sockerlagsknepet blir det riktigt gott.

Påskmust och whisky låter kanske inte som en smakmässig brottarhit, men det är – tro det eller ej – förvånansvärt gott. Du ska dock inte hälla påskmust rätt ner i ett highball-glas, istället gör du ett sockerlag på påskmusten, där essensen av humle och malt får en ny karaktär som gifter sig fint med just whisky.

En trevlig överraskning till de vuxna i familjen när ni bänkar er lagom till Netflix-premiären av Ronja Rövardotter på skärtorsdagen.

Här kommer tre tips på whiskydrinkar med sockerlaget från påskmust som viktig drinkkomponent. Drinktipsen kommer från whiskyproducenten The Famous Grouse.

Sockerlag på påskmust

Ingredienser:

1 l Påskmust (ej sockerfri)

Så gör du:

Häll i 1 liter påskmust i en kastrull. Koka på medeltemperatur tills musten har konsistensen av sirap (av 1 liter must blir det ca 1 dl sockerlag). Låt svalna.

Påskdrink #1: Must Flip It

Ett kinderägg av krämighet i perfekt balanserad sötma, ihop med whiskyns mjuka kryddighet och honung och vanilj.

Ingredienser:

4 cl The Famous Grouse (eller annan whisky efter smak)
2 cl Sockerlag av påskmust
1 Helt ägg
Bitters efter smak
Riven muskot till garnering

Gör så här:

Mixa whisky, bitters, ett helt ägg och sockerlag i en isfylld shaker, häll upp i glaset. Garnera skumkronan med riven muskot.

Påskdrink #2: Must Try

En generös kaffedrink på whisky kryddad med påsknostalgi.

Ingredienser:

3 cl The Famous Grouse (eller annan whisky efter smak)
2 cl Kaffelikör (kan bytas mot en skvätt svart kallt kaffe med socker)
4 cl Sockerlag av påskmust
Toppa med lättvispad grädde
Kaffebönor till garnering

Gör så här:

Vispa grädde lätt. Mixa whisky, likör och sockerlag i en shaker, häll upp i ett kallt glas. Toppa med grädde. Garnera med kaffebönor.

Påskdrink #3: The Must Old Fashioned

En cocktail där den kryddiga sötman från påskmusten ger klassikern Old Fashioned en spännande twist.

Ingredienser:

5 cl The Famous Grouse (eller annan whisky efter smak)
1,5 cl Sockerlag av påskmust
Bitters efter smak
Apelsinzest till garnering

Gör så här:

Häll whisky, bitters och sockerlag i ett isfyllt glas, blanda varsamt med barsked. Garnera med apelsinzest.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.